Uvođenje dohrane, odnosno prve krute hrane kod bebe može izazvati probavne smetnje poput alergija na neku od namirnica, zatvor, proljev, povraćanje ili vrućicu. Odabir prve "prave" namirnice za mame je pravi izazov, a recepti za prve kašice zahtijevaju pozornu pripremu. Početak dohrane, kada beba uz mlijeko počinje jesti i drugu, krutu hranu, za sve je mame poseban trenutak koji zahtijeva dosta priprema, ali i strpljenja.

Kako biste mogli pratiti sve bebine reakcije i eventualne promjene izazvane uzimanjem određene nove namirnice, pripremili smo vam tablicu koju možete preuzeti i koristiti za evidentiranje namirnica koje ste dali djetetu:

Što kada je dijete alergično na kravlje mlijeko?

Provjerite popis namirnica bogatih kalcijem te primjer dnevnog jelovnika za djecu alergičnu na kravlje mlijeko.

Više

Što učiniti kod zatvora kod djece?

Tvrđa stolica i kratkotrajni zatvor kod djeteta često se može riješiti reguliranom prehranom bogatom dijetalnim vlaknima te dovoljnim unosom tekućine.

Više

Kako prepoznati alergiju na hranu kod beba?

Jedna od svakodnevnih briga svakog roditelja je i opasnost od alegijske reakcije djeteta te kako prepoznati alergiju na hranu kod bebe...

Više

Što učiniti kada dijete ima vrućicu i proljev?

Vrlo se često djetetu koje ima vrućicu i proljev daje lagana hrana, koja se katkada svede na dvopek i čaj. Ovaj se način prehrane ne preporučuje!

Više

Kako djetetu izgraditi dobar imunitet?

Iako je dijete svoj imunitet počelo izgrađivati već u maternici te u razdoblju intenzivnog dojenja (od rođenja do 4. mjeseca starosti), njegov se imunološki sustav i dalje razvija.

Više

Što treba činiti kada kod djeteta ustanovimo pomanjkanje željeza u krvi?

Provjerite popis biljnih i životinjskih namirnica bogatih željezom te primjer dnevnih jelovnika za djecu s anemijom, ovisno o njihovoj starosti.

Više

Kako spriječiti pothranjenost i odbijanje hrane kod djece?

Ako dijete odbija jesti i čini vam se da ne unosi dovoljno hrane ili je pothranjeno, provjerite kako biste trebali organizirati i obogatiti djetetove obroke.

Više

Što u slučaju da dijete odbija gutati nove namirnice?

Saznajte znakove koji pokazuju da dijete odbija nove namirnice te kako se boriti s tom situacijom.

Više

Kako prevenirati pretilost kod djece?

U slučaju da Vaše dijete previše jede i prekomjerno dobiva na tjelesnoj masi, savjetujemo organiziranje djetotovih obroka.

Više

Znate li kako izgleda zdravi jelovnik za djecu?

S obzirom da je predškolska dob vrijeme intezivnog rasta i razvoja djeteta, veoma je važno znati kako izgledaju nutricionističke vrijednosti za djecu...

Više

Kako prepoznati dehidraciju kod djece?

Dehidracija može biti posljedica proljeva, povraćanja, pretjeranog znojenja ili premalog unosa tekućine. Pravilna prehrana i hidracija ključ su kako dijete ne bi dehidriralo.

Više