Dok je beba sasvim mala dovoljne količine tekućine dobije kroz majčino mlijeko ili mliječni pripravak. Međutim postoje situacije kada je i malim bebama potrebno više tekućine.

 

Smiju li bebe piti čaj?

U slučajevima povišene temperature, proljeva ili tvrđe stolice, uvođenjem dohrane (krute hrane) beba ne osigurava dovoljan unos tekućine kroz svoju osnovnu hranu (mlijeko). Mnoge mame tada muči čime osigurati dovoljnu hidraciju bebe. Najbolji izbor je obična voda, ali postoje bebe koje iz nekog razloga vodu ne žele piti. U takvim slučajevima rješenje su čajevi za bebe pripremljeni od biljaka i biljnih plodova.

Kada bebi početi davati čaj?

Idealno vrijeme za uvođenje čajeva za bebe je između 4. i 6. mjeseca starosti. U toj dobi uvodi se kruta hrana, a bebin probavni sustav je već sasvim zreo. Uvođenjem čvrste hrane i postepenim povećanjem broja krutih obroka u danu povećavaju se i bebine potrebe za tekućinom. Čaj od komorača za bebe tada može olakšati određene tegobe, poput nadutosti, kolika ili tvrđe stolice dok će voćni čaj za bebe poslužiti kao osvježenje.

Koji čaj dati bebi?

Čajevi pripremljeni preradom lišća biljke čajevac tzv. „pravi čajevi“ nisu primjereni čajevi za bebe. Oni u svome sastavu sadrže spojeve koji mogu ometati razvojne funkcije djeteta. Za bebu je najbolje odabrati čajeve pripravljene od sušenih biljaka ili voćnih i cvjetnih plodova. Pri odabiru treba biti posebno pažljiv jer ma koliko pojedine biljke imaju pozitivne učinke na zdravlje djeteta, druge pak mogu izazvati neželjene reakcije u organizmu. Preporuka je izbjegavati čajne mješavine jer su učinci pojedinih biljaka kod beba nedovoljno istraženi. Blagi i osvježavajući Bebivita čajevi za bebe svojim su sastavom idealan odabir za bebe i djecu. 

Kako bebi dati čaj i koliko ga smije popiti?

Uvođenjem dohrane u dobi između 4. i 6. mjeseci, bebe se upoznaju s čarobnim svijetom novih okusa, ali se i postepeno navikavaju na korištenje pribora za jelo. Najčešće se čaj za bebe priprema i djetetu nudi u bočici. Stalno korištenje bočice može povećati rizik od razvoja karijesa. Čaj za bebe može se ponuditi na žličicu, ali i pripremljen u čaši. Bebivita čajevi za bebe pripremljeni dodatkom tople vode tijekom hladnijih dana ugrijat će bebu, a pripremljeni dodatkom hladne vode poslužit će kao odlično osvježenje, poput čaja od jabuke i matičnjaka.

Količina ponuđenog čaja ovisiti će o djetetovim potrebama. Beba od 4. mjeseca većinu tekućine osigurava kroz mlijeko (majčino ili mliječni pripravak) te će joj biti dovoljna tek pokoja žličica čaja između obroka. Povećanjem broja krutih obroka tijekom dana, a smanjivanjem unosa mlijeka potrebe za ukupnom dnevnom količinom tekućine rastu. Zato će bebi od 6 mjeseci,  koja jede dva obroka krute hrane tijekom dana, biti potrebno dodatnih 200 ml tekućine, od čega jedan dio (mala šalica) može biti ponuđen u obliku čaja za bebe . Ljeti, uslijed viših dnevnih temperatura zraka i bebama treba tekućinu nuditi češće i u malo većim količinama. Veća količina tekućine potrebna je ukoliko beba ima proljev, ali isto tako i kod tvrđe stolice. Blagi Bebivita čaj od komorača olakšat će bebi probavne poteškoće. Količina ponuđenog čaja za bebe ovisi i o individualnim karakteristikama djeteta, te će aktivnijoj bebi ili onoj veće konstitucije biti potrebna nešto veća količina. Čajeve za bebe najbolje je ponuditi bebi nakon obroka jer će u suprotnom napuniti svoj mali trbuščić tekućinom i neće pojesti cijeli obrok.