Tražilica

Česta pitanja

O Miheli

O Miheli Dujmović

Mihela-Dujmovic.png
Dr.sc. Mihela Dujmović, nutricionistica, zaposlena je na mjestu stručne suradnice za dječju hranu u tvrtci HIPP Croatia d.o.o. Svoje dugogodnišnje iskustvo i znanje vezano uz prehranu djece, upotpunila je doktorskom radnjom u kojoj je posebnu pažnju posvetila prehrani majki-dojilja, te utjecaju prehrane na sastav majčinog mlijeka.

Ako imate poteškoća i pitanja vezanih uz prehranu Vašeg mališana, naša stručna suradnica Mihela rado će Vam pomoći svojim savjetom. Mail za kontakt: info@bebivita.hr

Mihela savjetuje

Koliko je mlijeka, a koliko krute hrane dnevno potrebno djetetu?

Beba je stara 5 mj., i sad bi polako započeli s uvođenjem kašica. Imamo 4 obroka u danu; u 9, 13, 17 i 21 sat. Beba trenutno pojede mliječnog pripravka u omjeru 210 ml vode i 7 mjerica mliječnog praha. Zanima me kako rasporediti obroke sada kad krenu kašice, te koliko dijete u dobi od 5 mj. treba popiti mliječnog pripravka, a koliko grama kašica pojesti po obroku.

Mihela:
U dobi od 5 mjeseci, mlijeko predstavlja osnovnu hranu dojenčeta, te se u toj dobi preporučuje postepeno navikavanje na nove okuse. Dovoljno je samo jedan mliječni obrok tijekom dana zamijeniti krutom hranom. Uvođenje nove namirnice treba biti u kasnijim jutarnjim satima (oko 10-11 sati), i treba biti postepeno. To znači da se količina hrane pomalo povećava iz dana u dan (npr. prvi dan 2 žličice, drugi dan 4, treći dan 8.....). U početku, tako male količine hrane ne predstavljaju obrok te je djetetu nakon što je novu namirnicu probalo, potrebno dati uobičajeni mliječni obrok. Količina nove namirnice od 100-120 ml bit će dovoljna da predstavlja obrok (to je otprilike nakon 5-7 dana uvođenja). S količinom mlijeka i hrane se ne trebate pretjerano opterećivati, jer će svaka beba pojesti različito. Najbolji pokazatelj je raspoloženje djeteta i njegovo napredovanje na tjelesnoj masi. Ukoliko niste sigurni pojede li Vaša beba dovoljno, možete joj nakon obroka (npr. mlijeka) ponuditi tekućinu (prokuhanu vodu). Ako beba popije više od 20-30 ml, može se pretpostaviti da nije dovoljno pojela u obroku te joj je potrebna veća količina. Preporuka je dohranu započeti s uvođenjem žitarica bez glutena (riža, kukuruz, proso), a zatim voća i povrća. Kad se uvedu npr. riža, jabuka i mrkva, možete ih i međusobno kombinirati u obroku. U dobi od 5 mjeseci dovoljan je jedan obrok krute hrane, dok sa 6 mjeseci žitaricu možete prebaciti na raniji večernji obrok kako bi se stvorio duži osjećaj sitosti, te tada beba ima dva kruta obroka tijekom dana.

Riba, školjke, muzgavci

Dijete ima 7 i pol mjeseci. U kojoj dobi mu u prehranu možemo uvest bijelu ribu, plavu ribu, školjke, hobotnice, lignje?

Mihela:
Namirnice poput bijele i plave ribe, slobodno ponudite svojem djetetu jer su to visokovrijedni izvori bjelančevina. U početku uvođenja započnite s manjim količinama bijele ribe, a zatim plave. Prema zastarjelim preporukama, riba se nije davala djeci prije navršenih godinu dana, ali danas se zna da se na taj način djetetu uskraćuju prijeko potrebne aminokiseline. Ostale morske plodove (školjke, glavonošce i sl.) možete ponuditi s navršenih godinu dana starosti djeteta.

Lubenica i dinja

Kad se u prehranu djeteta smiju uvesti lubenica i dinja?

Mihela:
Voće bogato vodom (lubenice, dinje...) slobodno možete ponuditi bebi staroj osam mjeseci (jedino budite svjesni da to voće može uzrokovati "poteškoće" poput nadutog trbuščića ili učestalog mokrenja). Više o ovom voću možete pogledati ovdje: http://www.bebivita.hr/Lubenica-78.aspx

Jogurt

Dijete ima 7 i pol mjeseci, te smo u prehranu uveli i jogurt. Molim Vas odgovor, ubraja li se jogurt u onih obveznih pola litre mlijeka na dan, jer dijete mliječnu kašicu ponekad odbija, a jogurt pojede bez problema. Kad možemo uvesti svježi sir?

Mihela:
Fermentirani mliječni proizvodi (jogurt, kravlji sir, kefir, acidofil, kiselo mlijeko...) predstavljaju mliječni obrok, tako da ih slobodno uračunate u ukupnu dnevnu količinu mlijeka (dogodi se ponekad da u dobi iza 7-8 mjeseci, djeca počnu odbijati obrok mlijeka, a prihvaćaju fermentirane proizvode). U te proizvode možete umiješati svježe voće ili povrće pa će obrok biti svaki puta zanimljiv. Svježi sir slobodno uvedite kad dijete navrši osam mjeseci.

Kvinoja i Amaranth

Postoje li na tržištu Bebivita proizvodi na bazi amarantha i kvinoje? Kako pripremati ove namirnice bebi od 6 mjeseci? Jesu li amaranth i kvinoja pogodniji za večernji ili kasnojutarnji obrok? Smiju li djeca od 5 i pol godina konzumirati steviju?

Mihela:
U Bebivita asortimanu nema proizvoda na bazi kvinoje i amarantha. Te dvije namirnice pogodne su za konzumaciju dojenčadi te u ranijoj dobi, jer su obje bez glutena. Za dijete u dobi od šest mjeseci starosti, ove namirnice pripremite kuhanjem na vodi. S obzirom da su obje namirnice zrnate strukture, u prvo ih vrijeme možete usitniti štapnim mikserom u glatku masu, a kako se bude povećavao broj zubića, stupanj usitnjavanja smanjite. Vrijeme kuhanja prilagodite svakoj namirnici, točnije kuhajte ih dok ne omekšaju (proizvodi različitih proizvođača koji se mogu naći na našem tržištu ponekad zahtijevaju drugačije vrijeme pripreme). Namirnica poput kvinoje pogodna je za ručak jer će svojom sastavom bebi osigurati visokovrijedne bjelančevine. Možete je kombinirati s povrćem koje je beba do sada prihvatila. Amaranth možete djetetu ponuditi u bilo koje doba dana, a posebno se može preporučiti u večernjim satima jer će zbog sadržaja ugljikohidrata stvoriti duži osjećaj sitosti, i time produžiti vrijeme do drugog obroka. Što se tiče stevije, iako se ista dodaje u sve više prehrambenih proizvoda, ne postoje preporuke od krovnih organizacija koje se bave prehranom dojenčadi i male djece o njezinoj sigurnosti za upotrebu tijekom dojenačke dobi i kod male djece (ukoliko dobijemo službenu preporuku javit ćemo Vam).

Noćno hranjenje

Imam blizance od 7 mj. Rođeni su 6 tjedana prije termina. Dečko je imao 2500 g, a curica 2300 g. Napredovali su brzo i dobro. Sa 6 mj. curica ima 8,5 kg, a dečko 9,2 kg. Moje pitanje je vezano uz noćno hranjenje koje još uvijek imamo. Između 19-20 h idu spavati i tada popiju 200 ml mlijeka. Potom se bude oko 1-2 ujutro i popiju malo manju količinu mlijeka. Ujutro je buđenje oko 6-7 h, nisu zainteresirani za mlijeko. Dnevni raspored obroka je sljedeći: Oko 10 h voćna kašica ili voće s malo žitarica. Oko 13-14 h ručak, meso ili riba s povrćem. Oko 17 h je užina, jogurt s voćem ili griz. I onda bočica pred spavanje. Zna se dogoditi da navečer zaspu bez bočice, jedu oko 23 sata i ujutro. Po tome mi se čini da im je jedna bočica "viška". Molim vas savjet, što trebamo promijeniti kako bi preskočili to jedno noćno hranjenje oko 1-2 ujutro. Unaprijed hvala na odgovoru.

Mihela:
U toj dobi još je sasvim normalno da beba ima noćni obrok. Noćni obrok preporučuje se izbaciti do navršenih godinu dana. Neke bebe su na to spremne ranije, a druge se malo teže navikavaju na noć bez hranjenja. Da bi produžili vrijeme od večernjeg obroka (što ne znači da će bebe odmah preskočiti noćno hranjenje, možda će trebati i nekoliko tjedana da polako prihvate novi prehrambeni režim), preporuka je bebi dati žitarice. Pretpostavljam da ste već uveli žitarice bez glutena, kao što su rižine ili kukuruzne instant pahuljice ili propasirana smeđa riža ili proso ili heljda. U dobi od 8 mjeseci starosti, to mogu biti i sve žitarice s glutenom - pšenica, zob, ječam.... Takav će obrok bebi dati sitost kroz duže vrijeme jer sadrži složene ugljikohidrate koji se sporije probavljaju te će bebe svoj noćni obrok s vremenom najvjerojatnije početi tražiti sve kasnije, dok ga sasvim ne izostave. Također, kad se noću probude probajte im ponuditi samo prokuhane vode (u prvo vrijeme može biti negodovanja jer će očekivati mlijeko). I budite strpljivi!

