Što je vitamin A?

Vitamin A pripada skupini vitamina topivih u mastima. Vitamini topivi u mastima apsorbiraju se u crijevima zajedno s mastima. Vitamin A se može apsorbirati i iz hrane ili ga organizam može sam proizvesti pretvarajući  beta-karoten (provitamin A) u aktivni vitamin A.

Koja je uloga vitamina A ?

Vitamin A pomaže bebama kao i odraslim ljudima u očuvanju zdravlja očiju, kože i sluznica. Tako je neophodan i za zdravlje crijeva. Uz to, vitamin A je dio rodopsina, pigmenta koji apsorbira svjetlost u mrežnici. Kao i svi antioksidansi, zaslužan je za smanjenje upalnih procesa, štiteći stanice od oštećenja slobodnim radikalima.

Sljedeća važna uloga vitamina A je aktivacija proteina koji sudjeluju u metabolizmu masti.

Koje namirnice sadrže vitamin A?

U nastavku navodimo kroz koje namirnice bebi povećati unos vitamina A. Vitamin A nalazi se samo u namirnicama životinjskog podrijetla, dok se beta-karoten nalazi u pojedinom voću te u dosta povrća poput mrkve, bundeve, kelja, špinata i marelica. Vitamin A spada u skupinu vitamina topivih u mastima. Organizam može lakše apsorbirati beta-karoten ako ga unosimo zajedno s malim količinama masti.

Pažnja: Trudnice ne bi trebale konzumirati previše vitamina A tijekom prvog tromjesečja trudnoće, jer prekomjerne količine mogu biti štetne za plod. 

Bebivita proizvodi s vitaminom A

Otkrijte i druge gradivne tvari:

Plan prehrane vaše bebe

Koje namirnice ponuditi djetetu, kada je vrijeme za obrok, i koji Bebivita proizvod odabrati? Naš Bebivita plan prehrane vam donosi odgovore.

Kliknite ovdje za plan prehrane