Često se postavljaju pitanja kada točno započeti s dohranom, koja namirnica bi trebala biti prvi izbor te treba li i u kojem trenutku uvesti namirnice koje sadrže gluten.

Gdje se gluten zapravo nalazi?

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i zobi, a navedene žitarice sastavni su dio uravnotežene prehrane te čine temelj piramide pravilne prehrane. U skupinu žitarica još pripadaju i riža, kukuruz i proso koji ne sadrže gluten, a sve te žitarice i njihovi proizvodi su dio tradicionalne hrvatske prehrane. Danas znamo da je gluten, zajedno s genskom predispozicijom, pozitivnim imunološkim odgovorom i okolišnim čimbenicima, uzrok pojavi celijakije te smo sada zasipani pojmovima poput preosjetljivosti ili intolerancije na gluten. 

Namirnice koje sadrže gluten danas su „pod povećalom“, osobito kada je riječ o uvođenju glutena u prehranu beba. Djelomično zbog povećanog trenda bezglutenske prehrane, a djelomično zbog povećanja broja pozitivnih dijagnoza na celijakiju, što je usko povezano s najnovijim postignućima u samoj dijagnostici. Stoga ne čudi da tema glutena u prehrani beba i prehrane bez glutena sve više zanima i roditelje djece. Roditelji se s nedoumicama najčešće susreću u razdoblju uvođenja dohrane, odnosno u periodu između 4. i 6. mjeseca života djeteta.

Bezglutenske žitarice poput riže, kukuruza ili prosa uvode se između 4. i 6. mjeseca bebinog života. A žitarice koje sadrže gluten u bebinu prehranu uvodite postepeno u dobi od 6 mjeseci ako je beba dojena, a od 7. mjeseca starosti za nedojeno dijete. Preporučljivo u obliku žitnih kašica (pšeničnih, ječmenih ili zobenih). Uz navedene tradicionalne žitarice, sve češće se preporučuju pseudožitarice – poput heljde, amaranta i kvinoje jer sadrže kvalitetne aminokiseline te su bogate mikronutrijentima.