Kada kao patronažna sestra dogovorim obilazak obitelji u svrhu edukacije roditelja o kalendaru dohrane zdravog dojenčeta, susrećem dijete koje me pozdravlja znatiželjnim pogledom, uspravno držeći glavicu i stabilno sjedeći majci u krilu te roditelje prepune pitanja o tome kako i kada ponuditi različite nove okuse svom djetetu.

Roditelji često unaprijed samostalno istraže dostupnu literaturu i pripreme pitanja o izboru i pripremi namirnica, pokušavajući pronaći ravnotežu između različitih savjeta okoline i vlastitih stavova. 

No, što učiniti kada uvođenje krute hrane u djetetov život obilježi preporuka boravka kod kuće i  zatvorene tržnice?

Važno je samo da osvijestite iznimnost situacije i mirno i staloženo razmislite na što trenutno možete, a  na što ne možete utjecati.

Prvo možete pregledati vlastite kućne zalihe voća, povrća i žitarica, a u sljedećem koraku dostupnost svježih namirnica u najbližoj trgovini. Ako vas brine sigurnost (porijeklo i kvaliteta) dostupnih namirnica, trenutni vam izbor mogu biti gotove kašice namijenjene prehrani dojenčadi i male djece.

Ako se na vašem jelovniku nalaze raznovrsne namirnice, puno povrća i voća, imate odličan temelj, a vjerojatno i nešto zaliha, na kojem možete graditi plan postupnog uključivanja namirnica u prehranu djeteta. Ujedno su te namirnice pokazatelj da ste i zbog sebe samih svjesni važnosti pravilne prehrane.

U tom sam slučaju sigurna da prilikom kupovine pazite i na podrijetlo i kvalitetu namirnica koje koristite (sadržaj pesticida i teških metala), njihovo pravilno čuvanje kao i pravilnu termičku obradu, što uvelike olakšava pripremu prvih obroka za vašeg mališana. 

U suprotnoj situaciji, ako do trenutka uvođenja dohrane niste previše razmišljali o prehrani i niste svoje police punili hranom koja bi bila pogodna i za dječji organizam, kombinirajte dostupne primjerene namirnice ili upotrijebite gotove dječje kašice. 

Gotove kašice za djecu odličan su izbor kada niste sigurni u podrijetlo namirnica u obližnjim trgovinama. Važno je da kod otvaranja staklenke čujete sigurnosni „klik“ koji jamči da je staklenka originalno zatvorena  te da je u njoj sačuvana izvorna kvaliteta namirnica uzgojenih u kontroliranim uvjetima.

Prehrana dojenčeta može biti temelj motivacije i ustrajnosti u promjeni loših prehrambenih navika oblikovanih urbanim načinom života. Iako znamo da raznovrsna i uravnotežena prehrana može spriječiti nastanak različitih bolesti organizma koje se povezuju s nepravilnom prehranom, opravdavajući se manjkom slobodnog vremena, dozvoljavamo da sve veće količine industrijski prerađene hrane pronađu svoje mjesto u našoj kuhinji.

Kada ste prilagodili izvor namirnica (jer nije u vašoj moći utjecati na činjenicu da vam nisu dostupni domaći proizvodi najdraže tete na tržnici), uz nadu da će se to brzo promijeniti, ohrabrujem vas: možete utjecati na oblikovanje pozitivne svijesti  vašeg djeteta o hrani jer vi kao roditelji oblikujete njegove životne stavove.

Sa željom da svom djetetu u naslijeđe predate pozitivnu obiteljsku naviku izbora, pripreme i konzumiranja hrane, posvetite nešto više vremena istraživanju podrijetla trenutno dostupnih namirnica, jer povrtni ili voćni obrok ne jamči nužno i zdravi obrok. Uzmite si vremena.  Za početak neka briga i odgovornost za pravilnu i kvalitetnu prehranu vašeg djeteta bude poticaj da u obiteljski jelovnik ugurate dva povrtna i jedan kvalitetan voćni obrok. Redoslijed uvođenja pojedinih namirnica nije presudan i ovisi o običajima obiteljske sredine. Važno naglasiti je da se nove namirnice uvode postupno i pojedinačno u razmacima od nekoliko dana jer ćete tako moći povezati eventualne neželjene reakcije s određenom namirnicom. 

Također, moramo ponoviti da određenu hranu poput kravljeg mlijeka, agruma, meda i začina ne nudimo prije djetetovog prvog rođendana. Dijete će postupno uz vašu pomoć naučiti da postoji slano, slatko, kiselo i gorko, naučit će da hrana može biti topla ili hladna, tekuća, kašasta ili čvrsta. 

Kao patronažna sestra potičem roditelje na zabavu. Preporuku boravka u kući iskoristite za istraživanje okusa, mirisa i boja hrane koja vas trenutno okružuje. Uključite dijete u proces pripreme hrane. Druženje u kuhinji ima svoje prednosti. Dijete vrlo brzo nauči da je kašica koju je majka kasnije servirala posljedica obrade namirnica različitih boja i mirisa s kojima se roditelji prvo „igraju“ u kuhinji. Dijete nauči biti strpljivo jer zna da mama ili tata ne skrivaju hranu ispod pokrivača te da serviranju kašice prethodi proces obrade. 

Isto tako, važno je da ne zaboravimo na emocije. Djeca do kraja 6. mjeseca života izražavaju primarne emocije (ljutnja, strah, radost i tuga), a nakon 7. mjeseca povezuju izraz lica i ton glasa za razumijevanje osnovnog emocionalnog stanja roditelja. Iako vam u ovom trenutku nije dostupna paleta namirnica koju ste planirali, neka radost ulaska u svijet novih okusa, istjera mogući strah od nepoznatog. 

Već smo i spomenuli da se nove vrste hrane uvode postupno u razmaku od nekoliko dana, tako da su dva do tri nova okusa dovoljna da popune tjedni jelovnik vašem djetetu između mliječnih obroka. A radost novih okusa neka gradi čvrsto uporište za djetetovu pozitivnu emocionalnu reakciju i ponašanje kada je u pitanju hrana.      

Druženje u kuhinji i emocije vezane uz prvi okus hrane zaokružit ću informacijom da dijete ponavlja ono što vidi. Riječ je o učenju koje se u psihologiji naziva učenje po modelu. Dijete promatra model (u ovom slučaju vas)  i postupno usvaja oblike ponašanja modela. Dijete promatra vaše  rituale pri serviranju i konzumiranju hrane. Tako će opaziti da, primjerice imate naviku pojesti nešto „u hodu“ kada se nađe nekoliko slobodnih minuta ili si uz obrok dozvoljavate dodatne podražaje poput gledanja omiljene serije i pregleda najnovijih informacija na omiljenom portalu. Time obrok često ulazi u zonu igre: uredno uzimanje jedne žličice u zamjenu za pritisak na simpatičan šareni gumb na maminom mobitelu ili dvije žličice za pregled crtića na televiziji, a to želimo izbjeći.

Kada osvijestite činjenicu da ste vi model svom djetetu od kojeg ono uči i oblikuje svoje navike, shvatit ćete da se vi morate ponašati baš onako kako učite svoje dijete.