Svatko od nas nešto ne voli, tako će i vaša beba sigurno neke namirnice prihvatiti teže ili neke uopće neće htjeti ni probati. Mame često odustaju nakon što dijete odbija meso, povrće ili neku drugu namirnicu nakon nekoliko pokušaja (najčešće dva).

Stručnjaci savjetuju da odbijenu namirnicu ne zaboravite i da je nakon nekog vremena ponovo pokušate ponuditi bebi jer je dokazano da dijete određenu hranu može odbiti i do deset, jedanaest puta te da ju nakon toga tek prihvati. Odgađanjem ili zaboravljanjem na odbijenu hranu čini se pogreška jer što je dijete starije, sve je teže uvoditi nove namirnice.

Mame u početku najčešće vode bitku s uvođenjem povrća. Povrće je vrlo važno u dohrani beba jer obiluje mnoštvom korisnih mikronutrijenata (vitaminima i mineralima) važnim za normalno odvijanje brojnih enzimskih i metaboličkih funkcija u tijelu bebe. Odbijanje povrća češće je nakon što je beba probala slatke namirnice poput voća (npr. jabuka, kruška) i tada joj se okus povrća poput blitve ili tikvice uopće ne sviđa. Ali postoji mali trik: “Započnite uvođenje dohrane povrćem jer vaša beba još uvijek neće znati da može očekivati neki slađi okus na žličici.” Kod odbijanja povrća pokušajte vrlo malu količinu “zamaskirati” u neku žitaricu koju je beba do tada prihvatila (npr. u rižine pahuljice dodajte 2-3 lista kuhane blitve ili malo tikvice dodajte u kuhanu palentu).

Muku može izazvati i uvođenje mesa, namirnice bogate bjelančevinama od koje će vaša beba rasti, pravilno se razvijati i biti snažna. Često se odbijanje javlja baš pri prvim pokušajima uvođenja. Nabavile ste domaće korjenasto povrće za juhu, domaće meso, pripremale i kuhale satima, sve usitnile štapnim mikserom, a beba nakon prvog zalogaja ne želi više otvoriti usta. U čemu je problem? Najvjerojatnije u konzistenciji usitnjenog kuhanog mesa. Nemojte očajavati.

Meso kuhano u juhi u takvom slučaju nemojte miksati zajedno s povrćem, već ga narežite na manje komadiće jer vaša je beba već dovoljno velika da ga hvata prstićima i sama prinosi ustima. Komadići hrane, u ovom slučaju mesa posebno su važni za vježbanje žvakanja. Zato su Bebivita gotovi obroci za bebe i djecu prilagođeni strukturom dobi djeteta (postepeno od usitnjenih do većih komadića mesa  povrća), a obzirom da su obogaćeni omega-3 masnim kiselinama i željezom, ti obroci idealni su u slučaju nedostatka vremena za pripremu hrane, na putovanjima ili dužem izbivanju van doma.

Kod odbijanja mesa pokušajte također promijenite način pripreme jela. Danas postoje različite metode kuhanja poput kuhanja na pari, u struji toplog zraka, u papiru ili vrećicama za pečenje. Svaki način rezultirat će i promjenom okusa pripremljenog mesa koji se vašoj bebi možda bude više svidio.

Raspored dnevnih obroka trebao bi biti sljedeći: doručak - mlijeko; užina - voće ili voćna kašica; ručak - kombinacija povrća i mesa ili riže i povrća ili riže i mesa ili tjestenine (bez jaja) i povrća ili tjestenine (bez jaja) i mesa; užina - voće ili voćni sok, keks i slično - mlijeko, večera - mlijeko i žitna kašica.