Dijete odbija žvakati

Imam dijete staro 2 godine. Do sad nismo imali problema s prehranom jer jede dosta raznovrsno i kuhano. Ono što me jako zabrinjava jest to što mu još uvijek moram miksati svaki obrok. Za ručak uglavnom jede  povrće i meso, užina je voće i keks, a doručak i večera žitna kašica. Pokušala sam na sve načine djetetu ponuditi nemiksanu hranu, ali nisam uspjela. Svaki put kad bi osjetio komadić nečega u ustima, sve bi ispljunuo. Jedino pristaje grickati kruh uz ručak. Molim Vas savjet!

Mihela:
Dijete u dobi od dvije godine starosti, osim što je s dohranom naučilo prihvaćati nove okuse, treba se naučiti i na hranu u novim oblicima posluživanja, mehanizmu žvakanja i korištenju pribora i posuđa. Vašem je djetetu jednostavno lakše gutati nego gristi (to dokazuje time što normalno jede kruh koji mora gristi, a ostalu hranu pljuje). Pokušajte odvojiti hranu na tanjuru, tako da posebno servirate meso, posebno povrće, posebno rižu ili krumpir i dozvolite mu da sam uzme što želi. To na početku vjerojatno neće biti dovoljno hrane po obroku (znači, kao da opet uvodite nove namirnice; prvo dva-tri komadića, zatim četiri, šest itd., a ostatak pretvorite u kašicu i nahranite ga do kraja). S obzirom da probavni sustav čovjeka funkcionira tako da hranu usitnjava žvakanjem, guta, miješa i melje, vrlo je važno da dijete nauči žvakati. Za to Vam je sad potrebno dodatno strpljenje, ali vjerujem da će se trud i upornost isplatiti.

Zvukovi iz trbuščića

Je li normalno da se bebi prilikom nošenja ili igranja, u trbuhu čuje "mućkanje"?
Maleni ima 4 i pol mjeseca. Uveli smo voćne kašice, a od povrća jede samo mrkvicu u kombinaciji s jabukom. Ništa bez jabuke. Je li to u redu? Donedavno je spavao čitavu noć uz jedno hranjenje, a sad se budi po 3-4 puta, pije vodu i jede.


Mihela:
Zvukovi iz trbuščića Vašeg dojenčeta sasvim su normalni i ne morate se zabrinjavati.
U toj dobi, djeca se mogu ponovno početi buditi noću i tražiti obrok. To je stoga što im je potreban energetski i nutritivno "bogatiji", "jači" obrok. Preporuka je u ranijim večernjim satima djetetu ponuditi žitaricu (obično onu koju ste do sada uveli, a to su, vjerujem, rižine ili kukuruzne pahuljice) pripremljenu s mliječnim pripravkom, kako bi se produžilo vrijeme između obroka i kako bi dijete bilo duže sito. To što beba prihvaća nove namirnice uz jabuku ne treba zabrinjavati. Pokušajte tijekom nekoliko dana nuditi kašicu od mrkvice i jabuke, ali tako da postepeno, iz dana u dan, smanjujete udio jabuke u kašici (sve dok u kašici ne bude prevladavala mrkvica).

Koliko soka na dan?

Molim Vas savjet, koja je dnevna preporučena količina soka za bebu od 5 mjeseci?

Mihela:
U počecima uvođenja novih namirnica, bebama se daje sok kako bi putem tekućine lakše prihvatile novi okus. Nakon prihvaćanja soka od određenog voća, djetetu se nudi kašica istog, ali kašicu (odnosno takav krući oblik namirnice) dijete prvo mora naučiti gutati.

Tijekom 5. mjeseca života, djetetu je potrebno davati dodatne tekućine između obroka. Količina ovisi o tome je li dijete dojeno ili ne. Nedojenoj bebi je potrebno više tekućine nego dojenoj. Najbolje je 20-30 minuta nakon obroka ponuditi tekućinu (ponekad će popiti nekoliko žličica, a drugi put možda i 10-20 ml). Obično smatramo da ukoliko beba popije više tekućine od 25 ml, možda nije dovoljno jela u prethodnom obroku te joj je želučić prazan.

Preporuka je dojenčetu kao tekućinu nuditi vodu, dok pri odabiru voćnih sokova treba birati one bez dodatka šećera, i davati ih razrijeđene. Voćni sokovi od 100% voća ujedno predstavljaju voćni obrok. Sokove ne treba davati prije obroka jer mogu  napuniti mali  želučić i time poremetiti redovitost obroka.

Kućna i jaslička prehrana

Moja djevojčica sutra navršava godinu dana. Prohodala je sa 10 mjeseci i od tada ima dosta dobar apetit, vjerojatno zbog puno kretanja i skakanja. Međutim, čini mi se da smo nekako "zapele" na nekim namirnicama i ponestaje mi ideja za kuhanje. U 9. mjesecu će malena krenuti u jaslice i kad čujem što sve bebe tamo jedu, pitam se je li sve u redu s našom prehranom. Ujutro, oko 8 sati, za prvi obrok jede žitne kašice, rižine pahuljice i sl., s mlijekom. U 11 sati pojede nešto od voća, ručak je u 14 sati (povrće i meso ili riba). Oko 17 sati, obrok sličan doručku te u 21 sat - mlijeko. Ne znam je li takav raspored obroka u redu. Čujem da djeca u jaslicama dobivaju i salame i paštete, pa pečenu svinjetinu i sl., i brinem kako će to njezin trbuščić podnijeti nakon moje "lešo kuhinje".  Kako da pripremim dijete na jasličku prehranu? Svojoj djevojčici još uvijek miksam hranu. Ona ponekad sama uzme nešto za grickanje i žvakanje, ali više se zabavlja nego što pojede. Molim Vas savjet, što bih joj još mogla uvesti u prehranu? Ima dobar apetit i više ne odbija niti jednu vrstu namirnice!

Mihela:
Ono što je najvažnije jest da u ovoj dobi prestanete miksati hranu. Probavni sustav čovjeka (tako i Vaše bebe), hranu mora usitnjavati, mljeti i miješati sam i zato je važno da beba do jaslica savlada to sama. Koliko sam upoznata s prehranom u jaslicama i vrtićima, u većini se danas pazi na pravilnu prehranu djece te su namirnice poput salama, pašteta, hrenovki i sl., izbačene iz jelovnika. S obzirom da su to namirnice koje nisu preporučljive u dječjoj prehrani, nemojte dijete na njih niti navikavati. Obroci i namirnice koje dajete svojem djetetu, u skladu su s dobi i preporukama.

Poteškoće s dohranom

Poštovana, uz Vašu pomoc sam riješila noćno hranjenje kod djevojčice stare 8 mjeseci, ali  je došlo do novog problema. Zadnji obrok sada dobije između 23 sata i ponoći i nakon toga više ne traži jesti. Kad se ujutro probudi oko 6 sati, ponudim joj mlijeko koje odbija. Oko 9 sati joj ponudim voćno-žitnu kašicu, koju opet odbija. Oko 11 sati sam vec očajna i nekako joj uspijem dati jedva 50 ml voćne kašice i malo mlijeka, a tek oko 14:30 sati pojede 70 ml povrća s mesom. Oko 16:30 popije 170 ml mlijeka. U 18:30 napokon imamo normalan obrok pa dijete fino pojede žitarice s mlijekom (jede sve žitarice), onda oko 21 sat opet popije mlijeko dok spava i tako isto oko ponoći. Vidim da pojačano slini i nadamo se da su zubići, ali to slinjenje traje, a zubića nigdje. Inače je jako vesela beba, aktivna je, igra se, stoji, puzi i nema mira. Sada ima oko 10,5 kg. Borba s dohranom traje od prve žličice. Kako da je potaknem da pojede malo više?

Mihela:
Nemojte očajavati, slažem se da bi glavni razlog odbijanja obroka mogao biti rast zubića. Budite i dalje uporni. Dijete je očito više "večernji tip" pa više hrane pojede poslijepodne i navečer, ali nikako ne odustajte od uobičajenog rasporeda obroka. Svaki obrok pa makar i žličica jednako su vrijedni. Važno je da beba dobro napreduje i raste (što možete provjeriti vaganjem kod pedijatra), a sve dok je tako nema razloga za brigu. Možete možda malo promijeniti obroke pa umjesto mlijeka ujutro ponuditi voće ili mlijeko sa žitaricom ili dječje kekse s mlijekom ili komad kruha s namazom od povrća. Važno je da malena i dalje popije dovoljnu količinu mlijeka tijekom dana jer ono je još uvijek osnovna hrana dojenčetu te dobi.

Kako uvesti dohranu?

Imam bebu od 5,5 mjeseci i započela bih s dohranom, na preporuku pedijatra. Inače je samo dojeno dijete. Zanima me kako uvesti dohranu, kod kojeg obroka, treba li nuditi kašicu više puta dnevno ili samo jednom, neposredno prije dojenja, odmah nakon dojenja ili je između ta dva obroka potrebno napraviti pauzu?
Vremenski raspored hranjenja je otprilike sljedeći:
  9:30
13:30
17:30
20:30
  4:00


Zahvaljujem na odgovoru.

