Žitarice se rano uvode u dohranu dojenčeta, no izbor mora biti usmjeren na one koje ne sadrže bjelančevinu gluten (riža, kukuruz). Naravno, podrazumijeva se unos cjelovitog zrna, a ne oljuštenog, jer se pretjeranom obradom gube njegova mnoga hranjiva svojstva. 

Što sadrže žitarice?

Konzumiranjem žitarica, dijete dobiva ugljikohidrate, visokovrijedne bjelančevine, vitamine B skupine, te vlakna i mineralne soli. Kompleksni ugljikohidrati, kao što je škrob iz žitarica, razgrađuju se polako u organizmu djeteta i daju mu energiju kroz nekoliko sati. Bogat su izvor vitamina skupine B. Ova skupina vitamina ima veliko značenje za organizam i funkciju stanice jer ulazi u sastav niza enzima koji sudjeluju u važnim energetskim procesima. Rast i razvoj dječjeg organizma kao i odvijanje svih vitalnih procesa u tijelu nezamislivi su bez njih, posebno regulacija živčanog sustava, te jačanje imuniteta.

Ono zbog čega žitarice najviše preporučujemo svakako je bogat sadržaj biljnih vlakana koja potiču probavu djeteta, te sadržaj mineralnih soli, neophodnih za rast i razvoj kostiju i zubi te održanje ravnoteže vode i soli u organizmu.

Koje žitarice uvesti prve u dohranu dojenčadi?

Pravilo je da prve žitne kašice za bebe pri uvođenju dohrane sadrže samo kukuruz i rižu. Na temelju novih spoznaja o celijakiji (nepodnošljivost na bjelančevinu gluten, koja je sadržana u mnogim žitaricama), oprezno se uvode druge žitarice u prehranu dojenčeta: pšenični griz, zobene pahuljice... Obično se uvode iza 6. mjeseca starosti djeteta, uz promatranje reakcija djeteta. Obroci u tako ranoj dobi obično kao bazu imaju mlijeko ili voće, a žitarice su zastupljene u manjim količinama.