Pronađite vremena za iskren razgovor s djetetom, ma koliko ono bilo malo. Bebe će uživati u umirujućem tonu Vašeg glasa, a malo veći mališani će sudjelovati na načine primjerene njihovoj dobi i uživati u bliskosti koja se pritom stvara. 

Druženjem govorite o sebi i svojem danu, što sve morate obaviti  i dogovorite vrijeme koje biste mogli provesti zajedno. Uključite  jedni druge u svoje aktivnosti. Osim što ćete govoriti djetetu, svakako poslušajte i što ono ima za reći, gugutanjem ili riječima. 

Stvorite vrijeme za igru

Kad imate više vremena, družite se na način da s cijelom obitelji igrate društvene igre koje razvijaju pažnju. Prilagođujte ih dobi djece. Posve malo dijete može ponavljati glasove, malo veće odgovarati na jednostavna pitanja... Igre riječima možete igrati na neobičnim mjestima; tijekom vožnje u automobilu, u čekaonici, trgovini, na putu do vrtića, u šetnji...

Govornim igrama, osim razvoja govora, razvijaju se zaključivanje, pamćenje i koncentracija.

Družite se tako da čitate djetetu

Čitajte svojem djetetu od najranije dobi, već i prije navršene prve godine života. Razgovarajte o pročitanom, prepričavajte priče, igrajte se pričama, izmislite novi završetak priče ili u priču „ubacite“ dijete i stvarne likove iz njegovog života. 

Odredite vrijeme za čitanje (npr. vrijeme prije spavanja ili prije popodnevnog odmora) i uživajte u prisnosti koja se postiže na taj način. Dogovorite se unutar obitelji pa neka se roditelji izmijenjuju u čitanju (npr. subotom i nedjeljom čita tata ili obrnuto). 

Također, cijela obitelj može uzeti 1 sat obiteljskog čitanja (svi članovi obitelji u isto vrijeme čitaju svaki svoju knjigu, novine ili časopise, a na kraju mogu porazgovarati o pročitanom). 

Zajedno se družite da posjećujte gradsku knjižnicu i uživajte u pregledavanju novih naslova uz koje ćete se družiti. Uskoro će djetetova radost čitanja biti jednaka onoj koju stvara igra. 

Ove aktivnosti razvijaju djetetove interese, stimuliraju razvoj govora i jezika te povezuju obitelj.

Obiteljska putovanja i izleti

Organizirajte obiteljske izlete, putovanja na more, na selo ili tamo gdje vam se sviđa i gdje ćete se osjećati ugodno. Kad idete na godišnji odmor, nastojte ga organizirati tako da možete povesti sa sobom svoju djecu. Djeca su dio obitelji i od malena ih uključite u obiteljska putovanja. Uživajte u zajedničkom godišnjem odmoru i pokušajte ga provesti negdje gdje nema TV, igrica, kompjutera i ostalih čuda tehnike. 

Isplanirajte obiteljske izlaske; zajedno pripremite piknik, posjet eko-selu, vožnju biciklom, šetnju šumom, posjet zoološkom vrtu ili muzeju.  Zajedno osmislite zabavne izletničke igre i budite jedni s drugima. 

Zajednički kućanski poslovi

Kućni poslovi su vrlo efikasan način obiteljskog druženja osobito za poticanje odgovornosti kod djece. Naravno, ti poslovi trebaju biti u skladu s djetetovim uzrastom. Možete zamoliti dijete da vam „pomogne“ u pripremi ručka, kolača, ukrasiti stan za blagdane, izraditi različite predmete, napraviti popis za trgovinu,  nešto pridržati, dodati, pokupiti.... 

Ove aktivnosti ujedno razvijaju bolju komunikaciju i timski rad.

Obiteljski hobi

Stvoriti obiteljski hobi idealan je način za druženje! To je odličan način za obiteljsko provođenje slobodnog vremena, npr. kuhanje, pecanje, odlasci u kazalište, vrtlarstvo, njega cvijeća, izrađivanje predmeta, bavljenje nekom sportskom aktivnošću, izleti, itd. 

Doznajte i uskladite želje i afinitete članova svoje obitelji i uskoro će vaši dani biti ispunjeni kvalitetnim druženjem!

Uključite se u djetetove aktivnosti

Kad dijete odvedete na neko kreativno mjesto, nemojte ga ostaviti na čuvanju osoblju koje tamo radi, nego budite s njim i podijelite to iskustvo. Nakon zajedničkog iskustva porazgovarajte o doživljenom i podijelite utiske.

Na taj način ostajete uključeni u djetetov život, što će u kasnijoj djetetovoj dobi za sve vas biti od velikog značaja.