Svako je dijete jedinstveno i posebno!

Tempo njegovog rasta i razvoja individualan je i zbog toga djecu ne treba uspoređivati!

Kalendar razvoja djeteta tijekom prve godine namijenjen je roditeljima sa svrhom da im olakša snalaženje u najljepšem ali i najizazovnijem razdoblju.

 

Dr. Diana Puževski, spec. pedijatar  pripremila ga je za vas!

Rođenje

Pupkovina je upravo presječena i dijete je po prvi puta odvojeno od majčinog tijela. Njegov razvitak počinje u tom trenutku i važno ga je odmah pregledati, ali i paziti svaki dan kako bi bili sigurni da je vaše dijete zdravo.

Više

Beba ima dva mjeseca

Već u drugom mjesecu života vaša će beba početi pokazivati jasne izraze lice za vrijeme smjeha ili plača. Također će početi jasnije reagireti na dodir i glas, pogotovo majčin, a i motoričke sposobnosti postaju bolje! 

Više

Beba ima tri mjeseca

Treći mjesec je već opušteniji za roditelje jer beba uspostavlja ritmičnost kod spavanja što znaći da ćete se konačno dobro naspavati. Beba će u ovom periodu već jasnije raspoznavati majku, a počet će i aktivnije micati prstima i rukama.

Više

Beba ima četiri mjeseca

Četvrti mjesec bebina života će obilježiti intenzivnija fizička aktivnost zbog čega će se povećati i energetske potrebe bebe. Beba će se također početi glasnije glasati i javit će se regresija spavanja.

Više

Beba ima pet mjeseci

Do polovice petog mjeseca života vaša bi beba već mogla udvostrućiti svoju rodnu masu. Bebe će također puno jasnije prikazivati emocije i znatno napredovati u komunikaciji kao i u motoričkim sposobnostima. Priprema se za puzanje!

Više

Beba ima šest mjeseci

U šestom mjesecu beba počinje svoje samostalno kretanje! Počet će puzati i hvatati se za sve što joj je u dosegu - pobrinite se da je prostor u kojem je beba siguran. Beba također počinje razumjeti govor ukućana.

Više

Beba ima sedam mjeseci

Ovo razdoblje će obilježiti komunikacija s okolinom. Zbog povećane pokretljivosti, bebe će se češće umoriti i javit će se potreba za snom, kako noću, tako i tijekom dana. Beba će također početi jesti više krute hrane dok će se dojenje smanjiti.  

Više

Beba ima osam mjeseci

U ovom će razdoblju beba osjećati sve veći strah pri odvojenosti od roditelja i susretima s nepoznatim osobama. Emocije će postati puno intenzivnije pa će se smijeh, sreća, iznenađenja, ali i ljutnja, negodovanje i strah puno jasnije pokazivati.

Više

Dijete ima devet mjeseci

Beba će u devetom mjesecu biti iznimno pokretna i sve više će istraživati svoju okolinu. Moći će se dizati uz pomoć namještaja i hvatat će sve u blizini. Beba će također postati sposobna raspoznati vaše emocije i razvit će kratkotrajnu memoriju.

Više

Dijete ima deset mjeseci

Deseti mjesec života obilježen je velikim mentalnim razovjem. Beba će bolje razumjeti jednostavne rečenice i izraze, a bolje će prepoznavati i različite zvukove pa i vlastito ime. Pokretnost će joj postati još veća! 

Više

Dijete ima jedanaest mjeseci

Bebama će u jedanaestom mjesecu života vid biti već potpuno razvijen te će moći raspoznati lica na veće udaljenosti. Također će znati značenje riječi "Ne" i zbog emocijonalnog razvoja će još više utjecati na blizinu majke. 

Više

Dijete ima dvanaest mjeseci

Došli ste već u 12 mjesec života vaše bebe i odavde bi trebalo postati lakše. Ovdje postaje važno komunicirati s djetetom, slušati ga i pričati mu, ali zapamtite da trebate izbjegavati tepanje. Beba će još uvijek puzati s vremena na vrijeme, ali hodanje već neće biti strano.  

Više