Ako ste pročitali tekst naslova „Kako pomoći bebi kod nicanja zubi?“, tada već znate da početak rasta prvih zubi kod beba ovisi o mnogo čimbenika. Tome dodajmo informaciju da prva hrana dojenčeta mora biti usitnjena, guste konzistencije poput paste, da bi beba naučila pomicati hranu u ustima, a slina otopila okuse hrane. 

No, ako beba do navršenih šest mjeseci života nema zubića, često se roditelji ne usude djetetu ponuditi gušću hranu, nego samo tekuće kašice između mliječnih obroka.

U tom slučaju roditelje zamolim da do mojeg idućeg dolaska izrade maleno obiteljsko stablo vezano uz nicanje prvih zubića. Zadatak od roditelja iziskuje nekoliko minuta njihovog slobodnog vremena u kojem će kontaktirati djedove i bake. A djedovi i bake ionako jedva čekaju čuti kako je njihov unuk ili unučica.

Često se složimo da je većina članova obitelji ponosno pokazivala prve zubiće između 4. i 6. mjeseca starosti. No najbolja teta na svijetu ili zabavni ujo prve zubiće ovjekovječene fotografijom pokazuju tek s 8 ili 9 mjeseci života.

Zajedno zaključujemo kako nema jasnog pravila kada će niknuti prvi zubići te da je priroda odlučila da za uvođenje dohrane nije potrebno čekati zubiće. Također zaključujemo da tekuću kašicu njihova beba ne žvače, ne upoznaje je, već je samo guta poput majčinog mlijeka. Napominjem im tada da je žvakanje hrane od iznimne važnosti za kasniji razvoj cjelovitog govornog aparata jer potiče razvoj mišića svih govornih organa. 

Roditelje potičem da tekuće kašice postupno pretvaraju u pire. Kada se sami uvjere da beba kašicu u konzistenciji pirea jede bez poteškoća, suradnju bebinog jezika i desni podižemo na višu funkciju. To znači da je dovoljno hranu lagano izgnječiti vilicom tako da u pireu dozvolimo i prisutnost malenih grudica.  

Dobar tek svima!