Dolazi nam ljeto, vrijeme odmora i putovanja. Mnogim roditeljima taj odmak od svakodnevne rutine otvara bezbroj pitanja vezanih uz prehranu dojenčadi i male djece.

Sunce i boravak na otvorenom treba ozbiljno shvatiti, pa djeca moraju biti u dubokom hladu i namazana visokim zaštitnim faktorom.

Ne trebate brinuti o vitaminu D za izgradnju kostiju, jer je za njegovu sintezu dovoljno samo sunčevo svjetlo i njegovo djelovanje na otkrivene dijelove tijela (lice, ruke i noge), a UV zrake djeluju i u hladu jer se reflektiraju od okoline, posebice od površine mora.

Voda je neophodna za odvijanje i regulaciju svih životnih procesa, neophodna je za život.

Mala djeca lako gube vodu tijekom prve godine života, jer bubrezi nisu dovoljno razvijeni, kao ni sustav regulacije tjelesne topline. Zato se nedovoljan unos ili gubitak tekućine očituju u porastu temperature, gubitku tjelesne mase ili smanjenim mokrenjem.

Tekućina

Visoke temperature, osim odraslih, teško podnose i djeca.

Većina djece u takvim uvjetima pokazuje pojačanu potrebu za unosom tekućine, što je prirodno jer se znojenjem gubi velik dio tekućine.

Ima djece koja se za velikih vrućina na znoje pretjerano. Bez obzira na to, njihova potreba za tekućinom je povećana.

Budući da bebe ne znaju same reći da su žedne, roditelji moraju tome posvetiti više pažnje nego inače. Dojenoj djeci nije potreban dodatan unos tekućine, ali zato mame moraju paziti da sama unosi dovoljno tekućine  i češće stavljati bebu na prsa kako bi beba utažila žeđ. Djeci hranjenoj dojenačkim mliječnim pripravkom tijekom vrućih ljetnih dana treba dodavati male količine tekućine između obroka i to najbolje prokuhanu vodu, nezaslađene čajeve ili nakon četiri mjeseca starosti djeteta, voćne sokove posebno namijenjene toj dobi.

Rashlađen prirodni voćni sokovi bez šećera  (koji se mogu malo razrijediti s vodom), idealan su napitak za vruće ljetne dane. Osobito ako uzmete veća pakiranja (npr. Bebivita sok od 0,5l), jer ih možete dozirati prema želji, a sadržaj otvorene boce držati u hladnjaku do 3 dana.

Bebivita sokovi za bebe ne sadrže šećer, blagog su okusa i bez dodatka umjetnih aroma, boja i konzervansa pa ova velika, ekonomična pakiranja preporučujemo kao idealan napitak na plaži za cijelu obitelj.

Obroci

Raspored bebinog obroka treba ostati isti, ali ljetni obroci moraju biti lagani i lako probavljivi.

Nastojte da bebin jutarnji obrok bude lagan, kombinacija mlijeka i žitarica. Svakako preporučujemo Bebivita voćne duete s voćem, sirom ili jogurtom ili Bebivita integralne žitarice, koje su vrlo slastan jutarnji obrok.

Kao međuobrok na putovanjima, u šetnjama ili pri odlascima na plažu, preporučujemo Bebivita voćne zabave u tubici koje sadrže 100% voće, nije im dodan šećer i osvježavajućeg su okusa. Ne moramo ni napominjati koliko su zdrave!

Preporučujemo da za vrućih dana koristite kašice u staklenkama, kako bi bili sigurni u zdravstvenu i mikrobiološku ispravnost obroka.

Po mogućnosti, pohranjujte ih u torbi-hladnjaku, ali ih prije konzumacije izvadite i pričekajte da postignu „sobnu“ temperaturu.

Odabir namirnica

Ljetno vrijeme je odlično za početak dohrane za bebe od navršenih 4- 6 mjeseci obzirom da ljeto obiluje sezonskim plodovima koji su pogodni za početak dohrane  kod beba, a upravo ti plodovi su izuzetno pogodni za fine kašice koje bebe rado prihvaćaju.

Neke od ljetnih namirnica koje su pogodne za početak uvođenja dohrane:

  • Mrkve
  • Tikvice
  • Krastavci
  • Breskve
  • Nektarine
  • Marelice
  • Lubenice
  • Malina
  • Šljive

Odlični ljetni  voćni miksevi mogu se pronaći u Bebivita staklenkama poput: jabuka i malina, breskva, jabuka s breskvom, šljiva, jabuka s jagodom i borovnicom.

Sve Bebivita voćne kašice možete koristiti kao samostalan obrok ili ih maštovito pomiješati međusobno, dodati Bebivita dječji keks ili omiljenu žitaricu vašeg mališana. Osvježavajuće voćne frapee možete pripremiti miješanjem različitih okusa Bebivita voćnih kašica i sokova uz dodatak mlijeka kojeg dijete pije ili jogurta za malo starije bebe.

I na kraju, uz puno dobre volje i novostečenog znanja, nemojte zaboraviti na fotić, da bi svi lijepi trenuci sa Vašom bebom i prvim ljetovanjem bili zauvijek s vama...