Prve kašice bebi nude puni doživljaj okusa. To znači da će kašica od slatke mrkve ili sočne jabuke vašoj bebi biti jednako interesantna treći dan, kao što je bila i prvi dan kad ste je ponudili.

Važno je da kalendar prehrane dojenčadi ne uspoređujemo s raznolikošću namirnica u jednom obroku na tanjuru odrasle osobe. 

Uzmimo za primjer povrtne kašice.

Recimo da za sutrašnji ručak uz piletinu planirate pripremiti kuhani krumpir s brokulom i cvjetačom za prilog. Povrće pripremite bez da ga začinite, kako bi za bebu mogli izdvojiti jednu od namirnica, brokulu ili cvjetaču.

Za 3-5 dana uz cvjetaču ponudite i krumpir, a za sljedećih 3-5 dana kašici od cvjetače i krumpira dodajte malo boje - jer trebalo bi probati i brokulu!

Takav oblik postepenog nuđenja novih namirnica djetetu otvara okusne pupoljke i gradi memoriju okusa, a roditeljima omogućuje lako otkrivanje uzroka eventualnih alergijskih reakcija ili probavnih smetnji. 

Ovim nešto sporijim tempom, sigurno, ali polako dostižemo sve veću raznolikost namirnica na tanjuru, kakvu možemo pronaći na tanjuru odrasle osobe.

Što kada se bebi ne sviđa okus ponuđene namirnice?

Naučili smo da, iako još ne pričaju, djeca vrlo rano mogu putem neverbalnog izražavanja komunicirati s roditeljima, pogotovo kada se radi o namirnici koja im se (ne) sviđa.

Ako vaša beba neće biti oduševljena brokulom, to će vam jasno dati do znanja udaljivši se od ponuđenog zalogaja, a ako ćete unatoč tome biti ustrajni, možda će i zaplakati.

U takvoj situaciji, kada dijete odbija ponuđenu namirnicu, nemojte inzistirati. No, to ne znači da ćete tu povrtnu namirnicu zamijeniti slatkim voćem jer bi tako slali djetetu krivu poruku o raznolikosti namirnica.

Povrtnu namirnicu koja djetetu ne odgovara, zamijenimo s drugom povrtnom koju prihvaća i jednako tome, voćnu mijenjamo s drugom voćnom namirnicom koju prihvaća. 

Sasvim je normalno da djetetu ne odgovaraju baš sve namirnice iz palete povrća ili voća. Nije niti vama baš sve fino, zar ne?

No ako se dogodi da vašem djetetu ne odgovara većina ponuđenih namirnica - što je češće u slučaju s povrćem - postoji mogućnost da namirnice nisu pripremljene ili ponuđene pravilno:

  • na primjer, kada je namirnica ohlađena, pojačan je gorak okus
  • ili roditelji na prvi otpor namirnicu zamijene s bebi prihvatljivim okusima iz druge skupine namirnica (žitaricama neutralnog okusa ili voćem slatkastog okusa) 

Činjenici da većina mališana u početku daje prednost neutralnim ili slatkastim okusima, nakon kojih je teže prihvatiti trpkiji, gorkasti okus povrća, moramo dodati informaciju da su potrebe za unosom željeza i cinka, a kojim povrće i meso obiluje, vodeći razlog uvođenja dohrane.

Upravo iz tog razloga mnogi roditelji dohranu započinju kuhanim povrćem.

Ako povrće ili voće nije svježe ili nije pravog stupnja zrelosti, dobar su izbor gotove kašice namijenjene prehrani dojenčadi i male djece.

Pojedine namirnice djetetu treba ponuditi i do 15 puta prije nego ih prihvati. Roditeljima preporučujem da namirnicu koje dijete uporno odbija, neko vrijeme jednostavno prestanu nuditi, a kasnije tu istu namirnicu mogu opet ponuditi u kombinaciji sa namirnicom koju dijete dobro prihvaća. 

