Alergije su burne, treba brzo reagirati, osobito su nezgodne kada se s djetetom nalazite negdje dalje od doma ili mogućnosti brzog kontakta s liječnikom. Stoga je roditeljima jako važno znati na vrijeme kako izgleda alergija na hranu kod beba.

U periodu početka dohrane kada beba između 4. i 6. mjeseca života, uz majčino ili adaptirano mlijeko, počne uzimati i druge namirnice moguće su i prve nutritivne alergijske reakcije.

Alergija na hranu kod bebe može se očitovati:

1. na koži pojavom osipa (ekcema, urtkarije),

2. na probavnom traktu (grčevi i bolovi u trbuhu, podrigivanje, proljev, opstipacija),

3. na dišnim organima (otežano disanje),

4. sistemskom reakcijom odnosno anafilaksijom koja se bez ikakve odgode tretira adrenilinom. 

Alergije na hranu kod bebe najčešće su uzrokovane: kravljim mlijekom, jajima, ribom i morskim plodovima, kikirikijem, orašastim plodovima poput lješnjaka ili oraha te jagodičastim odnosno bobičastim voćem.

Ako roditelj posumnja na simptome alergije na hranu kod bebe, svakako se treba konzultirati s nadležnim pedijatrom koji će ga prema potrebi uputiti na dalje testiranje. Dobna granica za postavljanje indikacije za alergološku obradu zapravo ne postoji. U dojenačkoj dobi najčešće se testiranje provodi radi sumnje na alergiju na hranu (na ograničeni broj namirnica; npr. jaja, kravlje mlijeko, pšenično brašno, soja). 

Kako dijagnosticirati alergiju na hranu kod bebe?

Alergija na hranu kod bebe dijagnosticira se alergološkim testom na koži tako da se tekući ekstrakt određene namirnice stavlja se na kožu koja se onda ubode lancetom. Ako je dijete alergično, postepeno će se na mjestu uboda pojaviti crvenilo promjera većeg od 3 mm. Najbolja terapija u slučaju nutritivnih alergija je izbjegavanje namirnice koja je okidač reakcije. 

Velik utjecaj na alergije imaju i nasljedni faktor koji se u slučaju da su oba roditelja alergični podiže na čak 75% dok je rizik za pojavu alergije ukoliko je netko od bliskih rođaka alergičan oko 50%. Primjerice,  ako su mama ili tata alergični na morske plodove dijete može biti alergično na neku drugu namirnicu ili patiti od inhalacijskih alergija.  

 

U borbi protiv alergija možemo djetetu bolje pomoći tako što ćemo liječniku točno opisati tegobe koje su se javile nakon obroka, zapisati što je dijete jelo dan, odnosno dva dana prije reakcije, proučiti sastave hrane koju dajemo svom mališanu.