Mihela:
Uvođenje novih namirnica u dohranu, savjetuje se u jutarnjim satima. S obzirom da ste napisali da je prvi bebin obrok oko 9:30, najbolje je tada ponuditi novu namirnicu. Nova se namirnica mora uvoditi postepeno i polako (prvi dan 1-3 žličice, drugi dan 3-6 žličica, itd.) Nakon što je beba probala tih par žličica, koje u početku ne predstavljaju obrok jer je to premala količina, svakako stavite bebu na prsa kako bi se do kraja najela. U dobi od 6 mjeseci smatra se da je dojenčetu po obroku dovoljno oko 100-130 ml kašice. Dakle, kroz par dana, tu količinu možete smatrati obrokom, nakon kojega bebu više ne morate stavljati na prsa (ali i možete, ako želite). Kao prvu namirnicu možete uvesti žitaricu bez glutena (rižine ili kukuruzne pahuljice), a zatim voće (jabuka) ili povrće (mrkva, blitva). Kad dojenče prihvati žitaricu, obično je dajemo za ručak (može i u kombinaciji s povrćem), ili u kombinaciji s mlijekom (majčinim ili mliječnim pripravkom), u večernjim satima kako bi se produžio osjećaj sitosti.

Kako nahraniti dijete?

Moja djevojčica je stara 7 mjeseci. Obzirom da je bila bolesna (e.coli), sa dohranom smo išle jedan korak naprijed, dva natrag. Sada se već mjesec dana držim sljedećeg rasporeda hranjenja:

oko 5 ujutro - mlijeko 150 ml
u 10 sati - voćno-žitna kašica 100 ml (ponekad poslije popije malo mlijeka)
oko 12 sati - mlijeko 150 ml
oko 14:30 - povrće s mesom 100 ml i mlijeko
16-17 sati - mlijeko 150 ml
oko 20 sati - griz ili rižine pahuljice ili žitna kašica 100-150 ml
oko 22 sata - mlijeko
oko 24 sata - mlijeko

Dijete često pojede ručak (100 ml povrća s mesom) i nakon toga još 150 ml mlijeka, kao da ostane gladno usprkos ručku. Trebam li nešto promijeniti?
Molim Vas i za savjet, što učiniti da obrok protekne uredno? Da bi malena pojela ručak, moram je zabavljati. Prvo se igra, pa onda malo plače, pa se opet igra sa svime što dohvati, i u svemu tome pojede samo 100 ml.


Mihela:
Uvođenje dohrane i navikavanje na nove načine hranjenja (žličica, čašica i sl.), mame vrlo često opisuju kao potpuni kaos, više van nego unutra, zijevanje, zatvaranje usta, igranje, diranje, razmazivanje, pljuckanje, odbijanje... Sve su to normalne faze u navikavanju djeteta na novu hranu.Tako hranjenje onda izgleda (ne samo kod vas, već i kod drugih), kao nered. Oko toga se nemojte uzrujavati. Vaša bebica ima lijep raspored obroka, pa to što popije mlijeko nakon ručka, za sada nije nikakav problem. Djeca su različita i Vaša je beba očito tip djeteta koji voli mlijeko te svaki obrok završava njime. U dobi od 7 mjeseci, sasvim je normalno da je bebi još uvijek osnovna hrana mlijeko. Kako beba bude rasla i to će se polako mijenjati. Iako Vam se količina mesa i povrća koje beba pojede za ručak čini mala (100 ml), uz mliječni obrok je ta količina dovoljna. Također, nemojte odustati od tih mesno-povrtnih obroka, a možete dodati i koju žitaricu (rižu, kukuruz, krumpir, pšenicu), jer je vrlo važno da se beba privikava na te okuse, ma kako mali bili ti obroci (makar i par žličica).

I na kraju, doista smatram da nemate razloga za brigu, sve dok malena lijepo napreduje na težini (možete dogovoriti s patronažnom sestrom ili pedijatrom da provjere napredak bebe vaganjem kroz nekoliko uzastopnih dana). Oboružajte se strpljenjem i hrabro, žličica po žličica, naprijed!

Raspored obroka

Imam sina starog 7 mjeseci. Težak je 9500 g i dugačak oko 74 cm. S dohranom smo započeli u njegovom 5. mj. i sve jako dobro prihvaća. Još mu nisam dala žitarice s glutenom, meso jede, žutanjak je probao, voće i povrće jako voli.
Dojena je beba, no u zadnje vrijeme primjećujem da imam manje mlijeka, volumen dojki se smanjio i više se ne pune kao nekada, a na izdajalicu izdojim svega 40-50 ml po obroku. Djetetovi obroci su raspoređeni na sljedeći način:
 • buđenje oko 6 h - dojenje
 • 9 h voćno žitna kašica 100-150 g
 • 11h dojenje pa spavanje
 • 13.30 h povrće s mesom ili povrće sa žitaricama 100-150 g
 • 15 h dojenje pa spavanje
 • 17 h banana ili dječji jogurtić ili samo dojenje
 • 18:30 h opet kratko zaspe uz dojenje
 • 19:30 h mliječna kašica sa žitaricama
 • 20:30 h dojenje pred spavanje
Problem je taj što se dijete, nakon što zaspe u 20:30, budi oko ponoći na dojenje i nakon toga se budi svakih sat vremena. Zanima me kako mu u slučaju nestajanja mlijeka dati mlijeko, ako bočicu s mlijekom odbija čak i kada je gladan?Isto to mlijeko pomiješano sa žitaricama, pojede bez problema. Može li se bebi ta bočica s mlijekom zamijeniti s mliječnom kašicom i u kojoj količini? Na kutiji mliječnog pripravka piše da beba u toj dobi treba popiti oko 250 ml mlijeka po obroku. Trebam li se pridržavati te količine kada mu radim kašicu ili količinu trebam smanjiti? Pretpostavljam da preko dana u prehrani ne dobiva dovoljno hrane pa to  želi nadoknaditi noću. Kako da mu organiziram obroke preko dana? Patronažna sestra inzistira na dojenju, no vidim da je mlijeka jako malo. Moj prvi sin je također sa 7 mjeseci prestao dojiti (ali je volio bočicu). 
Nevezano za problem, mogu li djetetu dati obrok s običnim jogurtom, svježim sirom ili skutom? Probao je od svega po par žličica, nije bilo reakcija, a jako mu se svidjelo!     Zahvaljujem na odgovoru.


Mihela:
Jako ste lijepo rasporedili obroke Vašeg mališana tijekom dana, prema onome što ste naveli (iako niste napisali količine, pretpostavka je da je u toj dobi to izmeđi 120-190 g po obroku). Čini mi se da problem nije u nedovoljnom unosu tijekom dana, već u odbijanju mliječnog pripravka. U dobi od 7-8 mjeseci, noćni obroci već bi se pomalo trebali i ukidati, a maleni očito baš tada želi biti čim više s Vama. Što se tiče mliječnog pripravka, vjerojatno mu se ne sviđa okus. Možete dodati žličicu dvije žitne kašice koju voli (ali to ne bi trebalo biti pravilo jer time povećavate energetsku vrijednost obroka), možda nekoliko puta uz postepeno smanjivanje količine žitarice, dok se dijete ne navikne na okus mlijeka. Radi se o noćnim hranjenjima kad se, osim mlijeka, ne preporučuju druge namirnice. Količine navedene na ambalaži mliječnog pripravka samo su okvirne preporučene količine, a svako će dijete popiti manje ili više odnosno koliko mu odgovara. Možete mu kao zamjenu dati i mliječnu kašicu (postoje one u prahu, znači u njima je već dodan mliječni pripravak pa se pripremaju dodatkom vode ili u staklenkama koje također sadrže mlijeko). Međutim, takve se kašice preporučuju kao večernji obrok, ali ne i tijekom noći. Često bebe koje su probale fermentirane proizvode počinju odbijati ili uopće ne prihvaćaju mliječni pripravak jer im ne odgovara okus. Fermentirane proizvode možete početi uvoditi s 8 mjeseci, te ih možete miješati s voćem i povrćem koje je dojenče već prihvatilo. Što se tiče Vašeg mlijeka, meni se ne čini da je njega puno manje i da nije dovoljno jer vidim da su preko dana razmaci između dojenja i sljedećeg obroka 2 do 2 i pol sata, što je ok.

(2) Puno Vam hvala na savjetima i potpori za dojenje. On je sada jači i vjerojatno brže i podoji, a ja sam navikla da doji dulje po obroku. Što se tiče količina, u pravu ste. Kreću se od 120 do 150 g, no kada mu napravim hokaido tikvu s amaranthom i maslinovim uljem, pojede skoro 200 g i traži još. Stoga sam zabrinuta za količinu mliječnih obroka, koju kod dojenja ne mogu procijeniti. Imam još jednu malu dvojbu, a tiče se glutena. Ne dajem mu ništa što sadrži gluten, bojim se da mu nepotrebno ne opteretim probavu . Kad je najsigurnije bebi ponuditi žitarice i iz te skupine, npr. zob? Danas je njegov braco napravio kruh u vrtiću pa smo mu dali komadić da proba i nema reakcije.  Hvala i pozdrav!

Mihela:
(2) Namirnice s glutenom preporučuje se uvesti u prehranu dojenčeta iza 7. mjeseca starosti, ukoliko je beba još uvijeko dojena. Dokazano je smanjenje rizika od razvoja alergija na gluten ukoliko je dijete još na prsima. Znači, krenite...

Jede li beba dovoljno raznovrsno?

