Početak rasta prvih zubi kod beba ovisi o mnogo čimbenika, baš kao i to kako će beba reagirati na njihovo izbijanje. Dok se kod jednih javljaju brojni simptomi, kod drugih nema gotovo nikakvih poteškoća. Ako ste sretni roditelji, nicanje tih prvih malih bisera nećete ni primjetiti. Ako ste u onoj drugoj skupini, sigurno čitate ovaj tekst. 

Zubići uglavnom izlaze u paru. Prvo izbijaju jedinica i dvojka u donjoj vilici, a nakon mjesec dana ili nešto kasnije, stižu i dva zubića u gornjoj vilici.

Okvirno vrijeme rasta zuba kod bebe:

6. mjesec – donji centralni sjekutići

7. mjesec – gornji centralni sjekutići

8. mjesec – donji i gornji bočni sjekutići

9. mjesec – prvi kutnjaci

10. mjesec – očnjaci

11. mjesec – drugi kutnjaci

 

Ne postoji neko jedinstveno pravilo kada rastu prvi zubi, ali postoje potencijalni znakovi koji ukazuju na to da će vaša beba uskoro imati zubić, a to su:

  • beba ima potrebu stavljati predmete u usta
  • otekle desni
  • pretjerano lučenje sline
  • nemiran san
  • promjena u načinu prehrane

 

Kako bebama ublažiti bol?

  1. Mokra i hladna krpa djeluje dobro zahvaljujući tome što desni trnu pod hladnoćom. Također možete probati i s gumenom igračkom koja je prethodno bila u hladnjaku, ali imajte u vidu da je ne treba hladiti predugo.
  2. Masiranje/ trljanje mjesta gdje izbijaju zubići koji nisu stvorili oteklinu. Trljanje na mjestu gdje će izbiti može učiniti čuda, naravno, imajte na umu da to radite čistim rukama, s rukavicama ili bez.
  3. Zabavite svoju bebu jer radi izbijanja zubića bit će lošeg raspoloženja. Uvijek možete izabrati opciju zabavljanja bebe kako biste mu skrenuli misli toplim zagrljajem ili novom igračkom.

 

Kada odvesti dijete liječniku?

Ponekad znaci izbijanja zuba mogu zapravo biti znaci bolesti (kao što je visoka temperatura). Tada je najbolje da obratiti se liječniku. Isto tako, ukoliko se zubići ne pojave do 15. mjeseca, obratite se pedijatru koji će vas vjerojatno uputiti kod doktora dentalne medicine kako bi snimio zube vašoj bebi.

 

Proces izbijanja zuba traje dvije godine, ali kada prvi izbiju, sve je lakše. Preporuka je da ih perete barem dva puta dnevno. Prebrišite ih pomoću sterilne gaze umočene u mlaku vodu, a kasnije kupite odgovarajući pribor za čišćenje malih zubića.