Dinamika prirasta težine u posljednjih tri mjeseca života se značajno usporava te iznosi oko 300 g mjesečno. Dječaci su prosječno teški oko 9600g, a dugački 73 centimetra, dok djevojčice teže 8800g i duge su 71 centimetar.

Mentalni razvoj:

Dijete razumije riječ "ne", na pitanje idemo šetati pogleda prema vratima, a gdje je tata traži oca pogledom po prostoriji.

Okreće se na zvuk zvona, razlikuje i prepoznaje zvukove i riječi. Intonira glasove prema govoru koji čuje u svojoj okolini, prepoznaje svoje ime.

Dijete spava 10 do 12 sati noću, a danju dva puta po dva sata. U dobi od deset mjeseci javlja se regresija sna. Važno je uspostaviti ritual kod odlaska na spavanje po tipu uvijek u isto vrijeme i u sličnim okolnostima (njega, masaža, priča, tiha glazba, prelazni objekt poput igračke tješilica ili slično). Važno je pravilo da se pred spavanje dijete ne razigra jer će se već ulaskom u prvu fazu sanjanja probuditi. Trening samoregulacije provodi se danju kada se dijete pospano ali još budno stavlja u krevetić da bi se naučilo samo usnuti.

Motorički razvoj:

Dijete stoji uz držanje za ogradu krevetića, prvo se prihvaća s obje ruke potom oslobađa jednu ruku. Uči ravnotežu, postaje sigurnije. Pustite ga da se samo nauči spustiti. Nekoliko puta će tresnuti o podlogu svom snagom ali će ga to učiti sigurnom i postupnom spuštanju.

Kada puže to čini na koljenima i dlanovima recipročnom koordinacijom.

Kada se pridržava uz namještaj pokušava praviti korake, a kada sjedi to je u potpunosti sigurno i stabilno sa svim obranama.

Prehrana:

Potreba za hranjivim tvarima je zbog povećane mobilnosti sve veća, a interes za hranom postupno se smanjuje. Stoga treba promišljati o jelovniku , planirati ga prema sezonskim namirnicama i prehrambenim običajima obitelji. Ukoliko dijete smanjuje volumen obroka kalorijski ga obogatite maslinovim uljem, maslacem, grčkim jogurtom, avokadom.

U ovoj se dobi preporuča najmanje pet obroka s poželjnim razmacima između njih od tri do četiri sata. Najmanje dva obroka su podoj ili dojenačko mlijeko.

Dajte djetetu da jede samo prstićima, dozvolite mu i žlicu koju sve bolje drži u ruci. Namirnice koje možete dati svom desetomjesečnom djetetu da ih jede samo prstićima su: banana, borovnica, breskva, kuhani krumpir, batat, mrkva, brokula, grašak i avokado. Dijete može samostalno jesti i kuhano meso, ribu, kruh i sve što je na meniju obitelji bez soli i dodanog šećera.

Igre s djetetom:

Iako interes za igračke ponešto blijedi u odnosu na interes za uporabnim predmetima držite se pravila da je na podlozi relativno malo igrački i da je većina pohranjena u za to pripremljene spremnike. Sve što se kreće i povlači stimulirati će dijete na kretanje. Igračke za guranje namjenjene su onima koji već samostalno hodaju uz namještaj držeći se za jednu ruku.

U ovoj dobi jako vole ogledala, razgovaraju promatrajući svoj lik u njemu. Pokazujte joj i imenujte dijelove lica dok se gleda u ogledalu. Lopte su stalno zanimljive, preporučam jednu manju za ruku i laganu veliku za nogu.

Igre vađenje manjih predmete poput kocki iz kutija kao i igra traženja plišanca koji na pola viri iz vašeg džepa tipa su igara skriveno - nađeno.

Pjevanje, imitiranje, brojalice, listanje slikovnica i predmeta različitih tekstura dio su svakodnevnog druženja.

Najčešća pitanja u dobi od deset mjeseci:

  1. Kako naučiti bebu da se sama zaigra?

Vaše dijete je socijalno biće i potreba da je u interakciji s roditeljima je sastavni dio zdravog odrastanja. Sada je vrijeme da vaše desetomjesečno dojenče malo pustite da istražuje samo. Vi mu pri tome morate pomoći. Idealno je staviti ga na pod, učiniti prostor sigurnim (utičnice, ladice i slično), stavite mu neki predmet u vidokrug i budite uz njega dok ne krene u istraživanje. Javljajte mu se stalno i priskočite u pomoć ako negdje zapne ali pustite da sam vodi igru bez vašeg sudjelovanja.

 

Diana Puževski, dr. med., spec. pedijatar