Probava beba jednako je individualna kao probava odraslih i ne može se precizno odrediti koliko bi stolica dnevno bebe trebale imati. Beba može imati stolicu nakon svakog hranjenja ili pak između stolica može proći jedan ili više dana.

Zašto moja beba pati od zatvora?

Kod beba se zatvor često javlja nakon uvođenja dohrane. Ne trebate brinuti jer je to normalna pojava. Mnoge majke se zabrinu kad beba odjednom nema stolicu nekoliko dana. Uvođenjem dohrane prihvatljivo je da beba ima jednu do tri stolice dnevno, ali isto tako i da ima jednu stolicu…

U većini slučajeva opstipacija dojenčadi nije uzrokovana bolešću, nego najčešće nedovoljnim unosom tekućine tijekom dana. Bebe koje se hrane majčinim mlijekom vrlo rijetko pate od zatvora jer je takvo mlijeko gotovo 100% probavljeno i iskorišteno za rast bebe. Postoje bebe čija se prehrana sastoji samo od majčina mlijeka, a koje imaju rjeđe stolicu, to ne znači da pate od opstipacije.

 

Šljive baš kao i jabuke su savršen izvor antioksidanata za bebe i one odlično pomažu kod probave, naročito kod beba koje možda imaju problema s tvrdom stolicom ili „zatvorom“. Izvrstan za poticanje probave je sok od jabuke i šljive. Također, kada beba ima tvrdu stolicu dobro je dati i sok od crvenog grožđa i crnog ribizla ili kašicu od kruške viljamovke kako bi stolica omekšala. Isto tako, jedna mala kašica od šljive dnevno i bebine stolice će postati redovite.