Većina djece bez obzira na normalno razvijen imunitet uključivanjem u predškolske ustanove ili ponovnim dolaskom u vrtić često se razboli. Posljedica je to povećane izloženosti djeteta različitim virusima ili bakterijama pri kontaktu s drugom djecom pa je… karakteristično da od hunjavice i prehlade obolijevaju čak do osam puta godišnje. Ipak, hunjavice i prehlade u ranom uzrastu znak su aktivnog rada imunološkog sustava, ma koliko to čudno zvučalo.

Ako se razboli, djetetu je potrebno olakšati bolest i spriječiti moguće daljnje komplikacije do kojih dolazi ako se ono ne liječi pravodobno i na odgovarajući način. Ukoliko je prehlada uzrokovana virusom i bez većih komplikacija, pokušajte je liječiti prirodnim putem. Pri virusnim prehladama  izbjegavajte antibiotike i dajte organizmu priliku da se sam izbori za zdravlje. To će mu pomoći da sljedeći put također lakše pobjedi istu ili sličnu bolest. Svakako se savjetujte s pedijatrom, jer kod bakterijskih prehlada vrlo je vjerojatno da će propisati adekvatnu antibiotsku terapiju.

No, pitanje je kako jačati imunološki sustav?

Mnogi roditelji su prije odlaska djeteta u vrtić na mukama i brinu na koji način je najbolje jačanje imuniteta prije vrtića.

  • Ako dijete nije alergično na pčelinje proizvode, osobito med, propolis i matičnu mliječ, preventivno konzumiranje značajno će ojačati imunološki sustav. Med je dobar prirodni imunostimulator. Propolis, cvjetni prah i matična mliječ sadržavaju pregršt vitamina, minerala, aminokiselina i flavonoida koji djeluju stimulativno na organizam. 
  • Vitamin C je na vrhu popisa kada je riječ o jačanju imuniteta. Ima jako antioksidativno djelovanje, povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica, ali i razinu interferona, prirodnih proteina koje proizvode stanice imunološkog sustava kao odgovor na viruse i parazite. Svakako djetetu ponudite svježe sezonsko voće i povrće.
  • Cink je među važnijim mineralima za obranu organizma i u kontroliranim količinama povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica koji se bore protiv infekcija i pomaže im da otpuštaju više antitijela. Istraživanja pokazuju kako dodatak cinka kod dojenčadi i djece može smanjiti učestalost akutnih respiratornih infekcija. Meso, mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, riba i sjemenke odličan su izvor cinka za vaše dijete.
  • Namirnice koje doprinose jačanju imuniteta su: limun, jagode, banane, papaja, dinja, borovnica, marelica, mango i grejp, češnjak, luk, rajčica, brokula, slatki krumpir, špinat, mrkva, kelj, tikvice, mahunarke. Ove namirnice sadrže visoku razinu vitamina, minerala, enzima i antioksidansa koji jačaju imunitet. Osim toga, preporučuje se i konzumacija žutog povrća koje sadrži karotenoide – prirodnu tvar koja potiče imunološki sustav i proizvodnju bijelih krvnih stanica.

 

Prigodom izbora dodataka prehrani za djecu važno je prepoznati kvalitetu te obavezno potražiti preporuku pedijatra. Prednost imaju proizvodi od prirodnih sastojaka koji ne sadrže umjetne boje, umjetne okuse, konzervanse i druge aditive. Djeci ne bi trebalo davati dodatke prehrani namijenjene odraslima, već proizvode koji su po dozama i obliku prilagođeni djeci, kao što su sirupi, prašci i komprimati. Zbog jednostavnosti primjene i bolje apsorpcije na prvom mjestu su sirupasti oblici.