Što je kalcij?

Kalcij je mineral. Minerali su anorganske hranjive tvari. S obzirom na to da  našem tijelu trebaju velike količine kalcija, kalcij je u kategoriji glavnih elemenata. Tijelo ne može samo proizvoditi kalcij, već ga mora apsorbirati iz hrane koju jedemo. Kalcij je po količini najistaknutiji mineral u našem tijelu. Gotovo 100% kalcija nalazi se u kostima i zubima.

Koja je uloga kalcija?

Kalcij održava naše kosti i zube zdravima. U isto vrijeme, naše kosti služe kao rezerve kalcija u našem tijelu. Kalcij je također uključen u metabolizam dobivanja energije, staničnoj diobi i aktiviranju procesa zgrušavanja krvi. Kako naša krv sadrži samo oko 1% tjelesnog kalcija, održavanje stabilne razine kalcija u krvi je posebno važno.

Kalcij stabilizira stanične membrane i sudjeluje u prijenosu signala unutar stanica i u prijenosu podražaja u našem živčanom sustavu (npr. sluh, vid, taktilni podražaji), te u našim mišićima.

Koje namirnice sadrže kalcij?

Za dovoljan unos  kalcija djetetu potrebno mu je ponuditi prehranu koja ga sadrži.  Mlijeko i mliječni proizvodi sadrže puno kalcija, ali i voće i povrće poput banana, brokule, kelja i rukole također su dobri izvori kalcija. Vitamin D nadalje podupire apsorpciju kalcija.

Djeca u razvoju trebaju više kalcija dnevno nego odrasli. Zbog toga je posebno važno djeci redovito osiguravati hranu koja sadrži kalcij. Međutim, ponovno je važna ravnoteža i optimalan unos, jer i premalo i previše kalcija mogu utjecati na zdravlje.

Bebivita proizvodi s kalcijem

Otkrijte i druge gradivne tvari:

Plan prehrane vaše bebe

Koje namirnice ponuditi djetetu, kada je vrijeme za obrok, i koji Bebivita proizvod odabrati? Naš Bebivita plan prehrane vam donosi odgovore.

Kliknite ovdje za plan prehrane