Što je magnezij?

Magnezij je mineral. Minerali su anorganske hranjive tvari. Tijelo ne može samo proizvesti magnezij, pa se on mora apsorbirati iz hrane koju jedemo. Upravo zbog toga potrebno je paziti na unos magnezija u djetetov organizam.

Koja je uloga magnezija?

Magnezij je uključen u mnoge tjelesne procese. Primjerice, on ima središnju ulogu u metabolizmu dobivanja energije i neophodan je za očuvanje zdravlja naših kostiju.

Magnezij je prirodna suprotnost kalciju u kontroli rada mišića i time može podržati opuštanje mišića.

Manjak magnezija može se očitovati, na primjer, u grčevima mišića. Ako tijelu nedostaje magnezija, povećava se propusnost membrana za natrij, kalij i kalcij. To povećava podražljivost živčanih stanica i samim tim podložnost mišićnim grčevima. To znači da je magnezij također odgovoran za stabilizaciju staničnih membrana.

Koje namirnice sadrže magnezij?

Kako bi djetetu omogućili unos magnezija, potrebno je obratiti pozornost koje namirnice ga sadrže. Magnezij se uglavnom nalazi u orašastim plodovima, mahunarkama, proizvodima od integralnih žitarica, kao i u bananama i malinama.

Tijelo može pohraniti do 20-25 g magnezija, pretežno (60%) u kostima. Kad god ima premalo magnezija u krvi, tijelo mora posegnuti za vlastitim rezervama. Tada, na primjer, izvlači mineral iz kostiju, što može smanjiti gustoću kostiju.

Otkrijte i druge gradivne tvari:

Plan prehrane vaše bebe

Koje namirnice ponuditi djetetu, kada je vrijeme za obrok, i koji Bebivita proizvod odabrati? Naš Bebivita plan prehrane vam donosi odgovore.

Kliknite ovdje za plan prehrane