Nema striktnog pravila kada je u pitanju dobna razlika između djece. Postoje neka znanstvena zapažanja, ali je li pravo vrijeme za novog člana i je li na to spremno Vaše starije dijete, individualno je za svaku obitelj. 

I mala i velika dobna razlika među djecom imaju svoje prednosti i svoje nedostatke;

Razlika od 12 mjeseci do 2 godine

Period razlike između 12 mjeseci i 2 godine dobra je dobna razlika između djece. Isto tako, dobar je period i za majku jer je prošlo određeno vrijeme od prvog porođaja, tijelo se vratilo u "normalu", a ipak je još uvijek dovoljno "zagrijano" za još jednu trudnoću. Ta "zagrijanost", kako statistike pokazuju, smanjuje rizik od prijevremenog porođaja ili rođenja bebe s nižom tjelesnom težinom. Uz to, roditelji su navikli na primjerice nespavanje pa se s time lakše nose nego nakon dulje pauze, majke su ušle u rutinu i sve nekako ide u hodu. Oprema starijeg djeteta je još praktički nova pa je i financijski aspekt takvog roditeljstva nezanemariv.

Pozitivna strana vrlo male razlike među djecom je i ta što starije dijete još nije zauzelo svoj "jedinstveni" položaj u obitelji, ono od početka ima društvo za igranje pa je i ljubomora manja.

Teža strana se odnosi na "trčanje" za dvoje mališana i činjenicu da starije dijete traži pažnju za koju se ima manje vremena.

Razlika od 2 do 3 godine

S aspekta roditelja, prednost ove dobne razlike između djece je u tome što je starije dijete već dosta samostalno, a opet dovoljno malo da se s bratom ili sestrom može igrati.

Ali kako se u ovoj razlici snalaze mališani?

Uzrast od 2 godine je jedna od važnijih prekretnica u dječjem razvoju. To je vrijeme kad dijete postaje samostalno, formira svijest o sebi i svojem mjestu u domu. Dolazak drugog djeteta doživljava kao mogućnost gubitka svojeg položaja, roditeljske pažnje i ljubavi te svega što je do tada pripadalo samo njemu.

Istraživanja pokazuju da najveći rivalitet među djecom postoji kad je među njima razlika 2 do 3 godine. Često se događa da se starije dijete počne ponašati kao mlađe (traži dudu, traži da ga se nosi ili vozi u kolicima...)

Razlika od 4 i više godina

Majka je već pomalo zaboravila strku oko posve malog djeteta i spremno se veseli još jednom djetetu.

Što se tiče četverogodišnjaka, dolazak nove bebe u obitelj ne narušava njihovo samopouzdanje. Ipak, kao i u svemu, to ne vrijedi za svu djecu.

Kod dobne razlike veće od 5 godina, rivalstvo je svedeno na  minimum. Ako i postoji razlog za tako nešto, starije dijete je već zrelije i svjesnije pa ili popušta mlađem ili se zna izboriti za sebe. S druge pak strane, djeca nemaju iste interese, društvo i obaveze.

Kako starijem djetetu reći da dolazi nova beba?

Nemojte dugo kriti ili odlagati vijest! Dajte starijem djetetu vremena da se privikne na novost i prihvati je. Povedite ga sa sobom na UZV, neka vidi svoju mlađu sestricu ili brata. Pričajte starijem djetetu o tome kako beba raste, pričajte mu priče u kojima su brat i sestra (ili dva brata i dvije sestre), glavni junaci. Pričajte mu o njegovom odrastanju, skupa gledajte fotografije. 

Neka starije dijete sudjeluje u svim pripremama za dolazak bebe, naravno, ako to želi. Dajte mu do znanja da ga trebate. Međusobna briga povezuje i stvara bliskost među braćom i sestrama. 

Sasvim je normalno da su djeca povremeno ljubomorna na brata ili sestricu. Što su roditelji sposobniji u pružanju zdrave doze ljubavi, ali i u određivanju granica - osjećaja manje vrijednosti i ljubomore je manje.

Tada je i idealna dobna razlika među djecom zapravo ona koja najviše odgovara pojedinoj obitelji.