S početkom dohrane i kulinarskih avantura s najmlađima, često se javlja pitanje mogu li i trebaju li roditelji koristiti začine u prehrani djeteta. Inače, zanimljivo je da još nerođene bebe u vrijeme trudnoće dolaze u dodir s hranom koju majka konzumira, a onda se to nastavlja i za vrijeme dojenja.  Ukoliko majka konzumira raznoliku prehranu, obogaćenu različitim začinima, djeca će vjerojatno i u dohrani već dobro prihvatiti hranu obogaćenu začinima.

Inače se pri standardnoj pripremi hrane u domaćinstvu koristi nekoliko začina (celer, peršin, crveni i bijeli luk i paprika) dakle začini s domaćih polja koji nisu potencijalno opasni kao "egzotični začini" te ih djeca načelno mogu konzumirati iza 8. mjeseca starosti, osim u slučaju da su jelu dodane prevelike količine začina. 

 

Kada je u pitanju dječja prehrana jako je važno razlikovati "jake" (vanilija, muškatni oraščić, kardamom) od "blagih" začina (majčina dušica, lovor, celer). Sasvim sigurno "jaki" začini se ne bi trebali dodavati jelima za bebe od 6 mjesecido godinu dana, jer mogu dovesti do želučanih iritacija i alergijskih reakcija. Ali "blagi" se začini mogu koristiti praktički neograničeno.