Skulptura je nastala kao kruna projekta „Umjetnost života“ tijekom kojeg je BEBIVITA prikupila više od tisuću poruka roditelja djeci u budućnosti što je kiparu Denisu Kraškoviću poslužilo kao inspiracija za djelo koje je, u sklopu donacije BEBIVITE Muzeju grada Šibenika, dana 19.10.2020 u Šibeniku svečano predstavljeno javnosti

Pod motom „VAŠA LJUBAV STVORILA JE ŽIVOT, A VAŠA MUDROST STVORIT ĆE UMJETNOST” BEBIVITA je tijekom ove godine kroz projekt „Umjetnost života“ prikupljala poruke roditelja - želje, nade i mudrosti kao zalog djeci za budućnost. Prikupljeno je više od tisuću poruka. Te poruke bile su temeljna nit vodilja i inspiracija akademskom kiparu Denisu Kraškoviću, koji ih je pretočio u kip sredozemne medvjedice koja otpušta svoje mladunče u svijet. Skulptura u sebi idejno i likovno sažima sve ono što majčinstvo jeste, a to je ljubav, briga, nježnost, sigurnost i sloboda. 

Kroz rad koji odašilje optimizam i veselje kip veliča oba fenomena: plemeniti roditeljski odgoj i majčinsku ljubav, a zamišljen je kao interaktivna skulptura namijenjena djeci za penjanje i istraživanje. Donacijom ovog umjetničkog djela i knjige s porukama roditelja BEBIVITA je omogućila roditeljima da stvore  stalnu uspomenu za svoju djecu. Trajna je to vrijednost koja je svoje mjesto pronašla upravo u Šibeniku – gradu djece koji ove godine obilježava 60 godina Međunarodnog dječjeg festivala.

BEBIVITA kao proizvođač i marka kvalitetne dječje hrane svakoga dana sudjeluje s brojnim majkama u najvećoj radosti izgradnje sretnog i zdravog djeteta. Upravo zato posebno nam je zadovoljstvo da smo kroz suradnju sa svim roditeljima koji su sudjelovali u našem projektu “Umjetnost života”, kiparom Denisom Kraškovićem te Muzejem grada Šibenika stvorili trajnu umjetničku vrijednost koja je posveta upravo toj ljepoti majčinstva i roditeljstva, rekla je voditeljica marketinga BEBIVITE gospođa Jasminka Kovačić.

Skulptura i knjiga s porukama roditelja donacijom BEBIVITE prelaze u trajno vlasništvo Muzeja grada Šibenika koji će spomenuti rad čuvati kao pokrentno kulturno dobro ispred dvorane za povremene izložbe, gdje će svi biti u mogućnosti vidjeti i dotaknuti rad. 

Kao ravnatelju Muzeja grada Šibenika veliko mi je zadovoljstvo bilo surađivati s BEBIVITOM na ovom izuzetno plemenitom projektu. Grad Šibenik, posebice njegov stari dio doživljavam kao grad muzej, a naš Muzej kao muzej za sve. Tako da nam je cilj, uz sva povijesna zbivanja i značajne osobe, ovdje prikazati i našu noviju umjetnost. Zato je projekt BEBIVITE kojim je nama i Šibeniku donirana ova predivna skulptura s predivnom porukom doista hvalevrijedan, istaknuo je prilikom primopredaje sculpture ravnatelj Muzeja grada Šibenika mr. sci. Željko Krnčević.   

Ova objava ujedno je poziv svima, a najviše roditeljima i njihovoj djeci, da posjete Muzej, ostave poruke u knjizi s porukama i ožive jedno umjetničko djelo s temom majčinstva.

Akademski kipar Denis Krašković pristupio je ovoj temi na moderan način i kroz zoomorfni prikaz uspio dočarati roditeljsku ljubav na kvalitetan, a djeci razumljiv i blizak put, uz dodatak edukativnog karaktera jer progovara o ugroženoj životinjskoj vrsti. Majke koje su se odazvale ovom projektu s velikim žarom su ispisale stranice BEBIVITINE knjige. Svaka poruka, svaka misao i želja kao gradivni element utkani su u Kraškovićev kip, a umjetničko djelo svjedočiti će ovom projektu kao trajna vrijednost. Upravo zbog svega navedenog ovaj rad predstavlja pravi uspjeh i izvrsno umjetničko djelo, naglasila je kustosica šibenskog Muzeja gospođa Anita Travčić.

Sam umjetnik Denis Krašković je povodom svečane primopredaje „Morske medvjedice s mladunčetom“ izjavio kako mu je cilj bio obradovati publiku te pružiti joj optimizam, veselje i nadahnuće.

Tema je bila majčinska ljubav prema djetetu i plemeniti roditeljski odgoj, a skulptura veliča oba fenomena i nadam se da će i publika u njima prepoznati te vrijednosti. Osim što je skulptura interkativna, ona im prepušta mogućnost za igru, ali i za edukaciju o umjetnosti i ekologiji, koja je također tema ovog djela, jer se radi o rijetkoj i ugroženoj životinjskoj vrsti iz našeg Jadrana., kazao je umjetnik.

BEBIVITA je kroz ovaj projekt progovorila i o važnosti donacija kao neizostavnom dijelu muzejskog akvizicijskog sustava te je pokazala izuzetan senzibilitet za kulturu i moderno umjetničko djelo čime projekt „Umjetnost života“ dobiva na još većem značaju.

Knjiga s porukama dostupna je i u virtualnom obliku, a potreban vam je smo jedan klik kako biste je preuzeli na svoje računalo.

Preuzmi knjigu poruka