Poštovana, moja beba ima 11 mjeseci. Brine me jede li dovoljno, a nisam sigurna niti u ispravnost hranjenja. Doručkuje žumanjak koji umutim s mlijekom, uz to malo kruha i žličicu kajmaka. U 13 h beba jede voćni jogurt, u 13-14 h povrće s mesom,  u 17 h voće, u 19 h mliječni desert, u  21 h porciju griza ili mljevenih keksa s mlijekom i noću oko 500 ml mlijeka. Tijekom dana, beba popije 1 voćni sokić. Zabrinuta sam jer u zadnje vrijeme izbjegava obrok s povrćem i mesom, odnosno pojede 6-7 žlica tog obroka. Unaprijed hvala. 

Mihela:
 
Poštovana, s obzirom na ono što ste naveli, Vaša beba jede dovoljno i raznovrsno. Ono što bi trebalo izbaciti je svakodnevni unos jajeta (žumanjka). Preporuka je jednom tjedno, ne više. Ujutro je dovoljno Vaše mlijeko ili mliječni pripravak za dojenčad, bez jajeta uz komad kruha (sa ili bez namaza), keksići ili žitna kašica. Voćni jogurt pripremite sami, dodavanjem svježeg voća u običan jogurt ili svježi kravlji sir, a u ovoj djetetovoj dobi, djetetu možete ponuditi komad svježeg voća (ne treba više raditi kašice). Također, ne preporučuje se svakodnevna konzumacija deserta u večernjim satima, radi velikih količina šećera. Sokove razrjeđujte s vodom, a između obroka djetetu nudite običnu vodu. Beba odbija obrok povrća i mesa jer vjerojatno nije gladna, s obzirom na to da je samo sat vremena prije pojela voćni obrok. U dobi od 11 mjeseci, djeca bi trebala imati 5-6 obroka, uz potpuno izbacivanje noćnih obroka. 

Kada u djetetovu prehranu uvoditi citrusno voće?

Mogu li djetetu od godinu dana davati naranče i mandarine?

Mihela:
Da, naravno. Citrusno voće uvodi se u prehranu djeteta nakon godine dana starosti. Uvođenje započnite s malim količinama jednog voća, postupno povećavajući količinu.

Noćno hranjenje

Imam curicu staru 8 mjeseci i još se uvijek budi noću barem 4-5 puta i stalno jede. Kako da je odviknem od hranjenja noću ili je za to još prerano?

Mihela:
Svaka beba je drugačija i njihov se dnevni i noćni ritam također razlikuju. Hranjenje noću s 8 mjeseci starosti je navika, a ne potreba djeteta. Za odvikavanje će biti potrebno dosta truda i strpljenja jer će dijete zasigurno negodovati plačem kada ne dobije obrok na koji je naviklo. Niste naglasili pije li dijete majčino mlijeko ili dojenački mliječni pripravak. Ukoliko je dijete na prsima, takav ritam hranjenja se u principu ne mijenja. No, ako pije zamjensko mlijeko, posljednji obrok bi trebao biti navečer, a noću bi mu trebali nuditi samo vodu (ne čaj, niti sokove). Naime, Vaša beba već sigurno ima zubiće, a poznato je da uslijed čestih noćnih obroka dolazi do kvarenja zubi. Za večernji obrok, ponudite bebi žitarice s mlijekom, bogate složenim ugljikohidratima koji stvaraju duži osjećaj sitost.

Dijete jede puno čokolina i žitarica s voćem, a odbija povrće i meso


Imam mališana od 11 mjeseci koji ne želi jesti povrće i meso. Do 7. mjeseca starosti je prihvaćao tu hranu, ali od 9. mjeseca ju odbija i uvijek jede isto, što me jako zabrinjava. Pije puno zamjenskog mlijeka s Čokolinom i jede žitarice s voćem.

Mihela:
Kod uvođenja novih namirnica u prehranu male djece ili kod odbijanja namirnica, smatra se normalnim da dijete odbije ponuđenu namirnicu i do 10 puta. Majke često odustaju nakon što dijete odbije namirnicu u nekoliko pokušaja. Time čine pogrešku jer što je dijete starije, sve je teže uvoditi nove namirnice. U dobi od 9 mjeseci, dijete treba 3 mliječna obroka (što uključuje samo jedan obrok mlijeka i žitarica). Žitarice sa čokoladom se preporučuju tek iza 10. mjeseca starosti (radi visokog rizika od razvoja alergija). Ukoliko djetetu dajete više obroka mlijeka i žitarica dnevno, dijete je sito i ne želi probati nešto novo ili nešto što mu se možda i ne sviđa previše. Raspored dnevnih obroka trebao bi biti sljedeći: doručak-mlijeko; užina-voće ili voćna kašica; ručak-kombinacija mesa i povrća ili riže i povrća ili riže i mesa ili tjestenine (bez jaja) i povrća ili tjestenine (bez jaja) i mesa; užina-voće ili voćni sok, keks i sl.-mlijeko, večera – mlijeko+žitna kašica.

Količina krute hrane

Imam dijete staro 6,5 mjeseci. Čini mi se da ga možda malo previše hranim. Ima 5 - 6 obroka dnevno: podoj, voćna kašica 125 ml, podoj, povrtna kašica 190 ml, tekućina (sok ili voda) 100 ml te navečer podoj. Ovu količinu hrane prihvaća, a čini mi se da kada mu je dovoljno, odbija dalje jesti. Zanima me, trebam li smanjiti dnevnu količinu krute hrane? Hvala.

Mihela:
Količina hrane koju ste naveli sasvim je dovoljna za zadovoljenje svih energetskih i prehrambenih potreba Vašeg mališana. Sasvim je normalno da se količina hrane koju Vaše dijete pojede razlikuje iz dana u dan. Apetit djeteta ovisi o njegovom raspoloženju, prethodnom obroku i mnogim drugim vanjskim utjecajima. Stoga se ne zabrinjavajte ako jedan dan Vaš mališan jede "poput vuka" a drugi dan "poput ptičice". Važno je da dijete dobiva na težini, da je zadovoljno, zdravo i veselo.

Zelena stolica i odbijanje hrane


Moje dijete od 11 mjeseci ne želi ništa jesti i ima zelenu stolicu. Taj problem imamo od rođenja. U početku je sisao par dana i nisam imala dobro mlijeko, pa smo prešli na Hipp-ovo zamjensko mlijeko uz povremeno dojenje. To djetetu nije odgovaralo, pa je pedijatar preporučio Aptamil zamjensko mlijeko. Maleni je odbijao i to zamjensko mlijeko, a kad bi je popio, malo se grčio. Pokušali smo s Humana zamjenskim mlijekom, ali je od tog mlijeka dobio alergiju. Zatim smo uveli Bebimil zamjensko mlijeko kojeg je povraćao u mlazu. S dva i pol mj. je naše dijete prestalo piti mlijeko, a pedijatar nam je rekao da počnemo s kašicama jer mu moramo dati nešto jesti. Počeo ih je lijepo jesti i onda ih više nije htio ni okusiti pa sam ga hranila na kapaljku i na injekciju. Pedijatar je rekao da je dijete zdravo i da dobiva na kilaži i da odbija jesti zbog zubića (prva dva zubića je dobio sa tri i po mjeseca ). Posavjetovali smo se s drugim pedijatrom koji nam je rekao da dijete ne želi jesti zato što ima afte u ustima. Afte smo izliječili, ali dijete je i dalje odbijalo hranu. Potom smo napravili sve pretrage i sve je bilo u redu. Pedijatrica je rekla da nije problem u djetetu već da ga ja ne znam hraniti, a hranim ga svaki dan u isto vrijeme i sjedi u hranilici, ali ne želi otvoriti usta pa ga moram zabavljati s igračkama da bi pojeo makar 5 žlica. Sad moj sinčić ima 11 mjeseci i 8 zubića, ali još uvijek imamo probleme s jelom. Mlijeko ne želi ni okusiti, jedva malo pojede Dukatino ili Čokolino. Molim Vas, dajte mi neki savjet. (Maja)

Mihela:
Problemi sa hranjenjem djeteta znaju biti zaista velik stres za za majku, jer ste u stalnoj brizi za napredovanje i zdravlje Vašeg djeteta. Zelene stolice su vrlo često rezultat nedovoljnog unosa hrane, odnosno posljedica gladi. No, ukoliko dijete dobiva na težini koliko je primjereno njegovoj dobi (predlažem da se dogovorite sa patronažnom sestrom da nekoliko tjedana važete dijete i pratite dobivanje na težini), možda je potrebno još više truda ili trikova kako bi se nahranilo. U toj dobi djetetu je potrebno barem 500 ml mlijeka (pokušajte davati male količine zamjenskog mlijeka na čašu ili na žličicu ili pokušajte dati zamjensko mlijeko s nekim okusom poput Bebimila 3 s okusom vanilije ili voća ). Voće i povrće u toj dobi trebalo bi biti prihvaćeno. Pokušajte jednu vrstu voća ili povrća davati uporno nekoliko dana za redom. Do 10 puta je sasvim normalno da dijete jednu namirnicu odbije, a da je zatim prihvati. Ukoliko dijete namirnicu ne prihvaća u miksanom obliku, predlažem da mu, s obzirom na to da ima zubiće i može grickati, ponudite istu namirnicu narezanu na male komadiće. Tu je potreban dodatan oprez, zbog opasnosti od gušenja (nikada ne ostavljajte dijete samo dok jede). Na isti način možete probati i s mesom (zbog vlaknaste strukture mesa, ponekad ga djeca ne vole u obliku kašica, a sasvim ga dobro prihvaćaju u obliku manjih komadića). Između obroka bi trebalo izbjegavati sve oblike grickalica (možda Vam se čini da je bolje da dijete pojede išta nego ništa, ali nije tako), kao i voćne sokove koji dijete zasite pa ne može pojesti obrok kako treba (voćni sok predstavlja voćni obrok te na taj način možete zamijeniti voće ukoliko ga dijete ne želi u drugim oblicima). Od tekućine mu ponudite vodu ili čaj bez šećera. Napišite mi kako izgleda uobičajena dnevna prehrana Vašeg mališana (napišite mi sve, pa makar i jedan zalogaj onoga što je dijete pojelo tijekom jednog dana), pa možda pronađemo još neki trik ili rješenje problema.....

