Dolazi nam ljeto, vrijeme odmora i putovanja. Mnogim roditeljima taj odmak od svakodnevne rutine otvara bezbroj pitanja vezanih uz prehranu dojenčadi i male djece.

Sunce i boravak na otvorenom treba ozbiljno shvatiti, pa djeca moraju biti u dubokom hladu, namazana visokim zaštitnim faktorom i nositi šeširić. 

Ne trebate brinuti o vitaminu D za izgradnju kostiju, jer je za njegovu sintezu dovoljno samo sunčevo svjetlo i njegovo djelovanje na otkrivene dijelove tijela (lice, ruke i noge), a UV zrake djeluju i u hladu jer se reflektiraju od okoline, posebice od površine mora.

Tekućina

Voda je neophodna za odvijanje i regulaciju svih životnih procesa, ona je neophodna za život.

Čak do 80% tjelesne mase novorođenčeta čini voda pa je i dehidracija znatno češća i opasnija u toj dobi. Mala djeca lako gube vodu tijekom prve godine života, jer bubrezi nisu dovoljno razvijeni, kao ni sustav regulacije tjelesne topline. Nedovoljan unos ili gubitak tekućine očituje se u porastu tjelesne temperature, gubitku tjelesne mase ili smanjenim mokrenjem. Većina djece u uvjetima visokih temperatura pokazuje pojačanu potrebu za unosom tekućine, što je prirodno jer se znojenjem gubi velik dio tekućine, ali i minerala. Ima djece koja se za velikih vrućina ne znoje pretjerano, međutim i njihova potreba za tekućinom je povećana.

Budući da bebe ne znaju same reći da su žedne, roditelji moraju tome posvetiti više pažnje nego inače i stalno ih nuditi tekućinom. Dojenoj djeci nije potreban dodatan unos tekućine, ali zato mama mora paziti da sama unosi dovoljno tekućine i češće stavljati bebu na prsa kako bi beba utažila žeđ. Djeci hranjenoj dojenačkim mliječnim pripravkom tijekom vrućih ljetnih dana treba dodavati male količine tekućine između obroka i to najbolje prokuhanu vodu, nezaslađene čajeve ili, nakon četiri mjeseca starosti djeteta, voćne sokove posebno namijenjene toj dobi. Kako ne bi došlo do ''temperaturnog šoka'' djetetu se ne smiju nuditi rashlađeni napitci jer bi takvi mogli izazvati bol u trbuhu, povraćanje pa čak i proljev. Svakako treba izbjegavati sokove s dodanim šećerom i gazirane napitke. 

Prirodni voćni sokovi bez šećera (koji se mogu malo razrijediti s vodom), idealan su napitak za vruće ljetne dane. Ako uzmete veća pakiranja (npr. Bebivita sokovi od 0,5 l, www.bebivita.hr/proizvodi/napitci/sokovi-i-napitci/) možete ih dozirati prema želji, a sadržaj otvorene boce držati u hladnjaku do 3 dana. Bebivita sokovi za bebe ne sadrže dodani šećer, blagog su okusa i bez dodatka umjetnih aroma, boja i konzervansa pa ova velika, ekonomična pakiranja preporučujemo kao idealan napitak na plaži za cijelu obitelj.

Obroci

Raspored bebinih obroka treba ostati isti, a ljetni obroci moraju biti lagani i lako probavljivi, bez dodatka soli. Nemojte inzistirati da djeca jedu kuhana ''zimska'' jela jer bi takva opteretila želučić. Kod pripreme namirnica izbjegavati pohanje, prženje i pečenje namirnica, a prednost dati namirnicama kuhanim u vodi, na pari ili pečenim u vrećicama namijenjenim za to. Lagani obroci podrazumijevaju namirnice bogate vodom i mineralima (voće i povrće) koji se pojačano gube znojenjem tijekom vrućih ljetnih dana. Ljeto je godišnje doba koje nudi veliki izbor sezonskog voća i povrća, ali treba biti na oprezu jer zbog visokih temperatura postoji povećan rizik od kvarenja namirnica. Ovo se odnosi i na druge namirnice poput mesa, ribe, te osobito mlijeka i mliječnih proizvoda. Stoga, kupujte manje količine svježih namirnica i pazite da ih primjereno pohranite na tamnom i hladnom mjestu. 

Nastojte da bebin jutarnji obrok bude lagan, kombinacija mlijeka (ili mliječnih proizvoda), žitarica i sezonskog voća. Svakako preporučujemo Bebivita kašice jabuka i banana sa sirom ili jogurt s jabukom koje su vrlo slastan jutarnji obrok.

Na putovanjima, u šetnjama ili pri odlascima na plažu, kao međuobrok praktične su Bebivita voćne zabave u tubici koje sadrže 100% voće, nije im dodan šećer i osvježavajućeg su okusa. Ne moramo ni napominjati koliko su zdrave!

Preporučujemo da za vrućih dana koristite kašice u staklenkama, kako bi bili sigurni u zdravstvenu i mikrobiološku ispravnost obroka. Po mogućnosti, pohranjujte ih u torbi-hladnjaku, ali ih prije konzumacije izvadite i pričekajte da postignu „sobnu“ temperaturu.

Odabir namirnica

Ljetno vrijeme je odlično za početak dohrane za bebe od navršenih 4 do 6 mjeseci obzirom da ljeto obiluje sezonskim plodovima koji su idealni za početak dohrane kod beba. Upravo su ti plodovi izuzetno pogodni za pripremu ukusnih i osvježavajućih kašica koje bebe rado prihvaćaju. Neke od ljetnih namirnica koje su pogodne za početak uvođenja dohrane:

  • Mrkve
  • Tikvice
  • Krastavci
  • Breskve
  • Nektarine
  • Marelice
  • Lubenice
  • Malina
  • Šljive

Veliki izbor ljetnih voćnih mikseva mogu se pronaći u Bebivita staklenkama poput: jabuka i malina, breskva, jabuka s breskvom, jabuka s jagodom i borovnicom, jabuka s breskvom i marelicom, kruška i jabuka s marakujom, jabuka s mangom i mnoge druge. Sve Bebivita voćne kašice možete koristiti kao samostalan obrok ili ih maštovito pomiješati međusobno, dodati Bebivita dječji keks ili omiljenu žitaricu vašeg mališana. Osvježavajuće voćne frapee možete pripremiti miješanjem različitih okusa Bebivita voćnih kašica i sokova uz dodatak mlijeka kojeg dijete pije ili jogurta za malo starije bebe.

I na kraju, uz puno dobre volje i novostečenog znanja, nemojte zaboraviti na fotić, da bi svi lijepi trenuci sa Vašom bebom i prvim ljetovanjem bili zauvijek s vama...