Što je vitamin D?

Vitamin D je sasvim poseban vitamin. To je stoga što tijelo samo može proizvesti vitamin D iz prekursora koji su prisutni u našem tijelu kad god je naša koža izložena suncu (UV-B zračenju).

Koja je uloga vitamina D?

Vitamin D važan je pomoćnik kalciju i stoga je vrlo važan za naše kosti i zube. Potiče apsorpciju kalcija u crijevima i pomaže u opskrbi kostiju kalcijem. Vitamin D utječe na mišićnu snagu, regulira metabolizam kalcija i fosfata, a također je uključen u ostale metaboličke procese u tijelu. Preporučeni dnevni unos vitamina D iznosi 20 µg, kad god ga tijelo ne može proizvesti samo (npr. zimi). U slučajevima nedostatka vitamina D tijekom dojenja ili djetinjstva, kosti su nedovoljno mineralizirane i zbog toga ostaju mekane i mogu se deformirati (rahitis). Zbog toga se često bebama daje vitamin D(3) u obliku kapi, a važno je održavati unos istoga i kasnije kroz prehranu kao i dnevnim izlascima na otvoreno kako bi ga dijete primilo putem sunca. 

Koje namirnice sadrže vitamin D?

Vlastito stvaranje vitamina D putem sunca varira od osobe do osobe, a također ovisi o čimbenicima kao što su podneblje i godišnje doba. U Njemačkoj je dovoljno tijekom otprilike pola godine izložiti četvrtinu površine kože (lice, ruke i dijelovi ruku i nogu) suncu 5 do 25 minuta dnevno između 12 i 15 sati, ovisno o vrsti kože i godišnjem dobu. Naše tijelo može pohraniti puno vitamina D (u masnom i mišićnom tkivu, jetri), koji se zatim koristi tijekom zime.

Tek nekolicina namirnica sadrži dovoljne količine vitamina D i većina ih je životinjskog podrijetla. Osobito uključuju masnu ribu (npr. losos, haringe, skušu)i, u mnogo manjoj mjeri, jetru, žumanjak i neke jestive gljive.

Otkrijte i druge gradivne tvari:

Plan prehrane vaše bebe

Koje namirnice ponuditi djetetu, kada je vrijeme za obrok, i koji Bebivita proizvod odabrati? Naš Bebivita plan prehrane vam donosi odgovore.

Kliknite ovdje za plan prehrane