(2) Hvala Vam na odgovoru, ali on ne želi piti nikakvo mlijeko. Pokušali smo i sa sojinim mlijekom od vanilije i šumskog voća, rižinim mlijekom, PediaSure-om po preporuci pedijatra... Već smo bili kod stomatologa jer se djetetu kvare zubići, a sad su mu izrasli i kutnjaci... Ovako izgleda njegova prehrana:
- u 9 ujutro Keksolino s kravljim mlijekom - pojede 2 žlice, pa mu pokušam dati malo kruha i Abc sira i pojede jedan zalogaj;
- u 12 sati - pojede oko 2 dl juhe, to obožava;
- u 15 sati je ručak - povrće i meso
- oko 17 sati mu pokušam dati voće za međuobrok - pojede 1 žlicu;
- u 20 sati mu napravim Keksolino ili Čokolino - pojede 3 žlice i onda mu dam voćnu kašicu (nekad pojede cijelu, a nekad pola kašice)
- oko ponoći pije sok od marelice s Keksolinom, ali ne Hippove sokove nego one koje mi pijemo (ne želi piti sokove za bebe). Jako slabo pije tekućine. Tijekom dana popije oko 2 dl soka.
Davala sam mu sirup za apetit, ali ne pomaže. Dajem mu kalcij, magnezij i cink sirup.


Mihela:

(2) Obroci Vašeg djeteta su nepravilni i količine nisu dovoljne. Predlažem uvođenje strogog reda u prehranu. To bi značilo da ukoliko priredite npr. žitnu kašicu i dijete pojede samo nekoliko žlica, do sljedećeg obroka mu nemojte nuditi ništa više (nikakva dva zalogajčića voća, kruha i sl.). Možda će Vam u početku to biti teško i naravno da će biti prisutan strah da je dijete gladno, ali čini mi se da on jednostavno nema red u obrocima. Kod djeteta se stvorila navika da od sve ponuđene hrane kuša malo i to mu se sviđa. Što se tiče tekućine, napisali ste  da popije 2 dcl soka, 2 dcl juhe i još sok u kombinaciji sa žitaricom. Ta ukupna količina je njemu dovoljna, iako moram preporučiti uvođenje vode i nezaslađenih napitaka. Kao što sam u prethodnom odgovoru napisala, mlijeka bi trebalo popiti barem 500 ml. Pokušajte ga umiješati u sve obroke koje mu nudite (po nekoliko velikih žlica mlijeka koje barem malo prihvaća, umiješajte u voće, žitarice, povrće i druge obroke koje mu nudite). Niste naveli kakvo je napredovanje Vašeg djeteta na težini, što je vrlo važno.....

(3) Hvala Vam na odgovoru. Dijete sad ima 13 mjeseci i 9,5 kg. Rasporedila sam mu obroke i svejedno ne želi jesti, a mlijeko odbija piti. Pokušala sam mu dati i Bebimil s okusom voća. Njegovi obroci u jednom danu: - u 9 ujutro, 5-6 žlica jogurta ili Čokolina - u 12 sati, 5 žlica juhe
- u 14 sati, 5 žlica povrća s mesom
- u 17 sati, voće
- u 20 sati, 5 žlica Čokolina i par žlica Dukatina
- po noći pije sok ili vodu Svejedno ima zelenu stolicu. Molim Vas da mi napišete neki primjer kako da mu rasporedim obroke i što da mu dajem umjesto mlijeka, odnosno kako da ga naviknem da ga počne piti. Maleni već ima 15 zubića, ali mu se kvare pa mu dajem kalcij.


Mihela:
(3) S obzirom na dob, Vaše dijete ne jede dovoljne količine hrane. Sve to ne treba zabrinjavati ukoliko dijete normalno napreduje (niste mi napisali dobiva li na težini i koliko je teško), zdravo je i veselo. Ono što me zabrinjava su zelene stolice koje su vrlo često dokaz da je dijete gladno. Na tržištu postoje proizvodi koji su svojim sastavom prilagođeni prehrambenim i nutritivnim potrebama male djece, a služe kao pomoć u slučajevima oporavka nakon bolesti ili kada dijete ne jede dovoljno. To su napitci koji se kupuju isključivo u ljekarnama i najbolje je da Vam Vaš pedijatar preporuči proizvod koji je najprimjereniji Vašem djetetu.

Količina povrtne kašice


Imam dijete staro 6 mjeseci, koje dnevno pojede 5 obroka. Od toga je jedan obrok voćni zajedno s rižinim pahuljicama, a jedan je povrtni nakon kojeg popije još i mlijeko. Trenutno koristim Bebimil 2. U ostala tri obroka popije količinu od oko 230 ml. Zanima me je li to dovoljno hrane za taj uzrast, odnosno koliko dijete treba pojesti povrtne kašice da bi mu u potpunosti zamijenila mlijeko u obroku. Zahvaljujem.

Mihela:
U dobi od 6 mjeseci, idealno je kad dijete ima 5-6 obroka raspoređenih pravilno tijekom dana. Prvi obrok ujutro trebao bi biti mliječni (količina mlijeka varira ovisno o apetitu djeteta, na ambalaži proizvođača uvijek se nalaze samo orijentacioni volumeni), zatim se daje voćna kašica, sljedeći obrok može biti potpuno mliječni ili kašica od povrća (u dobi od 6 mjeseci normalno je da se obroci kombiniraju npr. kao u vašem slučaju povrće s mlijekom ili voće s mlijekom; smatra se da je količina povrća koja stane u malu dječju zdjelicu dovoljna za obrok). Djetetu možda nedostaje tekućine te mu možete ponuditi povrtnu juhu, a zatim povrće. Za kasniji poslijepodnevni obrok preporučuje se kombinacija mlijeka i žitarica (u dobi od 6. mjeseci još uvijek samo riža i kukuruz, odnosno žitarice bez glutena). Takvu je kombinaciju najbolje djetetu ponuditi na žličicu. Večernji obrok neka bude samo mlijeko. I na kraju, ali jednako tako važno, ne zaboravite tijekom dana djetetu ponuditi dovoljnu količinu tekućine (voda, nezaslađeni čaj ili prirodni sok).

Uvođenje dohrane


Moje dojenče ima 5 mjeseci i pedijatrica nam je savjetovala da započnemo s uvođenjem dohrane. Počeli smo sa sokom od mrkvice i miksanom mrkvom. Njemu je to fino, ali ga poslije jako muči trbuščić, jako je nervozan i ima plinove. Stolicu ima jednom dnevno (kod koje se jako namuči), a inače je stolicu imao 4-5 puta dnevno. Pojavi mu se i osip na lijevoj nožici (samo na nožici, nigdje dalje), koji se povuče do sljedećeg dana. Može li to biti povezano s mrkvicom, pogotovo taj osip? Molim Vas za savjet kako da počnem s dohranom svoje bebice. Unaprijed hvala. Zdenka.

Mihela:
Prema novijim pedijatrijskim preporukama, s nadohranom se započinje nakon 4. mjeseca starosti djeteta, jer je to trenutak kada je probavni sustav zreo. Kao prva namirnica kojom se započinje su rižine ili kukuruzne instant pahuljice, pripremljene s mlijekom koje inače dijete pije - majčino mlijeko ili mliječni pripravak za dojenčad. Riža i kukuruz su žitarice koje ne sadrže gluten te se mogu uvesti u prehranu već nakon 4. mjeseca starosti djeteta. Nakon što uvedete žitarice, nastavlja se s uvođenjem novih namirnica i to najčešće prvo sa sokom od jabuke, zatim kašicom od jabuke, a onda sokom od mrkvice i kašicom od mrkve. Jako je važno da napravite dovoljan razmak između uvođenja dvije nove namirnice, te je preporuka uvesti jednu novu namirnicu tjedno. Također se preporučuje uvođenje namirnica u jutarnjim satima (znači, uz obrok oko 10 ili 11 sati ujutro), kako bi se izbjegle moguće reakcije na novu hranu tijekom noći. Kada započinjete s novom namirnicom, dovoljno je prvi dan djetetu ponuditi 2-3 male žličice novog okusa, a svaki sljedeći dan količinu možete povećavati dva puta. Mrkva je inače namirnica koja stolicu čini tvrđom, vjerojatno je to razlog probavnih poteškoća koje ste opisali. Pokušajte par dana mrkvicu izostaviti iz prehrane i situacija bi se trebala popraviti. Ne zaboravite bebi ponuditi dovoljnu količinu tekućine (voda ili blagi čaj). Broj stolica se smanjuje u trenutku kad počnete s uvođenjem dohrane, u odnosu na broj stolica dok je dijete bilo samo na majčinom mlijeku. I to je sasvim normalno. Vrlo često stolica promijeni i boju, ovisno o namirnici koju ste djetetu ponudili.

