Opustite se i izaberite trenutak kad je dijete raspoloženo. Ne pokušavajte s dohranom u vrijeme kad je umorno, razdražljivo ili bolesno. Smijte se i razgovarajte s njim. Neka osjeti Vašu opuštenost i doživi dohranu kao nešto zabavno. U takvoj atmosferi bit će zainteresiranije i vjerojatno će željeti kušati hranu.

Pravila koja će vam posebno značiti pri uvođenju dohrane:

 • Uvodite namirnice jednu po jednu. Tako djetetu dajete vremena da se navikne na novi okus, a ujedno možete pratiti je li namirnicu dobro prihvatilo i kako ju podnosi.
 • Novu namirnicu uvedite u kasnijim jutarnjim satima. Prvi obrok ujutro neka uvijek bude mlijeko, a nakon otprilike 2 sata ponudite djetetu novu namirnicu. Ukoliko se pojave eventualne neželjene reakcije na hranu (crvenilo, osip, proljev, zatvor, svrbež i sl.), tijekom dana stignete potražiti savjet liječnika.
 • Napravite razmak od 3-4 dana između uvođenja dvije nove namirnice. Takav ritam ostavlja Vam vremena da budete sigurni da namirnica ne izaziva reakciju. Nećete pogriješiti ako uvedete pravilo da svaki tjedan djetetu ponudite jednu novu namirnicu.
 • Prvog dana uvođenja novog okusa, preporučljivo je davati male količine hrane (1-4 čajne žličice), kako bi se dojenče naviklo na novi način prehrane i novu namirnicu. Svakog sljedećeg dana postupno povećavajte količinu hrane (ako ste prvi dan dali dvije žličice, drugi dan dajte četiri, treći dan šest itd.).
 • Mehanizam gutanja hrane različit je od mehanizma sisanja i zato dozvolite djetetu da ga nauči. Prvih dana, dijete će hranu jezikom gurati prema van, ali već u sljedeća dva-tri dana usvojit će refleks gutanja hrane.
 • Dozvolite djetetu da samo drži žličicu i hvata prstićima komadiće hrane kako bi je upoznalo i osjetilo. Stavljajte mu male količine hrane u usta, koristeći žličicu. Ne zabrinjavajte se ako odbija hranu i gura ju natrag iz usta. Dijete isprobava okus, miješa hranu u ustima, uči žvakati, uči gutati...
 • U slučaju da dijete odbije neku ponuđenu namirnicu i ne svidi mu se od prve, ne odustajte. Nakon nekoliko dana, ponudite je ponovno. Sasvim je normalno da dojenče određenu vrstu hrane odbije i do 10 puta, a da je zatim prihvati (većina roditelja odustane nakon što je dijete dva puta odbilo namirnicu).
 • Dajte djetetu vremena da upozna hranu i pustite ga neka Vas vodi. Za početak je dovoljno i nekoliko zalogaja. Ako okreće glavu na jednu, pa na drugu stranu i odbija jesti, nemojte ga siliti. Pokušajte ponovno u neko drugo vrijeme. I nama odraslima treba vremena da zavolimo i prihvatimo kuhinju drugog podneblja ili neke nove, egzotične namirnice i okuse.
 • Hrana mora biti dobro usitnjena, ne pregusta. U samom početku, za usitnjavanje koristite štapni mikser, a kasnije možete namirnice naribati ili usitniti vilicom. Pojavom zubića smanjujte stupanj usitnjavanja hrane, kako bi dojenče do prvog rođendana samo naučilo usitnjavati hranu zubićima.
 • U dobi od 10 mjeseci, dijete počinje biti sposobno koristiti prste za držanje komada hrane, stoga se preporučuje u djetetovu prehranu uvesti tzv. finger food, odnosno ponudit mališanu manje komade hrane koje će samostalno jesti i gristi.
 • Ne zaboravite: Vaše mlijeko ili dojenački mliječni pripravak i dalje je osnovna djetetova hrana. Preporučena dnevna količina mlijeka u drugoj polovici prve godine je 500 ml (uračunajte i obroke pripremljene s mlijekom).
 • Naučite dojenče piti iz čaše. Izbjegavajte korištenje bočica za pripremljene obroke. Mnogim je roditeljima lakše već pripremljenu i dovoljno usitnjenu kašicu staviti u bočicu sa sisačem koji ima veći otvor. Međutim, uvođenje dohrane nije samo navikavanje djeteta na nove okuse, već i njegova postupna prilagodba na uobičajen obiteljski način konzumiranja hrane (sjedenje za stolom, korištenje pribora za jelo, obiteljski obroci i sl.). Mnoga djeca koriste bočicu kao zamjenu za dudu varalicu, što može dovesti do stvaranja zubnog karijesa zbog stalnog kontakta zubiju s ugljikohidratima (šećerima), prisutnim u hrani ili napitcima.
 • Pri navikavanju na korištenje čaše, koristite čašice oblikom i veličinom prilagođene djetetu. Na tržištu se nalazi veliki izbor edukativnih čašica za djecu koje, uz sprječavanje istjecanja tekućine, imaju i regulaciju mlaza te pomoćne ručkice koje olakšavaju držanje i pijenje iz čaše. U čašu stavite malu količinu tekućine, posebno u početku navikavanja.
 • Pri uvođenju krute hrane koristite malu žličicu, po mogućnosti plastičnu, oblih rubova, koja je oblikom i veličinom prilagođena dojenčetu.
 • Kao i hodanje, plivanje ili vožnja bicikla, tako su i žvakanje i samostalno hranjenje radnje koje Vaše dijete tek mora savladati.
 • Za dojenčad koja su već pokazivala znakove alergije ili čiji su roditelji alergičari, dohrana mora biti sporija i opreznija, ali također započeta do 6. mjeseca starosti.
 • Dojenče ima urođeni afinitet prema slatkom i slanom, a uvođenjem nove hrane počinje razvijati naklonost prema novim okusima: kiselo, gorko, te mješavini raznih okusa. U pripremljene kašice nemojte dodavati sol i šećer, a začine možete početi dodavati postupno poslije 9. ili 10. mjeseca djetetova života.

Pripremite se za dohranu

PRIPREMA, POZOR, SAD! Djetetov neuredan tanjur, ljepljive ručice i hranom umazano lice, prvi su korak u novi svijet boja, okusa i mirisa.

Za početak su Vam potrebni: plastična žličica, dječji tanjurić (ili zdjelica), edukativna čašica (šalica-čaša s nastavkom koji sprječava curenje tekućine) i tekstilni ili gumeni podbradnik s džepom. Dijete mora biti u uspravnom sjedećem položaju (ne u poluležećem), a ako još ne može u potpunosti samostalno sjediti, stavite ga u uspravnom položaju sebi u krilo ili u stolicu-nosiljku. Ne uznemiravajte se oko nereda koji stvara oko sebe dok pokušava jesti, to je sasvim normalna pojava.

 

dr. sc. Mihela Dujmović