Kako bi se osigurao optimalan rast i razvoj vaše bebe, prehrana treba biti zasnovana na usklađivanju izbora, ali i količine hrane i u skladu s djetetovom dobi te njegovim energetskim i nutritivnim potrebama. 

Postoje lako prepoznatljivi signali spremnosti za dohranu koja nutritivno nadopunjuje prehranu majčinim mlijekom ili mliječnom formulom, kao što su:

  • nestajanje refleksa izbacivanja hrane jezikom
  • uspravno držanje glave
  • mogućnost samostalnog sjedenja

U želji da roditeljima olakšaju odluku uvođenja krute hrane, bebe jasno iskazuju interes za hranom pokušavajući je dohvatiti s tanjura dok ostali ukućani jedu ili naginjanjem prema naprijed i otvaranjem usta ili pak odmicanjem i zatvaranjem usta kada više ne žele papati.

Na vama roditeljima je da spomenute signale, koji se pojavljuju od sredine 4. do 6. mjeseca života, i poštujete. No ako dijete dobro napreduje i interes prema hrani izražava jednako kao i interes prema ostalim zbivanjima u neposrednoj okolini, bilo bi idealno da s dohranom ne započinjete prije navršenog šestog mjeseca života. 

Kao što smo već naučili, namirnice uvodimo prema kalendaru prehrane dojenčadi, pojedinačno i postupno. Roditeljima preporučujem da prvi kašasti obrok planiraju u prijepodnevnom dijelu dana (10 – 11 h) zbog brzog uočavanja eventualnih alergijskih reakcija. No jednako je važno da tu bojom, mirisom, teksturom i okusom novu hranu roditelji ponude u trenutku kada je dijete dobro raspoloženo, što znači da nije pospano i da nije jako gladno. 

Drugi dan možete ponuditi 3 – 5 žličica i nešto manje mlijeka. Ako je reakcija vaše bebe na ponuđeni obrok pozitivna, možete ponuditi 2 – 4 žličice više idući dan. Nakon sedmog dana uvođenja dohrane ponudite kompletan obrok koji će zamijeniti drugi po redu mliječni obrok u danu. Hranu pritom teksturom prilagodite motoričkom razvoju djeteta pazeći na odgovarajuće higijenske uvjete.

Iskustva roditelja se razlikuju. U nekim situacijama djeca vrlo brzo prihvate okuse koje su prethodno upoznali putem majčinog mlijeka, kao i žličicu čiju su funkciju vjerojatno prije upoznali prilikom uzimanja vitamina D. 

Roditelji su često u nedoumici smiju li ponuditi bebi više od 6 žličica kašastog obroka treći dan od uvođenja dohrane, ako vide da beba sama traži još. U takvoj situaciji roditelji mogu ponuditi nekoliko žličica više, uz napomenu da puni obrok od 100 – 120 ml (koji zamjenjuje drugi mliječni obrok u danu) ponude tek sedmog dana od uvođenja krute hrane. 

Suprotno tome može se desiti da dojenče mljacka, gnječi kašicu jezikom po nepcu dozvoljavajući pritom da veći dio hrane završi na podbratku. U tom slučaju budite strpljivi. Sebi i djetetu organizirajte mirno i zajedničko mjesto za hranjenje. S razumijevanjem i bez uzrujavanja navikavajte vaše dijete na žličicu, na hranu koju ta žličica nosi, uz oprez da se proces hranjenja ne pretvori u igru.

Servirajte isti obrok sebi i bebi u dvije različite posudice. Osim što time beba vidi da je vrijeme za zajednički obrok, vi ćete si odgovoriti na pitanja je li hrana prevruća ili prehladna i je li dovoljno usitnjena ili previše tekuća? 

Ako se unatoč tome i dalje brinete da hrana nije dobre teksture, svom djetetu uvijek možete ponuditi gotove kašice za djecu koje su zajamčene sigurnosti, proizvedene od najkvalitetnijih sirovina uzgojenih u strogo kontroliranim uvjetima, a stupanj usitnjenosti prilagođen dobi djeteta za koju su namijenjene.

Definirajte vremenski okvir hranjenja. Nikako nije poželjno „pokušaj” kašastog obroka odužiti do idućeg mliječnog obroka.  Ne opterećujete se s količinom kašaste hrane osobito ako vaše dijete dobro napreduje na tjelesnoj masi. Ako smatrate da vaša beba jednostavno još nije spremna za uzimanje hrane žličicom napravite stanku od 5 - 7 dana i pokušajte ponovno. 

U dobi djeteta od 5 mjeseci dovoljan je jedan obrok krute hrane, a sa 6 mjeseci možemo uvesti i rani večernji obrok s namirnicama koje su već poznate vašoj bebi (najčešće žitarice, za duži osjećaj sitosti). Time ste oblikovali ritam od dva kruta obroka tijekom dana. 

Za kraj, nemojmo zaboraviti da je s unosom krute hrane potrebno nuditi i tekućinu. Najbolje piće je voda. Možete ponuditi i sokove za dojenčad i djecu bez dodanog šećera, koje ćete razrijediti u omjeru 1:1 ili 1:2 (1 dio soka : 2 dijela vode). Što se unosa majčinog mlijeka ili njegove zamjene tiče, od šestog mjeseca pa sve do prve godine života preporučena dnevna količina iznosi minimalno 500 mililitara.

Bebivita preporučuje:

Bebivita kašica od keksa i banana