Bebivita je bila u posjeti mami Danijeli Ivančić Bunjevac i njenom sinu Borni od kojih smo doznali sve o njihovim navikama hranjenja, kombiniranom dojenju, pripremljenih kao i gotovih kašica.

Malo se toga može mjeriti s dolaskom novog člana obitelji na svijet. Svi drugi uspjesi, zahtjevi, emocije i pitanja padaju u drugi plan. Započinje slavlje života. Tako je bilo i u obitelji Danijele Ivančić Bunjevac. Prošlog je proljeća stigao Borna – isprva tih i snen dječačić vrlo je brzo angažirao cijelu obitelj: Danijelinog supruga i kći Luciju, pa čak i obiteljskog psa Arwena. Kako kaže njegova mama, nakon što je, uglavnom spavajući, obitelji dopustio da se prilagode velikoj promjeni, ubrzo kao da je poručio: „Sad nastupam ja!“. Postao je veselo, nasmijano i zaigrano dijete koje se vrlo rano počelo pridizati, okretati pa potom i puzati te sjedati.

„Jako je znatiželjan i mora zaviriti u svaki kutak stana. Pridiže se uz namještaj i najviše bi volio kad bi mogao cijelo vrijeme stajati na nogicama i rušiti stvari. Stalno bi pričao i komunicirao s nama. Jako se razveseli kada mu pjevamo i kad ga pronađem, iako se tako vješto sakrio iza zavjese. Voli društvo i kada se oko njega nešto događa“, opisuje osmomjesečnog mališana mama Danijela, dodajući da mu društva zasigurno ne nedostaje kada se u igru uključe dvogodišnja Lucija i jednogodišnja sestrična te šestomjesečni bratić. A nema nitko sretniji od mame kada primijeti da Lucija prema bratu pokazuje ljubav, grli ga i ljubi i pokušava mu prenijeti sve ono što je i sama naučila. Najsmješniji su, kaže, kada zvuče da o nečemu žustro raspravljaju na svom jedinstvenom jeziku.

I upravo su ljubav, zajedništvo, igra i uživanje neki od glavnih sastojaka dječjeg razvoja. No tih psiholoških temelja nema bez zdravog fizičkog razvoja. Stoga je Danijela učinila ono što je najbolje za bebu – od početka ju je dojila što čini i sad, no s četiri mjeseca započela je s dohranom.

„Jako mi je važno da dijete jede uravnoteženo i zdravo, da kroz prehranu dobije sve ono što mu je potrebno za rast i razvoj. Dohrana kod nas nije išla glatko i trebalo je dva mjeseca da Borna prihvati cijeli prvi obrok. Sada najviše uživa u voću, povrću i mesu. Skloniji je slatkim okusima pa tako od povrća preferira upravo ono koje ima slatkasti okus npr. bundeva, grašak i batat, no najdraže mu je voće. Rado će pojesti svaku kašicu u koju je umiješana banana. Ipak, najviše se razveseli kad primijeti da je na rasporedu kašica koja uključuje njegov favorit – borovnice“, otkriva Danijela dodajući da kad uvodi novu namirnicu najčešće je kombinira s nečim što je Borna ranije već probao. Mališan obično i ne primijeti da je na jelovniku nešto novo, kaže mama, no ima izuzetaka kada složi sumnjičav izraz lica s podignutom obrvom kao da mamu želi pitati: „A što je sad ovo?“ Ali kad shvati da nije loše, nastavi uživati u novom okusu.

Često sama pripremam kašice, ali voljela bih upoznati proizvode koji u kombinaciji imaju i mliječnu komponentu jer za takve imam najmanje inspiracije, a voljela bih osigurati djetetu dovoljan broj mliječnih obroka s obzirom na smanjenje broja podoja s vremenom“, kaže Danijela komentirajući iskustvo s dohranom, interesirajući se za Bebivita program dječje hrane. Vjeruje da se većini roditelja povremeno dogodi da ne stignu kuhati ili su u situaciji da to nije praktično, pa smatra da su kvalitetne gotove kašice poput Bebivitinih odlično rješenje.

A bez finog posljednjeg obroka u danu nema ni uspavljivanja. Majčino mlijeko je još uvijek Bornin prvi večernji izbor, no mama kaže da je zainteresirana za liniju Bebivita kašica za laku noć koje su dovoljno hranjive da mogu produljiti djetetov san kako se mališan ne bi budio zbog gladi, no istovremeno su lako probavljive pa se bebe ne bude zbog probavnih problema. „Omiljeni ritual uspavljivanja nam je kupka – nakon brčkanja i kratkog uspavljivanja na rukama, Borna brzo zaspe kad ga spustim u krevetić. Poštujemo li njegov ritam, nema problema s uspavljivanjem, no Borna se još uvijek noću vrlo često budi, čak i do deset puta“, otkriva Danijela pa se događa da se ona i njezin mališan često noću „druže i razgovaraju“.

Prilično sam neispavana pa bih rado isprobala Bebivita kašice za laku noć. Možda se baš nakon njih oboje napokon naspavamo“, kaže Danijela svjesna da će ovo razdoblje brzo proći i postati lijepo sjećanje na Bornino odrastanje.