Djetetu će najljepša i najukusnija jela biti ona koja ste začinili s ljubavlju...

Kako biste poboljšali okus i miris hrane, učinili je raznolikom, privlačnijom i lakše probavljivom, od 8. mjeseca starosti, u prehranu dojenčeta možete uvesti začine. Začine uvodite postupno, ne više od jednog začina tjedno. U početku ih dodajte u vrlo malim količinama i to najbolje tijekom kuhanja jela (juha, mesa, povrća), kako bi se razvila određena aroma, a potom količinu postupno povećavajte.

Kasnije dojenčetu možete ponuditi i jela sa svježim ili sušenim začinima (riba ili krumpir s peršinom i češnjakom, riža ili jabuka s cimetom i slično).

Od svježih začina možete koristiti peršin, celer, češnjak, luk, timijan i bosiljak, dok se od sušenih začina najčešće koriste papar, vanilija, cimet, kumin, sušeno povrće i šafran.

Med je namirnica koja se preporučuje uvesti u prehranu malog djeteta tek iza navršenih godinu dana starosti. Naime, med je često sporna namirnica u dohrani dojenčadi, prvenstveno zbog toga što se konzumira sakupljen direktno iz pčelinjaka, bez termičke obrade, što ga čini potencijalno opasnim zbog prisustva živih mikroorganizama i spora (botulizam).

Med se u dječju prehranu uvodi iza godine dana starosti. S obzirom na osjetljivost dječjeg probavnog sustava, med može uzrokovati grčeve. Ukoliko u obitelji nema sklonosti alergijama, slobodno u toj dobi med možete uvesti u prehranu ali s postepenim uvođenjem od manje količine prema većoj. Preporučuje se započeti s uvođenjem meda s vrha žličice pa kroz tjedan dana doći do pune žličice te istodobno pratiti djetetove reakcije.  

U prehranu dojenčeta, kao prvi slatkiši, često se uvode dječji keksi.

Uvođenje namirnica koje sadrže manje količine šećera ovisi o navikama roditelja, te ih nije nužno uvoditi u prehranu djeteta! Nemojte podmićivati, nagrađivati ili tješiti dijete hranom. To je put ka stvaranju vrlo loših navika. Naravno, svi roditelji ponekad pribjegnu tome, ali neka to budu vrlo, vrlo rijetki izuzeci. Sjetite se da u takvim trenucima, umjesto hrane, Vaše najmilije zapravo treba razumijevanje, zagrljaj ili pažnju.