Kako bi se dijete naviklo na novi okus, novu hranu uvodite postepeno, jednu po jednu novu namirnicu. Napravite razmak od 4 do 5 dana između uvođenja nove vrste hrane, kako biste mogli utvrditi uzrok eventualne alergijske reakcije.

Kod dojenčadi koja su već pokazivala znakove alergije ili čiji su roditelji alergični na hranu, dohrani treba pristupati opreznije te se prije uvođenja novih namirnica svakako posavjetujte s pedijatrom. U početku dajte djetetu vrlo male količine hrane (1-4 čajne žličice) i tu količinu polako povećavajte. Kapacitet želuca dojenčeta starog između 4 i 6 mjeseci je 86-130 ml što znači 17 do 26 čajnih žličica.

U pravila dohrane bitno je napomenuti da u hranu za dojenčad ne treba stavljati sol, začine, niti povećane količine šećera. Hranu u prvih šest mjeseci treba miksati, a kasnije samo usitniti.

U slučaju da dojenče ne prima dovoljno mlijeka, mlijeko treba dodati u kašice od povrća, voća ili žitarica, dok dnevna količina mlijeka u prvoj godini ne smije biti manja od 500 ml. Kašice se daju žličicom, a tekućina iz čaše.

Treba izbjegavati stalno uzimanje zaslađenih sokova, naročito kod uspavljivanja, a pravilo za dohranu također je da je sok dobro davati djetetu isključivo nakon obroka.