Kada i kako je najbolje i najlakše izbaciti noćni obrok iz bebine prehrane često je pitanje roditelja. Noćni obrok preporučuje se izbaciti do navršenih godinu dana. Neke bebe su na to spremne i ranije, a druge se malo teže navikavaju na noć bez hranjenja.

Da bi produžili vrijeme od večernjeg obroka do prvog noćnog buđenja preporuka je bebi dati žitarice kao raniji večernji obrok. U ranijoj dobi, točnije oko 5. mjeseca bebinog života, odličan izbor mogu predstavljati riža, kukuruz, proso ili heljda. Navedene žitarice pripremite kuhanjem na vodi, a zatim ih do željene konzistencije razrijedite dodatkom majčinog mlijeka ili mliječnog pripravka.

Također, bebi možete ponuditi instant dječje žitne kašice, samo prilikom odabira pripazite pripremaju li se s dodatkom mlijeka ili vode (one instant dječje žitne kašice koje se pripremaju s dodatkom vode u sebi već sadrže neki mliječni pripravak). Odličan i lakoprobavljiv odabir mogu biti i Bebivita kašice za laku noć jer su svom sastavu sadrže i žitarice i mlijeko uz dodatak voća, kakaa ili prirodnih aroma.

Prebrzo bi bilo za očekivati da će vaša beba već prvu noć prospavati bez buđenja jer kod nekih beba privikavanje na novi ritam hranjenja i buđenja može trajati i do nekoliko tjedana. U dobi iza 6 mjeseci starosti, bebi možete ponuditi i sve žitarice s glutenom poput pšenice, raži, ječma.... Obrok sa žitaricama bogatiji je energijom i hranjivim tvarima. On bebi osigurava složene ugljikohidrate koji se sporije probavljaju, a time bebi stvaraju duži osjećaj sitosti te će bebe svoj noćni obrok s vremenom najvjerojatnije početi tražiti sve kasnije, dok ga sasvim ne izostave.

Također, kad se noću ponovno probude pokušajte im ponuditi samo prokuhane vode, a izbjegavajte slatke čajeve ili sokove zbog rizika od razvoja karijesa. Izbacivanje noćnog obroka često je zahtjevan i nimalo lak posao. Bitno je da budete strpljivi, a vaša mala “noćna ptičica” nagraditi će vas prospavanom noći.