Beba povraća mliječne obroke


Imam bebicu od mjesec i pol dana. Veliki je pospanac pa dok dojim, ne uspije pojesti potrebnu količinu hrane te radi toga sporo dobiva na težini. Budim je, ali ni to nije dovoljno. Kao dodatak prehrani uzeli smo Bebimil, koji bebi dajem nakon dojenja kao dodatak kako dijete ne bi bilo gladno. Beba lijepo pojede, nakon toga je zadovoljna - ili se smije ili zaspi ili se igramo. U svakom slučaju, djeluje sretno i konačno sito što do sada nije bilo! Međutim, nakon nekog vremena, sve pojedeno povrati, neki put manju, a neki put veću količinu. U nedoumici sam, pojede li beba previše, s obzirom na to da je do sada jela manje pa joj je to šok za želudac ili je to neka preosjetljivost na mlijeko? (Eduarda)

Mihela:
Vrlo je važno da beba nakon obroka zamjenskog mlijeka, a također i nakon podoja podrigne i izbaci zrak koji joj se nakupio u probavnom sustavu tijekom hranjenja. Ako beba izbaci manju količinu mlijeka nakon hranjenja tako da "bljucne" mlijeko kojem miris i izgled nisu promijenjeni, onda je to sasvim normalno (često vidimo bebice kojima mlijeko curi niz bradu). Ako je izbacivanje u obliku mlaza, većih količina ili je "usireno" (miris i izgled kao da je dijete povratilo), bilo bi dobro da se obratite liječniku kako bi ustanovio u čemu je problem (nepodnošenje kravljeg mlijeka ili nerazvijenost probavnog sustava).

Med u dječjoj dobi

Smijem li djetetu od 16 mjeseci staviti u Čokolino ili mlijeko žlicu meda s peludi i propolisom?

Mihela:
Med spada u skupinu visoko alergenih namirnica. Iz tog se razloga u prehranu djece uvodi iza godine dana starosti. Ukoliko u obitelji nema sklonosti alergijama, slobodno u toj dobi med možete uvesti u prehranu.

Dobiva li beba dovoljno na težini?


Zanima me koliko bi mililitara kašice dnevno otprilike trebala pojesti beba stara 6 mjeseci? Naime, prije mjesec i pol dana, započela sam s dohranom. Beba se doji oko 6 puta dnevno te pojede oko 100 ml kašice (voćne + povrtne). Budući da je vrlo kratko budna (oko sat i pol), jede svaki budan period, što je vrlo često. Brine me činjenica da je u malo manje od dva mjeseca dobila samo 500 g, iako je sve ostalo u redu. Od početka je sporo dobivala na kilaži, oko 600 g mjesečno, no od uvođenja dohrane dobila je još malo. Je li 6 podoja + 100 ml kašice ipak premala količina? Nemam dojam da je gladna budući da zapravo, stalno jede... (Sunčana)

Mihela:
Kod djeteta u dobi od 6 mjeseci, osnovu prehrane čini majčino mlijeko te je sasvim normalno da se samo jedan podoj tijekom dana zamijeni voćnom ili povrtnom kašicom. Što se tiče količine, najbolje je da to provjerite jednostavnim testom, stavljajući dijete na prsa nakon što pojede određenu količinu kašice. Ukoliko mu je količina kašice od 100 ml dovoljna, neće posisati veću količinu mlijeka. Prirast tjelesne težine djece iza tri-četiri mjeseca starosti više nije kao na početku života, te smatram da Vaša beba sasvim normalno napreduje.

Beba odbija nemliječnu hranu


Moja beba ima punih 5 mjeseci. Isključivo sam je dojila puna 4 mjeseca, od kad sam joj počela pomalo davati vodu. Od prije 3 dana, počela sam uvoditi nemliječnu hranu. Prvo sam bebi ponudila kuhani krumpir, drugi dan krumpir i mrkvu, a treći bundevu, ali ništa nije htjela jesti - čim okusi, ispljune i okrene glavu. Probala sam i sa sokićem od jabuke razblaženim s vodom, ali ni to nije prihvatila. Što da radim? Čini mi se da ne dobiva dovoljno na težini. Rođena je sa 4,060 kg, a sad ima 6,950 kg. U zadnja 3 tjedna je dobila svega 300 g - je li to malo? Ona je vesela i dobro spava. Još nešto, ne dojim ju redovito u isto vrijeme, već više puta tijekom dana i pred spavanje. Tako jede 7-8 puta, ali pomalo. Ne znam je li to dobro i dovoljno - više puta kad je ponudim, ona odbija dojenje pa mislim da joj je dosta. Ipak, brine me kilaža. Treba mi savjet, unaprijed hvala! (Aleksandra)

Mihela:
Čini mi se da ste malo požurili s uvođenjem novih okusa i da zato beba reagira odbijanjem. Preporučujem Vam da započnete sa žitaricama bez glutena (riža, kukuruz u obliku instant pahuljica), pripremljenim uz dodatak Vašeg ili zamjenskog mlijeka. Zatim možete pokušati sa sokom od jabuke, pa mrkve (kad dijete prihvati sok možete mu dati i kašicu od istog voća ili povrća). Jako je važno da namirnice uvodite postupno. Ne žurite, dovoljno je uvesti jednu namirnicu tjedno. Na početku ponudite djetetu jednu do tri čajne žličice, a zatim ga stavite na prsa. Drugi dan ponudite 4-6 žličica, i tako svaki dan povećavajte količine nove hrane, a smanjujte dojenje za taj obrok. Što se tiče kilaže, mislim da ne trebate brinuti s obzirom na to da je dijete na prsima, a i sada više ne raste i ne dobiva na težini kao u prvim mjesecima života.

Alergija na mlijeko

Dijete mi ima 7 mjeseci. Dojim ga 2 puta dnevno. Alergičan je na mlijeko, bananu, čokoladu, kruh, soju, mahunarke i ribu, ali to nikad nije probao, već mu se ta alergija pojavljivala dok sam ja to jela (sad sam sve to izbacila). Mlijeko koje mu dajem je hipoalergeno od Hippa (s Rižolinom ili keksom). Postoji li takvo mlijeko od Bebivite i koje kašice od Bebivite smije jesti? Molim Vas neki savjet, što mu mogu davati za večeru jer zasad jede samo Rižolino. (Marija)

Mihela:
Kod alergijama sklone dojenčadi, često se alergijska reakcija ispoljava kad majka dojilja pojede određenu vrstu namirnica. Vaše je dijete očito vrlo osjetljivo te je potrebna velika briga i pažnja prilikom uvođenja nove hrane. Nažalost, u asortimanu Bebivita proizvoda ne postoji hipoalergeno mlijeko za malu djecu. Od kašica Vam mogu preporučiti Bebivita krušku viljamovku i ostale proizvode koji imaju oznaku niske alergenosti (krug narančaste boje i slovo A, nemojte ga zamijeniti sa sličnom oznakom za dodatak vitamina A). S obzirom na to da je dijete alergično i na kruh, odnosno na gluten, u večernjim satima osim rižinih pahuljica možete ponuditi instant kukuruzne pahuljice, heljdu i ostale bezglutenske žitarice (vrlo pažljivo čitajte sastojke žitnih kašica i oznake na proizvodima).

Dijete odbija kuhanu hranu


Molim vas savjet. Moj devetomjesečni dječak, koji je na početku prihvatio kuhanu hranu, odjednom odbija sve što je kuhano. To traje već mjesec i pol dana. Dosta nas muče zubići (ima ih 5). Anemija nije u pitanju jer smo radili kks. Samo bi jeo voćne i mliječne kašice. Još ga dojim. Odbija ručak i jedva čeka dojenje. Napominjem da je u početku sve rado jeo. (Grgić Daniela)

Mihela:
U dobi oko 10. mjeseca starosti, često se javljaju promjene u prehrambenim navikama djece, tipa odbijanja određene vrste hrane koja je prije bila prihvaćena. Koliko god izgledalo teško, nemojte odustati i nastavite djetetu svakodnevno nuditi namirnicu koju odbija. Ukoliko odustanete i ne nudite djetetu tu vrstu hrane kroz duže vrijeme, morati ćete tu namirnicu ponovno uvoditi. Sasvim je normalno, čak i znanstveno dokazano, da se nova namirnica djetetu može ponuditi i do 10 puta prije potpunog prihvaćanja. Niste mi precizirali, odbija li maleni pojedinačno pripremljenu namirnicu (tipa samo kuhano povrće ili kuhano meso, žitarice) ili kašicu od mesa i povrća. Ukoliko odbija samo određene namirnice, pokušajte tu namirnicu pripremiti na drugi način (osim klasičnog kuhanja pokušajte kuhati na pari, pirjati ili peći na vrlo malo biljnog ulja, najbolje maslinovog). Ako odbija kašice u kombinaciji meso-povrće-žitarica, pokušajte namirnice davati i pripremati odvojeno. Također uvedite i druge namirnice koje do sada dijete nije probalo, možda mu se novi okusi više svide. S obzirom na dob, sada već možete, osim piletine i puretine, u prehranu Vašeg mališana uvesti i janjetinu, meso kunića, teletinu, junetinu, bijelu ribu (do 2x na tjedan), mahune, grah i grašak (pasirano), svježi kupus, svježi kravlji sir i jogurt.

