Što to točno može ugrijati srca najmanjih? Osnova svakog bića jest potreba za ljubavlju i sigurnošću, ali i radoznalost koja nas pokreće. U tome se bebe od odraslih nimalo ne razlikuju...

- Bebe veseli... mamino lice - Bebe vide na udaljenosti od svega 20 – 30 cm, a to je upravo onoliko koliko su lica majke i djeteta udaljena pri dojenju. Dojenče vrlo rano počinje prepoznavati majčin lik i već s oko dva mjeseca, na njega reagira s osmijehom. Vaša beba Vas osjeća i prati. Vi ste njezin cijeli svijet i ništa joj nije draže nego kad osjeća da i vi volite nju.

- Bebe veseli... dodir - Bebe uživaju u dodiru, a posebno u nježnoj masaži i laganom golicanju. Osim što ovakvi dodiri potiču motoriku djeteta, to i veseli bebe. Dodiri su način na koji se ostvaruje prisnost koja je bebama neophodna za zdrav razvoj. Između četvrtog i šestog mjeseca starosti, Vaše će najdraže na Vaš zaigrani dodir reagirati grlenim smijehom.

- Bebe vesele... ugodni zvuci i glazba - Mališane silno raduju ugodni, umjereni i zvonki zvuci, šuškavost prvih zvečkica ili nježne melodije. Svi ti zvuci otvaraju njihov svijet i potiču ih na istraživanje. Glazba priča jezikom koji djeca instinktivno prepoznaju pa neka već u najranijoj dobi pokazuju sklonost ka ritmu i određenoj vrsti glazbe.

- Bebe vesele... jarke boje - Istraživanja su pokazala da bebe uživaju u jarkim bojama, naročito u crvenoj. Ovo veselje nastupa oko trećeg mjeseca starosti djeteta, kad ono zapravo i počinje uočavati boje.

- Bebe vesele... svjetlucavi predmeti - Svjetlucavi predmeti (naročito viseći, poput nakita) privlače pažnju djeteta. Oni se na svijetlu presijavaju i stvaraju prave male predstave kojima najmanji ne mogu odoljeti. S obzirom da bi takve predmete mališani najradije i „okusili“, potreban je priličan oprez.

- Bebe vesele... igre skrivanja - Igra skrivanja je jedna od najzabavnijih igara za najmanje, naročito oko 9. mjeseca starosti, kad dijete već zna da ćete se ubrzo ponovno pojaviti pa opušteno sudjeluje i uživa u igri.

- Bebe vesele... starija djeca - Bebe veseli druženje sa starijom braćom i sestricama. Njihove glasove i lica prepoznaju, oni su dio bebinog najužeg svijeta. Ali, bebe vole i drugu djecu, onu koju će, primjerice, sresti u parku. Starija su djeca bebama vrlo zanimljiva jer su dinamična i proizvode čitavu paletu različitih zvukova. Uz to, djeca su prirodno bliska drugoj djeci jer su im na mnoge načine slična.

- Bebe veseli... priroda - Dojenčad uživa u šetnjama prirodom. Pažnju će im privlačiti pokreti, zvuci i boje. Sa zanimanjem će promatrati njihanje lišća na toplom povjetarcu, držati u ručici list ili cvijet i proučavati ih (oprez pri tome). Slušati će zvonki cvrkut ptica i okretati glavicu smjeru zvuka. Pričajte i objašnjavajte djetetu jer će to upotpuniti njegov doživljaj.

- Bebe vesele.... životinje - Životinje imaju izuzetno pozitivan utjecaj na bebe i malu djecu. Najmanjima su kućni ljubimci izvor radosti i zabave, jer su pokreti životinje zaigrani, ali i ljubavi, jer smirena interakcija s pouzdanom životinjom pridonosi djetetovom osjećaju sigurnosti. Nije slučajno da su djeci dugo najomiljenije igračke upravo one plišane, u likovima raznih životinja.