Jedan od temelja piramide pravilne prehrane za djecu jesu žitarice. Od davnina su bile prva nemliječna hrana koja se davala dojenčadi kao početak dohrane (npr. rižine i kukuruzne pahuljice)

Izbor žitarica koje se smiju dati bebi je velik , no izbor  mora biti usmjeren na one koje ne sadrže bjelančevinu gluten (riža, kukuruz, proso i heljda). Naravno, podrazumijeva se unos cjelovitog zrna, a ne oljuštenog, jer se pretjeranom obradom gube njegova mnoga hranjiva svojstva.

Što sadrže žitarice?

Konzumiranjem žitarica, dijete dobiva ugljikohidrate, visokovrijedne bjelančevine, vitamine B skupine, te vlakna i mineralne soli.

Kompleksni ugljikohidrati, kao što je škrob iz žitarica, razgrađuju se polako u organizmu djeteta i daju mu duži osjećaj sitosti i energiju kroz nekoliko sati.

Bogat su izvor vitamina skupine B. Ova skupina vitamina ima veliko značenje za organizam i funkciju stanice jer ulazi u sastav niza enzima koji sudjeluju u važnim energetskim procesima. Rast i razvoj dječjeg organizma kao i odvijanje svih vitalnih procesa u tijelu nezamislivi su bez njih, posebno regulacija živčanog sustava, te jačanje imuniteta.

Ono zbog čega žitarice najviše preporučujemo svakako je bogat sadržaj biljnih vlakana koja potiču probavu djeteta, te sadržaj mineralnih soli, neophodnih za rast i razvoj kostiju i zubi te održanje ravnoteže vode i soli u organizmu.

Prve žitarice u dohrani beba

Pravilo je da prve žitarice koje se uvode u dorahnu beba ne sadrže gluten. Na temelju novih spoznaja o celijakiji (nepodnošljivost na bjelančevinu gluten, koja je sadržana u mnogim žitaricama), kasnije se oprezno uvode u prehranu dojenčeta: pšenični griz, zobene i ražene pahuljice, ječam i sl... Prve žitarice u dohranu beba se uvode sa 6. mjeseci starosti djeteta, uz promatranje reakcija djeteta. Obroci u tako ranoj dobi obično kao bazu imaju mlijeko, povrće ili voće, a žitarice su zastupljene u manjim količinama. Preporuka je koristiti cjelovite žitarice koje se kuhaju na vodi i usitne u kremastu strukturu u početku uvođenja dohrane. U tako pripremljene žitarice tada se dodaje mlijeko koje beba pije, voće ili povrće koje voli.

Danas se u prehrani beba sve češće spominju žitarice kao što je amaranth i kvinoja.

Amaranth je izuzetno probavljiva žitarica koja ne sadži gluten te se može koristiti već od samih početaka uvođenja dohrane. Idealna je za osjetljivu dječju probavu, a sadrži veliku količinu kalcija, željeza i bjelančevina. Super fine kombinacije mogu se dobiti i miješanjem amarantha s ostalim žitaricama kao što je riža povrćem ili voćem.

Kvinoja je fenomenalna za regulaciju stolice jer je topiva u vodi, a bogati je izvor i bjelančevina, vitamina E i B2. Često se koristi za poticanje bebine stolice i njenu regulaciju već iza 7. mjeseci bebine starosti.