Tjelesni razvoj: Dojenče u jedanaestom mjesecu naraste oko jedan centimetar i udeblja se prosječno oko 300 grama. Dječaci su prosječno dugački oko 74 centimetra i teški oko deset kilograma, a djevojčice oko 73 centimetra i teške oko 9200 g.

Mentalni razvoj:

Može ga se naučiti značenje riječi "ne", na zabranu reagira prekidom aktivnosti. Kod izgovora te riječi treba izrazom lica i mimikom popratiti riječ zabrane.

Razvija se dodir pa mu dajući predmete različite teksture stimuliramo senzoriku.

Vid je u potpunosti razvijen te lako razlikuje lica na većoj udaljenosti.

Emocionalno je jako povezano s majkom pa mu separacija može izazvati tjeskobu.

Motorički razvoj:

Dok stoji uz namještaj uz držanje za rub jednom rukom, drugom rukom poseže za predmetom na podu. Na trenutak može nakratko stati bez pridržavanja.

Naizmjenično korača na mjestu, postranično uz držanje za jednu ruku.

Može uhvatiti kuglicu savijenim kažiprstom i palcem. Stavlja predmet ili kockicu u lončić i vadi je.

Prehrana:

Dojenče još uvijek treba barem dva podoja ili dvije boce dojenačkog mlijeka koje u ovoj dobi ima oznaku 3. Dojenačko mlijeko možete mu ponuditi u didaktičkom lončiću ili šalici.

Prehrana krutom hranom uključuje tri glavna obroka (doručak, ručak i večeru te jednu ili dvije užine). Hrana već nalikuje obiteljskoj hrani ali i dalje bez dodatka soli i šećera, Tekstura hrane je također sve kompaktnija, gnječena, a dodaju se komadi koje dijete samostalno jede.

Igre s djetetom:

  • Puštajte glazbu i plešite s djetetom, slušajte muziku uz prepričavanje događaja tog dana ili pjevajte.
  • Pričajte s djetetom potičući komunikaciju, imenujte predmete u okolini, odjevne predmete kada ga oblačite, izgovrajte mu kratke naredbe tipa daj mi to.
  • Pustite ga da uživa u igri trganja papira ili šaranja po njemu širokim bojicama za bebe. Napravite prve puzzle u vidu kalupa za muffine u koje će dijete ubacivati sitnije igračke.
  • Moguća je i prva memory igra sa sličicom koju pokažemo djetetu i onda je sakrijemo među nekoliko drugih. Zamolimo ga da je traži.

Najčešća pitanja u dobi od 11 mjeseci:

  1. Pripremamo se za povratak na posao i polazak u jaslice. Kako planirati dojenje?

U našem zakonodavstvu predviđena je stanka za dojenje u kojoj majka dojilja koja se vratila na posao prije navršene djetetove prve godine ima pravo na dva sata pauze u kontinuitetu ili dva puta po jedan sat. Stanka se može koristiti i kada je otac djeteta na rodiljskom dopustu. Ukoliko majka odluči nastaviti dojiti nakon godinu dana uz posao preporucamo da ostane na jutarnjem i večernjem podoju uz postupan prekid noćnog dojenja. Odluka o prestanku dojenja s godinu dana česta je i u tom slučaju preporučamo dojenačku formulu.

 

Diana Puževski, dr. med., spec. pedijatar