Tjelesni razvoj:

U dobi od sedam mjeseci dječaci su prosječno teški 8,6 kilograma i dugački 69 centimetara. Djevojčice pak prosječno teže 7,6 kilograma i dugačke su oko 67 centimetera.

Kako neki već uspješno sjede, komunikacija s okolinom i pokretljivost glavna su karakteristika ovog razdoblja.

Roditeljima se čini da su sve aktivniji ali sada jasno prepoznaju znakove umora i želju za snom. Potreba za spavanjem još uvijek je najmanje deset sati noću od kojih oko šest u kontinuitetu dok danju najmanje dva puta odspavaju sat i pol do dva.

Mentalni razvoj:

Razvoj vida sve je zreliji, razvija se osjet dubine i udaljenosti što se najbolje vidi u igri prebacivanja igračke iz ruke u ruku ili pri spretnom skidanju pelene s lica kod skrivača. Dijete ponavlja slogove ba-ba, da-da, oblikuje glasove od više vokala, intonacijom glasa oponaša glasove koji ga okružuju.

Motorički razvoj:

Beba se postavlja u četveronožni položaj, ljulja se, preko boka samostalno posjeda ali još sa nezrelim bočnim obranama i savinutim leđima.

Kreću u puzanje češće unatrag, a tehnika puzanja ovisi o tome koliko im je snažan rameni obruč i kako otvaraju dlanove preko kojih prenose težinu na podlogu. Ovu fazu nazivamo eksperimentalno puzanjem. Dojenče može istovremeno držati predmete u obje ruke, prebacivati predmet iz ruke u ruku i stavljati ga u usta, hvatati sitnije predmete služeći se palcem, kažiprstom i srednjakom - radio-palmarni hvat.

Prehrana:

I sa sedam mjesecio majčino mlijeko ili dojenačko adaptirano mlijeko najvažnija je hrana za dijete.

Beba može već jesti tri obroka krute hrane, a broj podoja se reducira na dva do tri.

U nadohranu ili komplementarnu prehranu se prema novim europskim smjernicama mogu uvesti namirnice s potencijalnim alergogenim djelovanjem kao što su orašasto voće, žumanjak jajeta ili jogurt i kravlji sir.

Igre s djecom:

  • Potičite puzanje igračkama koje se kotrljaju poput lopti jer tako istovremeno stimulirate koordinaciju oka i ruke, grubu i finu motoriku.
  • Pjevajte mu brojalice i uspavanke kojih se sjećate iz svoga djetinjstva.
  • Listajte zajedno slikovnice, čitajte mu priče.

Najčešća pitanja u dobi od sedam mjeseci:

  1. Kada dijete može samostalno piti iz čaše?

Preporuke su da to bude između šestog i devetog mjeseca kada beba samostalno kontrolira glavicu, zainteresirana je za čašu s kljunom, a koordinacija oka i ruke je sve zrelija.

 

Diana Puževski, dr. med., spec. pedijatar