Često vrlo stresna situacije je polazak djeteta u jaslive ili vrtić. Naravno, kako za dijete tako i za roditelje, jer je ispunjena strahom od odvajanja i naporima da se dijete prilagodi novoj situaciji.  Istovremeno je to i prvi susret s većim brojem nepoznatih osoba.   

Način na koji će se dijete prilagođavati u jaslicama ili vrtiću ovisi o njegovim individualnim osobinama i stupnju njegova razvoja, djetetovoj dobi i zdravlju, ali i obiteljskoj atmosferi.   

Upravo radi toga je važno razdoblje adaptacije djeteta na jaslice, odnosno vrtić.

Adaptacija

Adaptacija (prilagodba) je razdoblje navikavanja najaslice ili vrtić. Prilagodbu često prati djetetovo protivljenje, koje se očituje plačem i agresivnim ponašanjem ili povlačenjem i odbijanjem komunikacije. 

Pri dolasku u jaslice ili vrtić, dijete ne želi pustiti roditelja, ali se često nakon roditeljevog odlaska djetetovo ponašanje mijenja i dijete se smiruje. Radi se o posljedici stresa kojeg dijete proživljava pri rastanku s obiteljskim okruženjem i dolasku u nove, za njega neuobičajene uvjete. 

Prilagodba na dječji vrtić gotovo uvijek podrazumijeva neku krizu jer se u djetetovom životu previše toga mijenja. Mijenja se odnos prema njemu, mijenjaju se njegova prava i pojavljuju se nove obaveze. Nije mu lako naviknuti se na zahtjeve da bude "jedno od...", a ne "jedino" - to traži vrijeme i određene adaptivne sposobnosti, osobito kad je riječ o jedincu u obitelji. 

Vremenski okviri prilagodbe na jaslice ili vrtić su do neke mjere relativni. Smatra se da to razdoblje ne bi trebalo trajati dulje od dva do tri mjeseca, a znak završetka jest pojava neke stabilizacije u djetetovom stanju i raspoloženju. 

Nekoliko savjeta roditeljima:

 • Pri dolasku uspostavite s odgajateljima toplu komunikaciju.
 • Redovito dovodite dijete u jaslice ili vrtić.
 • Donesite predmet uz koji je dijete emocionalno vezano i uz koji se može umiriti.
 • Osobno dovedite dijete u jaslice ili vrtić.
 • Od djeteta se oprostite smireno, strpljivo, nježno, ali i odlučno.
 • Definirajte djetetu, u terminima koje ono razumije, količinu vremena koju će provesti u jaslicama ili vrtiću bez Vas (npr. "Idem u dućan po …").
 • Naglasite mu potpunu sigurnost Vašeg povratka ("Kada kupim … vratit ću se u jaslice ili vrtić po tebe.").
 • Osvijestite mu odgajatelja kao osobu koja će se za to vrijeme brinuti o njemu ("Teta će te čuvati dok se ja ne vratim.").
 • Pokažite interes za djetetovu igru i prijatelje iz vrtića. Razgovarajte s njime o doživljajima i osjećajima vezanim uz boravak u vrtiću.

  Roditeljska tjeskoba

  Razdoblje adaptacije ne prolaze samo djeca, nego i roditelji. Katkad roditelji rastanak s djetetom proživljavaju teže od njega. Stoga članovi obitelji trebaju pratiti svoje osjećaje i osviještavati njihovu prirodu.

  Roditelj treba biti smiren, nikako djetetu ne smije pokazati svoju zabrinutost ili žalost što ga ostavlja. Dijete će to osjetiti pa roditelji mogu i nehotice „zadržavati“ dijete uz sebe. Dugo smirivanje djeteta ili ponovno vraćanje se ne preporučuje. Dijete tada plače duže, očekujući da se roditelj vrati. 

  Kako bi prevladali "barijeru rastanka", roditelji trebaju skratiti scenu opraštanja, odnosno razraditi neki ritual kratkog opraštanja  (npr., "pusa i mahanje ručicom"), nakon čega roditelj odlazi, čak i ako dijete plače. 

  Razgovarajući s djetetom o vrtiću potičite pozitivno  raspoloženje:

  • govorite kako se tamo može puno toga naučiti
  • razgovarajte o djetetovim vršnjacima i prijateljima
  • razgovarajte o djetetovim odgajateljicama


  Odvajajući se od ugodne i poznate atmosfere obiteljskog doma, dijete tako pronalazi pozitivne strane vrtića i uči stvarati nove odnose. 

  Što se brže dijete zainteresira za te odnose, to će se brže adaptirati.  Što se brže smire roditelji koji aktivno proživljavaju "djetetov odlazak od kuće", to će se brže smiriti i samo dijete. Također, treba imati na umu da se problemi prilagodbe mogu ponovno pojaviti nakon blagdana, praznika ili pri nekoj promjeni obiteljskih okolnosti. U svim tim slučajevima treba nastojati pronaći način na koji ćete zadovoljiti djetetove potrebe, ne mijenjajući pritom već uhodanu rutinu. 

  I za kraj, sretno s novom etapom u vašim životima!  Uskoro će Vam Vaše najdraže mahnuti na pozdrav i veselo odjuriti u svoju vrtićku grupu, a Vi ćete s razumijevanjem i suosjećanjem gledati nove, male vrtićke kandidate i njihove roditelje.