Plivanje je ujedno i druženje. Ono jača samopouzdanje i pozitivno utječe na psihosocijalni i fizički razvoj djeteta.

Roditelji su prvi učitelji plivanja jer već kod kuće, u kadi, daju djetetu prve informacije o vodi te ugodi i neugodi s kojom se u vodi mogu susresti. Zato je odnos roditelja i okoline prema vodi za dijete vrlo važan. Dijete se na ništa ne smije prisiljavati, a dok je u kontaktu s vodom, potrebno ga je nadzirati na pravilan način.

S učenjem plivanja može se započeti vrlo rano, pod uvjetom da dijete voli vodu i da se ne boji. Strah od vode nije urođen, nego nastaje zbog negativnog iskustva. Zato je važno da se dijete već kod kuće, u kadi, osjeća sigurno. To je u stvari početak pripreme za plivanje.

Već od 4. mjeseca starosti, bebe mogu sretno plivati. Međutim, roditelji se nikako ne smiju sami upuštati u učenje plivanja male bebe. Za to je neophodna prisutnost stručne osobe, koja će bebu upoznati s vodom u malom bazenu, a potom adekvatno i postepeno voditi daljnje korake. 

  1. Obratite pozornost na to kako vaša beba reagira pri doticaju s vodom, pri kupanju.
  2. Polako je uronite u vodu, držeći je na svojim rukama i pazeći da je glavica izvan vode. Djeca najčešće reagiraju tako da par trenutaka gledaju iznenađeno, a nakon toga slijedi široki osmijeh.
  3. Nakon što se uvjerite da beba uživa u vodi, polako joj rukom posipajte vodu i po glavici, u početku pazeći da joj voda ne ulazi u oči, nos i usta.
  4. Kad se beba sretno i uspješno privikla na vodu tijekom kupanja, možete razmisliti o odlasku na bazen za bebe. Tamo ćete dobiti dodatne upute kako s bebom boraviti u bazenu i eventualno započeti s učenjem plivanja.

Uz zadovoljstvo koje ćete priuštiti sebi i svojoj bebi povremenim plivanjem, pomoći ćete i pri razvoju refleksa svojeg djeteta. Smatra se kako bebe koje redovito plivaju, lakše i brže prohodaju.