Većina djece spremna je za odvikavanje od pelene i tutu između 2. i 3. godine. Baš kao i puzanje, hodanje, govor i sve ostalo što je Vaše dijete postiglo ili će tek postići - postiglo je kad je za to bilo spremno. 

Kad dijete bude spremno, bit će u stanju tjelesno kontrolirati malu i veliku nuždu. Do tad, mišići u zdjeličnom predjelu nisu sposobni izvršiti taj zadatak. 

Je li dijete spremno za odvikavanje od pelena?

Postoji nekoliko načina prema kojima možete procijeniti je li Vaše dijete spremno za odvikavanje od pelena.

Ako dijete ima redovitu stolicu, oponaša ponašanje u kupaonici, signalizira da je vrijeme za nuždu, razumije jednostavne upute, ne želi biti u mokroj peleni, nije u fazi u kojoj sve odbija, hoda i sjedi bez poteškoća, pokazuje potrebu za samostalnošću… po svoj je prilici spremno za odvikavanje od pelena.

Stvorite rutinu

Bez obzira jeste li se odlučili za tutu ili poklopac za toalet, važno je djetetu stvoriti rutinu. Tuta je dobar izbor, jer je prilagođena djetetovom rastu, no neki roditelji tvrde kako je poklopac za zahod praktičniji, jer se dijete odmah navikava na uobičajenu zahodsku školjku. 

Kako dijete lakše kontrolira crijeva nego mjehur, dobro je početi s velikom nuždom. Postoji stav da dijete treba posjesti na tutu uvijek u isto doba dana jer se tako postiže navika i prihvaćanje tute (ili poklopca) kao rutine, dok je pak drugo mišljenje da dijete treba posjesti samo onda kad mu je sila jer će tako spoznati vezu između „morati, sjesti i napraviti“.

Izbjegavajte dio dana u kojem se Vašem djetetu spava ili period u kojem je razdražljivo ili gladno. Nemojte ga prisiljavati ako se boji jer ono će znati kada je spremno za odvikavanje od pelena. Uzmite pauzu od par dana i pokušajte ponovno. 

Na početku dopustite djetetu da tutu smjesti gdje je njemu najugodnije. No, to ne znači da je trebate staviti ispred televizora, jer će tuta tako postati sve osim mjesta za obavljanje nužde. Kad se dijete navikne na tutu, postavite je u kupaonicu. 

Dijete stalno ispitujte treba li obaviti nuždu. Kad i sebi već dosadite s ispitivanjem, pitajte opet.

Dosljednost je zlatno pravilo odgojnih mjera. Ako idete na put, ponesite sa sobom dječju dasku za WC. Ako idete u kupnju, ne posežite za pelenom. Neka dijete pokuša obaviti nuždu prije izlaska iz kuće, ali ga nemojte prisiljavati. 

Kad odlučite krenuti s odvikavanjem djeteta od pelena, pobrinite se da i ostali budu uključeni u taj proces. Obavijestite bake, tete u vrtiću… Tako će znati što mogu očekivati i što treba učiniti. 

Budite pozitivni

Nemojte se ljutiti ako Vaše dijete ponekad napravi „nered“. Negativna reakcija može dovesti do opstipacije jer dijete može početi zadržavati stolicu. 

Dijete možda odbija sjesti na tutu jer je se boji. Pokušajte s drugačijim oblikom tute, različitim nastavcima za WC, zajedno odaberite novo, veselo donje rublje, odnosno, odvikavanje od pelena učinite zabavnim. 

Kad dijete najavi ili obavi nuždu na tuti, pohvalite ga ili nagradite na neki način jer će ga to dodatno motivirati.

Higijena

Naročito kod djevojčica, važno je naučiti pravilno se obrisati. Brisati se treba od naprijed prema nazad. 

Odvikavanje od pelena, idealno je vrijeme za usvajanje higijenskih navika. Pobrinite se da dijete svaki put nakon sjedanja na tutu opere ručice. Pretvorite to u zabavu. Djeca se vole igrati vodom, pa ukoliko dijete obavi nuždu na tuti, dopustite mu nekoliko minuta uživanja u igri s vodom.

Noćno odvikavanje

Čak i kad je dijete naučeno po danu koristiti tutu, noćno odvikavanje gotovo da je zaseban proces. Naime, djetetov organizam još nije dovoljno razvijen kako bi mu tijekom noći odašiljao signale o potrebi za toaletom. 

Ako nekoliko noći zaredom noćne pelene ostanu suhe, dijete je vjerojatno spremno i za noćno odvikavanje. 

U prvo vrijeme ne pretjerujte s količinom tekućine prije spavanja i pokušajte naviknuti dijete na odlazak na tutu ukoliko treba piškiti tijekom noći. Tutu možete postaviti pokraj kreveta. 

Neke statistike govore kako od dnevnog i noćnog odvikavanja može proći period i od nekoliko mjeseci. U svakom slučaju, tri do pet suhih noćnih pelena znak su da je vrijeme za noć bez pelena.

Mali savjeti

  1. Tutu predložite kao igračku koja će se djetetu svidjeti, a najbolje je ako je dijete samo izabere. Neka se dijete slobodno zbliži s tutom i sjedne na nju i u peleni. 
  2. Kako se približava vrijeme za učenje na tutu, izvadite tutu van i ostavite je na vidnom mjestu. Objasnite djetetu što je to i čemu služi, no nemojte ga odmah siliti da sjedne. Za početak mu recite da će je koristiti jednog dana. 
  3. Uvijek kad idete van kuće, ponesite sa sobom tutu odnosno dječju WC dasku. 
  4. Pokušajte sa starim trikom. Kad dijete stavite na tutu, pustite malo vode u kupaonici! Stvarno djeluje.