Veliku poteškoću roditeljima stvara nepostojanje (nacionalnog) ujednačenog kalendara za uvođenje dohrane (kalendar dohrane za bebe odnosno redoslijeda uvođenja namirnica), jer se preporuke koje nalazite na internetu, u specijaliziranim časopisima, prijevodima knjiga i promotivnim materijalima - uvelike razlikuju.

Kako treba izgledati i što treba sadržavati prehrana beba po mjesecima?

Kod nas uvođenje dohrane kod beba po mjesecima, ovisi o starosti, se tradicionalno za redoslijed uvođenja namirnica kod beba započinje uvođenjem žitnih kašica bez glutena (rižine i kukuruzne pahuljice), zatim voćnih i povrtnih sokova i kašica te se nastavlja uvođenjem žitarica s glutenom, mesa, ribe, mliječnih proizvoda i mlijeka

 

Česta je nedoumica treba li dojenčetu prvo ponuditi voćnu ili povrtnu kašicu i kada uvesti dohranu. Ovisno o starosti bebe definira se i raspored dohrane za bebe kao i same namirnice. Probavni sustav djeteta u dobi između 4. i 6. mjeseca, jednako je enzimatski zreo za probavljanje voća i povrća, pa je svejedno s čime ćete započeti.

Uvođenje dohrane sa 5 mjeseci - dojenče će uvijek za početak dohrane lakše prihvatiti slatkaste okuse jabuke, kruške, kukuruza, riže, nego trpke, gorke i kisele okuse, pa preporučujemo da krenete s manje slatkim povrtnim namirnicama. Nakon slatke breskve, dijete će se teže naviknuti na trpki okus blitve.

 

Količina namirnice za bebe koju će dojenče pojesti u obroku na početku uvođenja dohrane je mala (nekoliko žličica) i ne zadovoljava njegove energetske i prehrambene potrebe. Iz tog razloga potrebno je dijete, nakon upoznavanja s novim okusom, staviti na prsa ili mu dati mliječni dojenački pripravak kako bi obrok bio cjelovit. Kad je količina hrane koju dojenče pojede 100-190 g po obroku (ovisno o dobi), smatra se da je to dovoljno za zadovoljenje njegovih prehrambenih i energetskih potreba.

Ukupna količina hrane koju će dojenče pojesti u obroku ili tijekom dana, individualno ovisi o djetetovoj veličini i dobi, potrebi za hranom, osjećaju gladi i njegovom raspoloženju i na temelju toga je potrebno napraviti pravilan raspored obroka za bebe. Kod rasporeda dohrane za bebe može pomoći tablica dohrane. Vrlo često tradicionalan način prehrane i podneblje u kojem živite definiraju i uvjetuju redoslijed za uvođenje novih namirnica kod dohrana za bebe.

 

dr. sc. Mihela Dujmović