S uvođenjem dohrane, sasvim je normalno da dijete ima jednu stolicu tijekom 7, pa čak i 10 dana.

Tvrđa stolica i kratkotrajni zatvor kod djeteta, često se može riješiti reguliranom prehranom bogatom dijetalnim vlaknima te dovoljnim unosom tekućine.

 

Dijetalna vlakna

To su neprobavljivi ugljikohidrati, a sadrže ih voće i povrće te cjelovite (integralne) žitarice, mahunarke i orašasti plodovi. Dvije su vrste vlakana: topiva i netopiva u vodi. Vlakna topiva u vodi stvaraju u crijevu želatinoznu tvar koja štiti crijevo, hrani crijevnu floru i olakšava pražnjenje crijeva. Vlakna netopiva u vodi ugrađuju se u stolicu, bubre i omekšavaju njezinu strukturu, a time olakšavaju pražnjenje crijeva.

 

Probiotici su važni

Probiotici su dobri regulatori stolice. Njihova uloga u crijevu je višestruka, a među njima se ističe i terapijski učinak kod zatvora. Probiotici se mogu uzimati iz prirodnih izvora, te kao dodatak prehrani.

 

Tekućina

Nedovoljan dnevni unos tekućine doprinosi stvaranju suhe i tvrde mase u crijevima i time otežava njihovo pražnjenje. Minimalna količina tekućine (uz dojenje ili dojenački mliječni pripravak) koju Vaše dijete treba popiti je oko 500-1000 ml na dan, ovisno o dobi i tjelesnoj masi. Najbolja tekućina je obična voda, no dobar izvor tekućine i vlakana su prirodni voćni i povrtni sokovi, no s njima ne treba pretjerivati.

 

Vježbanje

Svakodnevna tjelesna aktivnost u trajanju od 30 min, stimulira rad crijevnih mišića i kretanje hrane kroz crijevo. Ukoliko je Vaše dijete premalo da bi samo moglo vježbati, Vi mu možete pomoći vježbajući ga ili nježno masirajući. Vježbajte s djetetom, prilagođavajući vježbice njegovoj dobi (njegovim nožicama imitirajte vožnju bicikla, lagano podižite noge djeteta prema trbuhu, masirajte mu trbuščić u smjeru kazaljke na satu).