Prilikom pripreme kašica, često se javlja nedoumica koju hranu ponuditi svojem mališanu. Kod svakog roditelja je prisutna posebna briga i odgovornost za pravilnu i kvalitetnu prehranu djeteta jer je ona u direktnoj vezi s njegovim općim zdravljem. Povrtni ili voćni obrok ne jamči odmah i zdrav obrok.

Što to znači?

Voće i povrće mora biti svježe, sezonsko, pravog stupnja zrelosti. Ne smije biti tretirano pesticidima i drugim štetnim tvarima. Kad pripremate kašicu za svog mališana, trebate biti sigurni u podrijetlo namirnica koje koristite, kao i način njihovog tretiranja. Pri nabavci mesa i ribe također bi valjalo znati njihovo podrijetlo i način uzgoja, počevši od hrane za stoku i ribu, pa sve do eventualnog tretiranja životinja raznim, za dječji organizam štetnim tvarima (antibiotici, hormoni i slično).

Namirnicama kupljenim na tržnicama, teško je utvrditi podrijetlo i kvalitetu (sadržaj pesticida i teških metala, zagađenje zraka i tla i sl.), a njihovim nepravilnim čuvanjem i termičkom obradom, vitamini se lako gube i uništavaju, čime se osiromašuje vrijednost obroka.

Ako Vam nisu dostupne namirnice zajamčene sigurnosti, pravi izbor su gotove kašice za djecu.

  • Takve kašice su sigurne, jer se za njihovu proizvodnju upotrebljavaju samo najkvalitetnije sirovine, uzgojene u kontroliranim uvjetima.
  • Uzgoj sirovina i njihova prerada podliježu stalnoj i strogo propisanoj kontroli kvalitete.
  • Ovako proizvedene kašice moraju dugo zadržati izvornu kvalitetu namirnice i biti što sličnije sirovini iz koje se proizvode. Zato podliježu procesu sterilizacije (tretiranje kašice visokom temperaturom u vrlo kratkom vremenu), kojemu je cilj uništiti mikroorganizme i inaktivirati enzime koji se nalaze u namirnici, a koji bi mogli izazvati njezino kvarenje.
  • Obogaćene su vitaminom C koji se gubi mehaničkom i termičkom obradom i stajanjem.
  • Staklenke su posebno praktične prilikom izbivanja iz kuće (putovanje, izlet, duža šetnja ili posjeta prijateljima, odlazak liječniku), jer je takav obrok uvijek spreman i zaštićen od mogućnosti mikrobiološke kontaminacije. Dijete hranite plastičnom žličicom direktno iz staklenke.
  • Sve namirnice dostupne su Vam cijelu godinu!

Kod roditelja se zna javiti nepovjerenje u gotove kašice s obzirom na duži vijek trajanja, pa su stoga u zabludi misleći kako te kašice nužno sadrže konzervanse. Osobito su nepovjerljivi prema lako pokvarljivim namirnicama kao što su jogurt, meso, riba i sl.

Kod otvaranja staklenke, važno je čuti sigurnosni “klik” koji Vam jamči da je staklenka originalno zatvorena (ukoliko ga ne čujete, proizvod nemojte upotrijebiti).

Postupak sterilizacije uništava uzročnike kvarenja (mikroorganizme) u sadržaju staklenke, a time i mogućnost njihovog razmnožavanja pa dodatak konzervansa i drugih aditiva nije potreban, štoviše, za dječju hranu je zakonom strogo zabranjen. Sirovine u gotovim staklenkama su optimalno usitnjene (primjereno dobi djeteta), a kašice su pakirane u staklenkama što ih čini higijenski sigurnim. Naime, staklo ne propušta plinove i paru (kašica duže ostaje svježa bez promjene arome), postojano je pri temperaturama sterilizacije, njegova prozirnost omogućuje uvid u sadržaj staklenke, a može se i reciklirati. Nikada ne koristite staklenku koja je oštećena!

Podgrijavanje staklenke

U vodenoj kupelji - Prokuhajte vodu u široj posudi i maknite je sa štednjaka. Skinite poklopac i pažljivo spustite otvorenu staklenku u vodu. Čekajte da se ugrije, a potom sadržaj promiješajte plastičnom žličicom.

U mikrovalnoj pećnici - Ako podgrijavate staklenku u mikrovalnoj pećnici, skinite poklopac, pokrijte staklenku keramičkim ili porculanskim tanjurićem i grijte 1 minutu na 360 watta. Sadržaj dobro promiješajte žličicom. Budite oprezni, obrok može biti neravnomjerno ugrijan, sadržavati jako vruća mjesta i opeći djetetu usta.

 

dr. sc. Mihela Dujmović