Uspostavlja se ritmičnost spavanja i hranjenja pa je umor sve manji, roditelji postaju opušteniji i sve više uživaju u svom djetetu. No i tijekom trećeg mjeseca života dogodi se na dan ili dva promjena tek uspostavljenog ritma – skok u razvoju!

Tjelesni razvoj bebe od 3 mjeseca:

Periodi u životu vašeg dojenčeta kada ono motorički i tjelesno naglo napreduje nazivamo skokovi u razvoju. Prepoznajemo ih kao promjenu do sada već uspostavljenog ritma spavanja, hranjenja i ponašanja. Beba s tri mjeseca vrlo često prolazi to razdoblje.

Kako je dio razvoja i pojačano slinjenje i stavljanje ručica u usta često se pogrešno povezuje s nicanjem prvih zuba.

Krajem trećeg mjeseca dijete naraste u odnosu na rodnu dužinu oko 9-12 cm a težinom oko dva kilograma. Dinamiku rasta svog djeteta i usporedbu s vršnjacima možete pratiti upisujući antropometrijske podatke (težinu i visinu) u percentilne krivulje.

Mentalni razvoj:

Osim tjelesnog skoka u razvoju događa se i skok u mentalnom razvoju.

Beba gleda svoje ruke, zvečku koju drži, miče prstima, dodiruje igračkame koje joj vise iznad krevetića. Majci se smješi drugačije nego ostalima.

Prati pogledom osobu koja se kreće u prostoru oko nje. Na iznenadni zvuk trgne se i zaplače, a ako je plakala nakratko se smiri.

Kada je budno glasa se suglasnicima .R..R..R.. GR..GR..GR... ili slično.

Motorički razvoj:

Kada leži na trbuhu podiže glavu, ramena i oslanja se na podlaktice gledajući uokolo. Držimo li dijete uspravno viseći, noge nisu tako jako skupljene, a refleks odupiranja o podlogu se gasi.

Ako mu stavimo igračku u ruke ne ispada mu već je povremeno pomiče rukom.

Prehrana:

U dobi od tri mjeseca dojenče mora imati šest do osam obroka, najčešće uz jedno do dva noćna buđenja i hranjenja.

Savjeti da se ranim uvođenjem nadohrane, hrane na žličicu tj. sve druge hrane osim mlijeka produžuje noćno spavanje nisu se u istraživanjima pokazali točnim.

Majčino mlijeko i/ili dojenačko mlijeko su jedina hrana koju dijete treba u ovoj dobi, a važno je naglasiti da se ne zaboravi suplementacija D vitamina. Kombinacija D i K vitamina koju dojenčad dobiva kroz prvih 12 tjedana života sada se nastavlja samo D vitaminom u obliku kapljica i provodi se svakodnevno do prvog rođendana.

Igre s bebom:

Boravak s djetetom u šetnji biti će od obostrane koristi: svjetlo, zvukovi, buka, vjetar sve su stimulanski senzorike vašem djetetu, a kretanje i pomak od rutine djelovati će opuštajući i na majku.

Tromjesečna beba počinje se igrati s vlastitim rukama, dok je na leđima stavljajte joj tanku pelenu preko lica i skidajte je igrajući se poznate igrice skrivača.

U istom položaju uhvatite bebi obe potkoljenice i podlaktice te kroz položaj na bok dovedite dijete u sjedeći položaj / mali buda / i tako vježbajte kontrolu glavice.

Najčešća pitanja u dobi od tri mjeseca:

  1. Problem zatvora stolice ili opstipacije u dobi od tri mjeseca?

Kod dojene djece često se u ovoj dobi dogodi da stolica izostane u početku dva do tri dana , a potom i pet, šest dana i dulje. Ne radi se o pravom zatvoru stolice jer i nakon nekoliko dana evakuirana stolica je mekana, tekuća, a ne tvrda, suha i u kuglicama. Nije potrebno posezati za lijekovima i čajevima jer dijete se normalno ponaša, dovoljno je malo izmasirati trbuh u smjeru kazaljke na satu, igrati se nožicama kao da vozi bicikl i izbjegavati provokacije stolice toplomjerom.

Diana Puževski, dr. med., spec. pedijatar