Dohrana

Prvih šest mjeseci djetetova života majčino je mlijeko jedina i najzdravija hrana koju dijete treba. U tih pola godine života dijete će uz majčino mlijeko (ili dojenački mliječni pripravak) biti sito i rasti zdravo. No, kako raste i razvija se, mlijeko mu više nije dovoljno jer ne zadovoljava njegove energetske i prehrambene potrebe (za vitaminima i mineralima, posebice za željezom i cinkom). Ipak, uvođenje novih namirnica poput voća, povrća, žitarica, mesa, ribe i jaja ne znači i prestanak dojenja ni potpunu zamjenu majčina mlijeka krutom hranom. Doznajte sve o dohrani...

Kada i na koji način uvesti žitarice u prehranu bebe?

Žitarice se rano uvode u dohranu dojenčeta, no izbor mora biti usmjeren na one koje ne sadrže bjelančevinu gluten (riža, kukuruz).

Više

Vegetarijanstvo kod mama i male djece

Vegetarijanstvo je način prehrane u kojem se izbjegavaju namirnice životinjskog podrijetla.

Više

Što u slučaju zatvora?

Ako do pražnjenja crijeva dolazi rjeđe od tri puta tjedno, a količina stolice je mala, govorimo o opstipaciji ili zatvoru crijeva. Pri tome dijete pati od bolova i grčeva u trbuhu.

Više

Zašto dojenčad treba kalcij

Kalcij je najzastupljeniji mineral u organizmu. U kostima i zubima nalazi ga se 99 posto, neophodan je za njihovu izgradnju, sudjeluje u grušanju krvi, prijenosu živčanih impulsa te kontrakciji mišića.

Više

Kako je najbolje skuhati špinat?

Špinat je bogat izvor vitamina C koji jača imunitet i pomaže pri resorpciji željeza, zatim vitamina A koji održava zdravima kožu i sluznicu te vitamina B skupine, uključujući i folnu kiselinu koja djeluje na stvaranje crvenih krvnih stanica.

Više