Šesti tjedan trudnoće

Došao je i 6. tjedan trudnoće, a vaš je embrij dugačak već oko šest milimetara i njegovi različiti dijelovi sada postaju sve vidljiviji. Umjesto ranijeg oblika štita sada poprima oblik slova C, neuralna cijev potpuno mu je zatvorena, a uzduž nje skupljaju se stanice iz kojih će se razviti udovi.

Tijekom ovog tjedna pokazuju se i naznake budućeg lica, naziru se otvori usta i nosa, očiju i ušiju te začeci unutarnjih organa. Prve krvne žilice i krvne stanice već su u funkciji i krv kroz njih teče prema žumanjčanoj vrećici, jednostavno srce počinje s otkucajima otprilike 25 dana nakon oplodnje, a nazire se i oblikovanje dijelova mozga. Embrij cijelo vrijeme pluta u plodnoj vodi, što mu osigurava sve potrebno dok se ne oblikuje posteljica. Na njoj se pak već pojavljuju prve resice, a polako se razvija i pupkovina.

Zbog velike količine hormona zaslužnih za pravilan razvoj vašeg ploda sada možda već osjećate prve jutarnje mučnine, dojke su vam i dalje lagano otežane i bolne, a bradavice dobivaju tamniju nijansu. Lako je moguće da vas muče i pospanost i kroničan umor. To su normalni simptomi trudnoće u šestom tjednu trudnoće, kao posljedice djelovanja hormona i brzog rasta embrija, stoga nema razloga za brigu. Možete si ih olakšati s mnogo odmora, svježeg zraka i pravilnom prehranom.

Još jedna važna napomena: iako je jutarnja (i ne samo jutarnja) mučnina s povraćanjem izuzetno čest simptom u petom tjednu trudnoće, ne morate biti zabrinuti ako ne osjećate ni nju, ni ostale neugodne simptome. Možda ste jedna od onog malog, a vrlo sretnog broja trudnica koje nemaju niti jedan otežavajući simptom, i to je posve moguće!