Prvih šest mjeseci djetetova života majčino je mlijeko jedina i najzdravija hrana koju dijete treba. U tih pola godine života dijete će uz majčino mlijeko (ili dojenački mliječni pripravak) biti sito i rasti zdravo. No, kako raste i razvija se, mlijeko mu više nije dovoljno jer ne zadovoljava njegove energetske i prehrambene potrebe (za vitaminima i mineralima, posebice za željezom i cinkom). Ipak, uvođenje novih namirnica poput voća, povrća, žitarica, mesa, ribe i jaja ne znači i prestanak dojenja ni potpunu zamjenu majčina mlijeka krutom hranom. Doznajte sve o dohrani...

Šećer u prehrani djece

Sladoled, rođendanska torta i kolačići tipične su poslastice za djecu, baš kao i gazirani sokovi i druga zaslađena pića koja su odavno poznati izvori šećera...

Više

Kada je najbolje uvesti začine u dječju prehranu?

S početkom dohrane i kulinarskih avantura s najmlađima, često se javlja pitanje mogu li i trebaju li roditelji koristiti začine u prehrani djeteta...

Više

Kada uvesti namirnice s glutenom u dječju prehranu?

Često se postavljaju pitanja kada točno započeti s dohranom, koja namirnica bi trebala biti prvi izbor te treba li i u kojem trenutku uvesti namirnice koje sadrže gluten...

Više

Kada i na koji način uvesti žitarice u prehranu bebe?

Žitarice se rano uvode u dohranu dojenčeta, no izbor mora biti usmjeren na one koje ne sadrže bjelančevinu gluten (riža, kukuruz).

Više

Vegetarijanstvo kod mama i male djece

Vegetarijanstvo je način prehrane u kojem se izbjegavaju namirnice životinjskog podrijetla.

Više

Što u slučaju zatvora?

Ako do pražnjenja crijeva dolazi rjeđe od tri puta tjedno, a količina stolice je mala, govorimo o opstipaciji ili zatvoru crijeva. Pri tome dijete pati od bolova i grčeva u trbuhu.

Više

Zašto dojenčad treba kalcij

Kalcij je najzastupljeniji mineral u organizmu. U kostima i zubima nalazi ga se 99 posto, neophodan je za njihovu izgradnju, sudjeluje u grušanju krvi, prijenosu živčanih impulsa te kontrakciji mišića.

Više

Kako je najbolje skuhati špinat?

Špinat je bogat izvor vitamina C koji jača imunitet i pomaže pri resorpciji željeza, zatim vitamina A koji održava zdravima kožu i sluznicu te vitamina B skupine, uključujući i folnu kiselinu koja djeluje na stvaranje crvenih krvnih stanica.

Više

Sokovi za bebe izvrstan su izvor tekućine, vitamina i minerala

Vjerojatno ste se pitali treba li bebi osim vode i mlijeka davati neku drugu tekućinu poput prirodnih sokova za bebe...

Više

Uvođenje breskve i nektarine u bebinu prehranu

Omiljena ljetna poslastica – breskva

Uz mnoštvo plodova voća koje nam daruje ljeto, breskva je zasigurno jedna od najčešće prisutnih u našim domaćinstvima

 Više

Koje su ljekovite biljke koje smijemo ponuditi novorođenčetu

Roditelji se često pitaju, koji biljni čaj mogu ponuditi svojem djetetu, bez bojazni je li primjeren djetetovoj dobi ili nije?

Više

Pšenična krupica ili gris, super žitarica za početak bebine dohrane

Sjećate li se mirisa i okusa griza iz Vašeg djetinjstva? Ponudite fine obroke s grisom svojem djetetu!

Više

Prehrana i početak dohrane beba ljeti

Dolazi nam ljeto, vrijeme odmora i putovanja. Mnogim roditeljima taj odmak od svakodnevne rutine otvara bezbroj pitanja vezanih uz prehranu dojenčadi i male djece.

Više

Lubenica u bebinoj prehrani

U ovim ljetnim mjesecima koji obiluju lubenicama, umjesto vitaminskih preparata iz ljekarne, dnevne potrebe npr. za vitaminom C, uz lubenice u dječjoj prehrani možemo u potpunosti zadovoljiti.

Više