Zabranjene namirnice do 1. godine

Koje namirnice bi trebalo izbjegavati do 1. godine djetetova života? (Tamara)

Mihela:
Hrana koju bi trebalo izbjegavati tijekom prve godine života:

- kravlje i kozje mlijeko te druga mlijeka domaćih životinja
- jaja
- pržena hrana, masti životinjskog podrijetla, sol
- med
- šećer, slatkiši, grickalice
- sol, fast food
- morski plodovi
- gazirana pića

Određena hrana može izazvati prehrambenu alergijsku reakciju. Tu se ubrajaju mlijeko, jaja, riba, morski plodovi, žitarice s glutenom, soja, kikiriki, orašasto voće (lješnjak, orah...) te citrusno voće i sokovi, rajčica, kupus, med i čokolada.

Prilikom uvođenja navedenih namirnica u prehranu, potreban je dodatan oprez, osobito ako kod djeteta postoji rizik od razvoja alergijske reakcije (alergičar u obitelji).

Kod zdravog dojenčeta, te se namirnice preporučuje uvesti u prehranu iza godine dana, a kod rizika od razvoja alergije i kasnije (iza 3. godine).

Budite oprezni kad su u pitanju lješnjak, badem, orah, kikiriki, grožđe, kokice, kukuruzni flips, čips, veliki komadi sirovog voća ili povrća (jabuka, mrkva...) koji se mogu slomiti, tvrdi i gumeni bomboni, žvake, lizalice, kruh, peciva, krekeri, dvopek.
Kako biste spriječili neželjene posljedice poput zagrcavanja ili gušenja, ne ostavljajte dijete niti na trenutak bez nadzora kada mu nudite takvu vrstu hrane.

Preporuka je i iza godine dana dojiti ili koristiti mliječni pripravak za dojenčad.

Dijete odbija meso

Poštovani, sin mi je star 17 mjeseci. Kad sam mu počela uvoditi meso u prehranu, prihvatio ga je bez problema. U posljednjih 6 mjeseci odbija jesti bilo kakvo meso. Prolazi samo juha i variva s povrćem. Što da radim? Hvala! (Kristina)

Mihela:
U dobi od 17. mjeseci, meso je vrlo važan izvor bjelančevina neophodnih za rast i razvoj odnosno izgradnju tijela. Ukoliko djete odbija baš sve vrste mesa (bijelo meso peradi, junetina, teletina, meso kunića, janjetina...) i načine na koje je meso pripremljeno (kuhano, pirjano, pečeno na vrlo malo ulja, u kombinaciji s povrćem, mljeveno ili u manjim komadićima), pokušajte proteine nadoknaditi svakodnevnim unosom žitarica i mahunarki. Idealna kombinacija su variva (maneštre) od mahunarki i žitarica (npr. kombinacija slanutka, leće ili suhog graška, uz dodatak smeđe riže, zobi, ječma ili prosa te usitnjenih sjemenki sezama, bundeve ili suncokreta).

Prve salate

Poštovani, zanima me kada se djetetu u prehranu može uvesti zelena salata (ili neka druga sezonska salata) i na koji način smije biti začinjena. Hvala! (Ines)

Mihela:
Salate se u prehranu djeteta uvode od 9. mjeseca (svježi kupus) ili 10. mjeseca (rajčica) starosti. Uvijek birajte svježe i sezonske salate. Dobro ih usitnite i svakako pazite da se listići npr. zelene salate ne zalijepe djetetu za nepce. Salatu ne trebate začinjavati, pogotovo nemojte dodavati sol, ocat, limun (tek iza 12. mjeseca). Eventualno možete dodati par kapi biljnog ulja (maslinovo).

Dohrana – kada početi?

Moja beba ima 3 mjeseca. Neke mame me savjetuju da počnemo s dohranom, druge viču "ne još". Beba dobro napreduje na težini, spava i zdrava je. Što mi Vi preporučujete? Hvala! (Ana, Repušnica)

Mihela:
Probavni sustav djeteta nije sasvim zreo do 4. mjeseca starosti te nije u mogućnosti probaviti nikakvu drugu hranu osim majčinog mlijeka ili mliječnog pripravka za dojenčad. Iz tog razloga, s dohranom se započinje između 4. i 6. mjeseca starosti djeteta.

Koje mlijeko davati djetetu?

Moje dijete ima 12 mjeseci i moram prekinuti dojenje zbog povratka na posao. Molim Vas preporuku, koju vrstu mlijeka i koliko količinski treba davati bebi iza navršene godine dana. (Mirjana, Sesvete)

Mihela:
Povratkom na posao nije nužno prekinuti dojenje. Svakako nastavite dojiti dijete ujutro prije odlaska na posao, po povratku kući ili navečer prije spavanja. I jedan podoj dnevno smatra se dojenjem. Ukoliko više nemate dovoljno mlijeka, u djetetovu prehranu uvedite mliječni pripravak za malu djecu (kao što je Bebimil 3 ili uskoro Bebimil junior), koji je svojim sastavom potpuno prilagođen prehrambenim potrebama malog djeteta, čak do 3. godine starosti, za razliku od kravljeg mlijeka (velika količina proteina, manjak željeza, vitamina D, joda itd). Preporučena količina mlijeka za dijete od 12 mjeseci je 500 ml (dva obroka po 250 ml).

Manjak željeza

Bebi od 8 mjeseci ustanovljen je manjak željeza u krvi. Naša pedijatrica kaže da je to često kod dojene djece. Koje mi namirnice preporučujete? (Marta, Valpovo)

Mihela:
Namirnice bogate željezom su crveno meso, zeleno povrće, grah, suho voće (smokve, marelice) koje treba svakodnevno uključiti u prehranu, uz kombiniranje s namirnicama bogatim C vitaminom (naranče, mandarine, limun, kivi, nar...). Preporučila bih da i Vi napravite krvnu analizu na željezo kako bi ustanovili imate li ga dovoljno (manjak željeza u dojene djece često je posljedica manjka željeza u majke). Ukoliko se ustanovi deficit i kod Vas, obavezno treba provesti terapiju.

Zatvor

Moja beba pati od blage opstipacije. Molim preporuku – koju hranu treba izbjegavati, a koju pojačati. (Maja, Zadar)

Mihela:
Namirnice koje omekšavaju stolicu su šljive, kruške, grožđe, naranče i integralne žitarice te ih treba svakodnevno uključiti u jelovnik Vašeg djeteta. Svakako treba izbjegavati banane, mrkvu i rižu jer one čine stolicu tvrđom. Ne zaboravite djetetu ponuditi i dovoljnu količinu tekućine (vode) tijekom dana.

Dijete odbija jesti

Počeli smo s dohranom prije mjesec dana, ali moja beba odbija jesti. Imate li kakav savjet? (Ivana, Lovran)

Mihela:
Sasvim je normalno da pri upoznavanju novih okusa dijete neku hranu lakše, a neku teže prihvaća. Znanstveno je dokazano da je sasvim normalno djetetu novu namirnicu ponuditi i do 10 puta prije nego li je u potpunosti prihvati. Mame čine osnovnu pogrešku odustajući nakon što su dva, tri puta ponudile novu hranu. Dohranu možete započeti žitaricom (rižine ili kukuruzne instant pahuljice), nakon čega se uvodi voćna (jabuka) ili povrtna kašica (mrkva, blitva). Trpki okus povrća će dijete lakše prihvatiti ako mu je ponuđeno prije slatkog okusa voća.

Dnevni jelovnik desetomjesečne bebe

Lijepo molim informaciju – kako treba izgledati dnevni jelovnik bebe od 10 mjeseci. (Sandra, Veliko Trgovišće)

Mihela:
U dobi od 10 mjeseci, dijete treba imati 5 obroka tijekom dana. U toj dobi, u djetetov jelovnik uveli ste većinu namirnica te su kombinacije bezgranične. Prvi i posljednji obrok obavezno mora biti mliječni (mlijeko uz žitaricu, čaša mlijeka i komad kruha ili peciva), jutarnja užina se sastoji od jednog do dva komada voća, ručak se sastoji od mesa (perad, janjetina, kunić, teletina, junetina) ili ribe uz prilog od povrća. Za popodnevnu užinu djetetu možete ponuditi jogurt (najbolje obični), svježi kravlji sir u kombinaciju s voćem ili sirni namaz.

Tropsko voće

Ne mogu naći u tablicama o dohrani kada smijem uvesti tropsko voće. (Tina, Dubrovnik)

Mihela:
Tropsko se voće uvodi u prehranu djeteta iza godine dana starosti. Tijekom djetetove prve godine, preporučuje se domaće (ono što raste u našim krajevima) i svakako sezonsko voće.

Kuhanje griza

Željela bih svome sinu skuhati griz, ali ne znam kako ga pripremiti, budući da još uvijek dojim? (Lana, Karlovac)

Mihela:
Griz ili pšenična krupica priprema se kuhanjem na vodi, a zatim se u gotovu kašicu dodaje majčino mlijeko ili dojenački mliječni pripravak (majčino mlijeko i dojenački mliječni pripravak ne smiju se kuhati). Nemojte u griz dodavati šećer, čokoladu i druge dodatke.