Također, važno je da roditelji ponude sve prema kalendaru prehrane dojenčadi dostupne namirnice i da ne preskaču one namirnice za koje, temeljem vlastitog iskustva, smatraju da se djetetu neće svidjeti.

Pritom je dobro djeci ponuditi uvid u raznolikost namirnica u njihovom izvornom obliku. 

Naime, negativno iskustvo s hranom koja pripremljena u kašici izgleda slično novoj namirnici koju nudite može bitno ograničiti volju vaše bebe za kušanjem (brokula - špinat).

Dozvolite da dijete vidi i prstićima dodirne cvjetaču, krumpir ili brokulu prije obrade namirnica u kašastu teksturu. Prokuhanu cvjetaču ili brokulu možete dodati u gotovu povrtnu kašicu koju ste isprobali i koja djetetu odgovara. Takva vizualna i senzorna izloženost povećava interes kod unosa nove, nepoznate hrane. 

U ovom tekstu spomenuta mrkva, jabuka, brokula, cvjetača i krumpir još ne predstavljaju raznoliku prehranu u punom smislu. No možemo ih promatrati kao podlogu u koju postupno uvodimo sve više različitih nutritivnih namirnica u prehranu dojenčeta. 

S obzirom na to da su hranjive tvari iz kuhanih prehrambenih namirnica lakše probavljive, preporuka je da beba ima minimalno jedan kuhani, topli obrok dnevno.

Ako sami spremate kašicu i ručak istovremeno, jednostavno u posudu dodajte koju brokulu, krumpirić ili cvjetaču više, te poslužite na odgovarajućoj temperaturi neposredno nakon obrade. Temperaturu kašice možete prije nuđenja provjeriti na unutrašnjoj strani podlaktice. 

Nudite li gotovu kašicu, a pretpostavljate da beba neće pojesti cijelu, možete čistom žlicom izvaditi i podgrijati polovicu sadržaja staklenke. Ostatak kašice dobro zatvorite i pohranite u hladnjaku na maksimalno + 4 C do idućeg dana. Sadržaj staklenke koja je bila zagrijavana ili iz koje ste direktno žličicom hranili bebu, nije prikladan za čuvanje. 

Servirajte isti obrok sebi i bebi u dvije različite posudice. Osim što time beba vidi da je vrijeme za zajednički obrok, vi ćete si odgovoriti na pitanja je li hrana prevruća ili prehladna i je li dovoljno usitnjena ili previše tekuća? 

Ako se unatoč tome i dalje brinete da hrana nije dobre teksture, svom djetetu uvijek možete ponuditi gotove kašice za djecu koje su zajamčene sigurnosti, proizvedene od najkvalitetnijih sirovina uzgojenih u strogo kontroliranim uvjetima, a stupanj usitnjenosti prilagođen dobi djeteta za koju su namijenjene.

Definirajte vremenski okvir hranjenja. Nikako nije poželjno „pokušaj” kašastog obroka odužiti do idućeg mliječnog obroka.  Ne opterećujete se s količinom kašaste hrane osobito ako vaše dijete dobro napreduje na tjelesnoj masi. Ako smatrate da vaša beba jednostavno još nije spremna za uzimanje hrane žličicom napravite stanku od 5 - 7 dana i pokušajte ponovno. 

U dobi djeteta od 5 mjeseci dovoljan je jedan obrok krute hrane, a sa 6 mjeseci možemo uvesti i rani večernji obrok s namirnicama koje su već poznate vašoj bebi (najčešće žitarice, za duži osjećaj sitosti). Time ste oblikovali ritam od dva kruta obroka tijekom dana. 

Za kraj, nemojmo zaboraviti da je s unosom krute hrane potrebno nuditi i tekućinu. Najbolje piće je voda. Možete ponuditi i sokove za dojenčad i djecu bez dodanog šećera, koje ćete razrijediti u omjeru 1:1 ili 1:2 (1 dio soka : 2 dijela vode). Što se unosa majčinog mlijeka ili njegove zamjene tiče, od šestog mjeseca pa sve do prve godine života preporučena dnevna količina iznosi minimalno 500 mililitara.