U dobi od 4. mjeseca nadalje mlijeko predstavlja osnovnu hranu dojenčeta, ali se u toj dobi preporučuje postepeno navikavanje na nove okuse. Naravno, odmah se postavlja pitanje prave količine mliječnih i krutih obroka u periodu uvođenja dohrane. Na početku dohrane dovoljno je samo jedan mliječni obrok tijekom dana zamijeniti krutom hranom. Uvođenje nove namirnice treba biti u kasnijim jutarnjim satima (oko 10-11 sati), a bitno je da ono treba biti postepeno. To znači da se količina hrane pomalo povećava iz dana u dan (npr. prvi dan 2 žličice, drugi dan 4, treći dan 8.....).

U početku, tako male količine hrane ne predstavljaju obrok te je djetetu nakon što je novu namirnicu probalo, potrebno dati uobičajeni mliječni obrok. Količina nove namirnice od 100-120 ml bit će dovoljna da predstavlja obrok (to je otprilike nakon 5-7 dana uvođenja dohrane). S količinom mlijeka i krute obroka u periodu uvođenja dohrane se ne trebate pretjerano opterećivati, jer će svaka beba pojesti različito. Najbolji pokazatelj je raspoloženje djeteta i njegovo napredovanje na tjelesnoj masi. Ukoliko niste sigurni pojede li vaša beba dovoljno, možete joj nakon obroka (npr. mlijeka) ponuditi tekućinu (prokuhanu vodu). Ako beba popije više od 20-30 ml, može se pretpostaviti da nije dovoljno pojela u obroku te joj je potrebna veća količina.

Preporuka je dohranu započeti uvođenjem žitarica bez glutena (riža, kukuruz, proso), a zatim voća i povrća. Kad se uvedu primjerice riža, jabuka i mrkva, možete ih i međusobno kombinirati u obroku. U dobi od 5 mjeseci količina mlijeka i krutih obroka je takva da je dovoljan je jedan obrok krute hrane, dok sa 6 mjeseci žitaricu možete prebaciti na raniji večernji obrok kako bi se stvorio duži osjećaj sitosti, te tada beba ima dva kruta obroka tijekom dana.