Jelovnik za bebu od 8 mjeseci

Poštovani, kako treba uzgledati jelovnik bebe od 8 mjeseci. (Josipa, Požega)

Mihela:
Bebi od 8 mjeseci, mlijeko je i dalje osnovna namirnica. Tijekom dana obroci bi trebali izgledati ovako:
 • zajutrak: podoj
 • doručak: voćna kašica + podoj (prema potrebi)
 • ručak: povrće + žitarice ili povrće + meso (u 8. mjesecu možete već probati piletinu, puretinu, meso kunića...)
 • užina: žitna kašica (sve vrste žitarica: riža, kukuruz, heljda, pšenica, proso...) + podoj prema potrebi
 • večera: podoj
 • noćni obrok (ako ga još uvijek imate): podoj

Priprema kašice s mlijekom


Imam curicu od 8 mjeseci i polako uz mlijeko uvodimo kašice. Još uvijek dojim, međutim nemam dovoljno svojeg mlijeka kako bih ga pomiješala s kašicom koju sama pripremam, npr. zobene pahuljice s voćem. Ima li potrebe takvu kašicu pripremati sa zamjenskim mlijekom? Kojim?

Mihela:
S obzirom na to da nemate dovoljno (majčinog) mlijeka za pripremu kašica, obavezno trebate koristiti mliječni pripravak za dojenčad (odaberite mlijeko na kojem piše broj 2 - od 6. mjeseca starosti djeteta nadalje). Prije spavanja (raniji večernji obrok), djetetu je preporučljivo ponuditi žitnu kašicu pripremljenu s mlijekom (s obzirom na to da Vaša beba ima već 8 mjeseci, možete uzeti kašicu od kukuruza, riže, pšenice, prosa, heljde itd., te pomiješati s mliječnim pripravkom za dojenčad, koji ste prethodno pripremili prema uputama priloženim na originalnoj kutiji mlijeka). Što se tiče jogurta, najbolje je djetetu ponuditi običan jogurt, u koji ste dodali dvije-tri žlice svježeg voća (kupovni voćni jogurti često sadrže veće količine šećera i umjetnih boja, te konzervanse).

Česta pitanja

Što je to dohrana?

Dohrana je uvođenje nemliječnih namirnica u prehranu dojenčeta. Pri tome se misli na uvođenje voćnih sokova, voća, povrća, žitarica, mesa, ribe, jaja i dr.
Dohranom se pokrivaju prehrambene potrebe, koje u određenom razdoblju razvoja djeteta samo mliječna prehrana ne može zadovoljiti. To su potrebe za bjelančevinama i energijom, vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima. Dohrana je sve čime se dojenče hrani, a nije mlijeko.

Kada mogu početi s dohranom?

Većini djece do 4. ili 6. mjeseca starosti, dovoljni su su majčino mlijeko ili dojenački mliječni pripravak. Općenito, s dohranom treba započeti kad dijete udvostruči porođajnu masu, kad kontrolira pokrete glave i kad može sjediti uz potporu. Prije negoli počnete uvoditi kašastu hranu, odgovorite na neka pitanja:
 • Popije li beba svakodnevno litru ili više mlijeka?
 • Stavlja li beba često stvari u usta?
 • Može li hranu stavljenu na vrh jezika potisnuti na stražnji dio jezika i progutati?
 • Je li beba zainteresirana za nove okuse i oblike hrane?
 • Gleda li Vas zainteresirano dok jedete?
Ako ste potvrdno odgovorili na ova pitanja, dijete je vjerojatno spremno za uvođenje čvrste hrane.
Dojenče mlađe od četiri mjeseca, ne može uzimati krutu hranu jer je gura jezikom van.

Dojim 6 mjeseci i počela sam bebi davati kašicu od banane. Stolica je promijenila boju i konzistenciju. Je li to normalno?

Kad počnete hraniti dijete čvrstom hranom, primijetiti ćete promjene u izgledu stolice. Stolice će sada podsjećati na onu vrstu hrane koju dajete djetetu. Zbog toga se ne trebate pretjerano zabrinjavati. Neka hrana omekšava stolicu, a kod neke je stolica tvrđa.
Namirnice koje omekšavaju stolicu su: špinat, marelice, šljive, ananas, naranče, integralne žitarice.
Namirnice koje činu stolicu tvrđom su: banana, mrkva, riža.

Mogu li dati djetetu voćnu kašicu prije četvrtog mjeseca starosti djeteta?

Nema potrebe započeti s dohranom prije četvrtog mjeseca djetetovog života, jer probavni sustav djeteta nije sposoban probaviti ovakvu hranu. Prerano uvođenje dohrane povećava opasnost od alergije na hranu i nepoželjno je zbog povećanog kalorijskog unosa (dodavanje ugljikohidrata), što može rezultirati debljinom dojenčeta.

Koja su pravila dohrane?

 1. Novu hranu uvodite postepeno (jedna po jedna nova namirnica), kako bi se dijete naviklo na novi okus.
 2. Napravite razmak od 4 do 5 dana između uvođenja nove vrste hrane, kako biste mogli utvrditi uzrok moguće alergijske reakcije.
 3. Kod dojenčadi koja su već pokazivala znakove alergije ili čiji su roditelji alergični na hranu, dohrani treba pristupati opreznije. Posavjetujte se s pedijatrom!
 4. U početku dajte djetetu vrlo male količine hrane (1-4 čajne žličice) i tu količinu polako povećavajte. Kapacitet želuca dojenčeta starog između 4 i 6 mjeseci je 86-130 ml (17-26 čajnih žličica).
 5. U hranu za dojenčad ne stavljajte sol, začine, niti povećane količine šećera.
 6. Hranu u prvih šest mjeseci treba miksati, a kasnije samo usitniti.
 7. Ako dojenče ne prima dovoljno mlijeka, mlijeko treba dodati u kašice od povrća, voća ili žitarica. Dnevna količina mlijeka u prvoj godini ne smije biti manja od 500 ml.
 8. Kašice se daju žličicom, a tekućina iz čaše.
 9. Treba izbjegavati stalno uzimanje zaslađenih sokova, naročito kod uspavljivanja. Sok se daje nakon obroka.

Kojom hranom treba početi dohranu?

Redoslijed uvođenja namirnica nije bitan za zdravlje djeteta i najviše ovisi o tradiciji i prehrambenim navikama. Kod nas se obično počinje sa žitnim kašicama bez glutena (rižine ili kukuruzne pahuljice) te voćnim sokom, zatim voćnim kašicama pa kašicama od povrća i žitnim kašicama s glutenom, a nakon toga uvodi se meso i riba.
Bebi nakon četvrtog mjeseca starosti možete dati žličicom Bebivita sok od jabuke i Bebivita sok od breskve. Zatim probajte Bebivita voćnu kašicu jabuka - banana ili Bebivita voćnu kašicu kruška viljamovka ili breskva. Prve kašice trebaju biti blagog okusa, glatke i bez glutena.

Moja beba ima dvanaest mjeseci i voli samo glatke kašice. Pljuje hranu koja nije miksana. Kako naučiti dijete da žvače hranu?

U toj dobi je važno ustrajati u davanju manje miksane hrane jer dijete mora naučiti žvakati. Polako mu pokušajte dati hranu usitnjenu vilicom, a zatim manje miksanu dok dijete ne nauči jesti krutu hranu.

Koliko mlijeka mora popiti dijete staro 9 mjeseci? Moj sin ne voli piti mlijeko, što da učinim?

U prvoj godini, dijete bi trebalo dobiti najmanje 500 ml mlijeka dnevno, bilo majčinog ili mliječnog pripravka za dojenčad. Ako dijete ne voli mlijeko, dajte mu obrok sa svježim sirom ili jogurtom. Bebivita voćni dueti odličan su mliječni obrok i mogu se davati od djetetovog 7. mjeseca nadalje.

Koja se hrana ne smije davati u djetetovoj prvoj godini?

U prvoj godini se ne smije davati hrana hrana koja može izazvati gušenje: kikiriki, bademi, lješnjaci, kokice, tvrdi bomboni, grožđice.

Hranim bebu Bebimilom 1. Dijete dobro prihvaća hranu, međutim, povremeno ima tvrdu stolicu. Kako to spriječiti?

Djeca koja se hrane dojenačkim mliječnim pripravkom, između obroka trebaju dobiti prokuhanu vodu ili blagi čaj od kamilice, pa će stolica biti normalne konzistencije. Dojenčetu starijem od četiri mjeseca možete dati Bebivita voćnu kašicu od šljive, a nakon šestog mjeseca starosti, Bebivita integralne žitarice s voćem.

Primijetio sam da je cijena Bebivite niža od cijena drugih proizvođača. Kakva je kvaliteta Vaših kašica i sokova?

Obzirom da kupujemo sirovine u velikoj količini, u mogućnosti smo svojim potrošačima ponuditi vrhunsku kvalitetu dječje hrane uz prihvatljive cijene.

Zašto se dodaju vitamini u dječju hranu Bebivita?

Vitamin C je potreban za održavanje zdravog imunološkog sustava i za normalnu funkciju i strukturu tkiva. Pomaže apsorpciju željeza iz hrane, što je važno u dojenačkoj dobi.
Vitamin E štiti tijelo od oštećenja izazvanim štetnim spojevima koji se zovu slobodni radikali.
Vitamin B1 dodaje se u dječju hranu sa žitaricama i pomaže u procesima iskorištenja energije. Dodavanjem vitamina u Bebivita dječju hranu, Vašem djetetu osiguravamo količinu vitamina potrebnu za zdravi rast.