Kako naučiti dijete da jede samo te kada će to biti pitanja su većine roditelja. Zaista, prednosti samostalnog hranjenja su mnoge, jer tada i roditelji opet napokon mogu u miru uživati u svoj obroku.

Samo učenje ima nekoliko procesa:

1. dijete prvo treba naučiti da jede prstima - ta aktivnost trebala bi započeti kada je dijete oko osam mjeseci staro, ali može i kasnije, pa oko toga ne treba brinuti. Neka djeca su znatiželjnija, pa će odmah nešto primiti u ruku, dok drugima možda ne paše struktura hrane pod prstima. Vrijeme kada dijete jede samo najčešće će započeti tako da dijete cijelim dlanom razmaže hranu i onda pokuša dlan strpati u usta, što baš i nije najsretnije rješenje, ali nemojte intervenirati i nemojte se zabrinjavati zbog nereda. 

2. druga na redu je žlica - većina roditelja smatra da je dob od dvije godine vrijeme kada bi se dijete trebalo samostalno hraniti žlicom. Međutim, djeca su posve sposobna tu naviku steći i ranije, ovisno o trudu i radu te volji i prilikama roditelja. Ovaj proces počinje još od dana najranijeg hranjenja, kada dijete čak još nema svoju zdjelicu ispred sebe, nego ga isključivo hrani roditelj. Dok hranite bebu, dajte joj žličicu da se igra, što će pomoći da nauči prihvatiti žlicu i držati ju koliko toliko pravilno. Dijete će refleksno oponašati vaše radnje, pa će vrlo vjerojatno žličicu gurnuti u usta i žvakati ju.

3. na kraju dolazi i vilica - vilicu uvedite u prehranu kada je dijete već dobro ovladalo žlicom. Djeca se već mogu početi služiti vilicom u dobi od 15-18 mjeseci, ali ipak radije preferiraju prste. Za dijete od 2 godine smatra se da je već dovoljno odraslo kako bi se hranilo vilicom. Možete im pomoći tako da stavite ruku preko djetetove i onda opet zajedno ‘nabadate’ vilicom, no pomažite najmanje što je moguće, kako bi se dijete osjećalo kao da je samo uspjelo, što će ga potaknuti da pokuša opet.

4. ne zaboravite na čašu - Naučite tijekom prve godine dijete koristiti čašu. Već sa 6 mjeseci par kapi vode stavite u edukativnu čašicu koja ima ručkice koje dijete lako može uhvatiti i dopustite mu da samo izlije sadržaj u usta. Malo pomalo dijete će uspostaviti kontrolu u naginjanju čaše te tada povećavajte količinu tekućine u čaši.

 

Naš savjet je da svakako smislite uživate u novim postignućima vašeg mališana te vježbate strpljenje koje je ključno u vremenu kada želite da dijete jede samo.