Što je jod?

Jod je element u tragovima. Elementi u tragovima su tako nazvani jer su čak i male količine - mali tragovi tih elemenata - dovoljni našem tijelu.  Tijelo ne može samo proizvesti jod, a pohraniti može vrlo male količine. Stoga je važno redovito konzumirati hranu koja sadrži ovaj element u tragovima i ubacivat jod u djetetovu prehranu kroz namirnice koje ga sadrže i koje donosimo u nastavku.

Koja je uloga joda?

Naše tijelo treba jod za proizvodnju hormona štitnjače, koji reguliraju brojne metaboličke procese u tijelu, stoga je jod od presudne važnosti za naš fizički i mentalni razvoj. Količina joda u tijelu treba biti optimalna. Potreban je oprez kako se ne bi unosilo niti premalo, ali niti previše joda u tijelo, jer i nedostatak joda i predoziranje mogu biti štetni po zdravlje.

Koje namirnice sadrže jod?

Jod se uglavnom nalazi u našim oceanima. Zbog toga je morska hrana posebno bogata jodom. Nasuprot tome, naša su tla poprilično siromašna jodom.

Dojenčad i mala djeca trebaju 70 µg joda dnevno. Preporučeni dnevni unos za adolescente i odrasle je oko 200 µg joda. Da bismo zadovoljili naše potrebe za jodom, morsku ribu treba konzumirati jednom ili dva puta tjedno. Mliječni proizvodi i jaja također su dobar izvor joda. Preporučuje se i upotreba jodirane soli. Trudnice i dojilje trebaju posebno paziti na uravnoteženu prehranu i dovoljnu opskrbu jodom.

Otkrijte i druge gradivne tvari:

Plan prehrane vaše bebe

Koje namirnice ponuditi djetetu, kada je vrijeme za obrok, i koji Bebivita proizvod odabrati? Naš Bebivita plan prehrane vam donosi odgovore.

Kliknite ovdje za plan prehrane