Potreba za hranom jedna je od najosnovnijih bioloških potreba. A s obzirom na činjenicu da nas prehrambene navike iz ranog djetinjstva najčešće prate i u odrasloj dobi, izbor namirnica kojima će vaše dijete zadovoljavati biološku potrebu za hranom ovisi o naučenim informacijama o hrani u najranijem djetinjstvu. 

Jezik vaše bebe malen je, ali precizan sakupljač upravo tih informacija. On nije "samo" mišićni organ pomoću kojeg beba guta hranu i artikulira zvukove koji griju naša srca. Jezik na sebi nosi tisuće okusnih pupoljaka te vašoj bebi omogućuje da osjeti okus hrane, njezinu toplinu i konzistenciju. Prednji dio jezika „registrira i pamti“ slatke i slane okuse, bočne strane kisele, a stražnja strana gorke okuse. Preciznost jezika u skupljanju informacija razlog je zašto djeca sve što ne mogu doživjeti vidom, njuhom, sluhom i opipom, stavljaju u usta.

Ono što roditelje često brine je kako oblikovati zdrave prehrambene navike svojeg djeteta, pogotovo kada znamo da šećeri i sol predstavljaju lako dostupne dodatke u modernoj prehrani. Ne brinite, kao roditelj imate veliku prednost. Jezik vaše bebe još nije upoznao spomenute lako dostupne dodatke hrani te ih posljedično za sada niti ne traži.

Kako djeca prirodno vole više razine slatkih i slanih okusa nego odrasli, za početak im  dozvolite istraživanje punoće prirodnih okusa povrća, voća i žitarica. Kao roditelji educirajte brižne djedove i bake, u kojih osjetilo okusa nakon šezdesetih godina života slabi, da najmlađim članovima obitelji ne nedostaje okusa i mirisa u hrani. Kada bi bebe mogle pričati, umirile bi najbliže s podatkom da njihov jezik upija svu paletu okusa ponuđenih namirnica bez dodataka. Bebama do godine dana starosti sasvim su dovoljni prirodni minerali povrća, voća i žitarica.   

Osim već spomenutog, važno je znati da se osjet okusa može mijenjati ovisno o mirisu i temperaturi hrane. Ako je vaša beba prehlađena, osjet mirisa joj je smanjen i ne može u potpunosti osjetiti miris ponuđene namirnice, a posljedično niti puni okus hrane. U tom slučaju, prije obroka očistite nosić (napravite toaletu nosa) da bi kašica bila okusom interesantnija. S druge strane, temperatura hrane naglašava određene okuse. Viša temperatura hrane pojačava okus slatkog, a niža temperatura (hladan obrok) naglašava gorčinu. 

Smatram da je najvažnija poruka, što se biologije jezika tiče, da će vaše dijete većinom voljeti hranu čiji je okus upoznalo. Želite li da vaše dijete, kasnije svojom voljom, između većeg broja dostupnih namirnica izabere one zdravije, potrudite se da njegovi okusni pupoljci upravo takve namirnice upoznaju i upamte. 

Osigurajte djetetu zdrave obroke, ali isto tako, dozvolite mu da kasnije samo bira što će i koliko pojesti iz palete ponuđenih namirnica.

Dijete koje će samo odabrati namirnicu, papat će s više veselja.