Riječ mali istraživač najbolje opisuje ovo razdoblje u prvoj godini života. Puzanje, podizanje uz namještaj, kretanje s jednog na drugi kraj sobe. Nikada dovoljno opreza i potrebe stalnog nadzora.

Tjelesni razvoj:

U dobi od devet mjeseci prosječno su dječaci teški oko 9200 grama, a dugački 72 centimetra. Djevojčice pak proječno teže oko 8500 grama a dugačke su 70 centimetara. Velika fontanela kod neke je djece već zatvorena, a ima onih kod kojih je široko otvorena i preko dva centimetra.

Mentalni razvoj:

Dojenče već ima kratkotrajnu memoriju, a zamjećuju se i prvi pokazatelji odobnosti djeteta. Ono uspješno prepoznaje emocije i izraze s vašeg lica.

Dijete oponaša glasove i niže slogove koji nalikuju na riječi. Jasno izgovara mama i tata a prve riječi sa značenjem najčešće izgovara u širokom rasponu između devet i petnaest mjeseci.

Može se naučiti na pokaznu gestu i mahanje pa-pa, živio i slično. Kada mu je u blizini igračka koja zvoni, uzima je, pokreće zvuk i veseli mu se.

Motorički razvoj:

Dojenče stabilno sjedi na ravnoj podlozi uz ravna leđa i uzima predmet sa strane bez pada i nesigurnosti. Ustaje uz namještaj i stoji pridržavajući se uz rub.

Uzima sitne predmete ili mrvice oko sebe hvatom palcem i kažiprstom što nazivamo pincetnim hvatom.

Prehrana:

Dva do tri podoja ili dvije do tri bočice dojenačkog mlijeka i dalje su potreba devetomjesečnog dojenčeta. Obroci su sve raznovrsniji i u pravilu jedu već tri obroka na žlicu. Dijete samo uzima žlicu i želi sudjelovati u hranjenju. Hrani se i prstima i sada već spretno pincetno hvata komadiće hrane. U svim prilikama kada je obitelj za stolom i hrani se primaknite djetetovu hranilicu stolu i neka hranjenje usvoji kao socijalnu interakciju i druženje. Držite se pravila da hranjenje nikada nije prisila.

Naglasak stavite na teksturu obroka, oni postaju gušći s komadićima zgnječene a ne miksane hrane i namirnicama zrnate teksture poput riže, prosa, palente.

Igre s djetetom:

  • Potreba za igrom sve je veća pa produžite vrijeme igre s djetetom. Igračke su sve manje zanimljive, a interes jača za uporabne predmete, posuđe za kuhanje, kutije, zapravo sve što mu je novo i okružuje ga.
  • Sve što se kreće, posebno igračke na vrpci koju dijete poteže i približava je sebi. Kada je dovuče ostaviti će vrpcu, posegnuti za igračkom i radovati se svom uspjehu.
  • Slikovnice debelih stranica sa sakrivenim sadržajem koje dijete treba otvoriti i istražiti pravi su izbor. Glazba, oponašanje plesa, imitiranje kretanja životinja jako će ga veseliti.
  • Odlazak na bazen može predstavljati novo iznenađujuće ugodno iskustvo i snažnu senzoričku stimulaciju djeteta

Najčešća pitanja u dobi od devet mjeseci:

  1. Kada možemo započeti koristiti hodalicu?

Prema smjernicama struke hodalice se već niz godina ne preporučuju u motoričkom razvoju djeteta. Osim nepravilnog hoda na prstima problem je i u izostanku razvoja prednje obrane kod pada. Ne preporuča se niti prohodavanje djeteta nego poticanje samostalnog kretanja puzanjem i spontano dizanje i prohodavanje.

  1. Može li dijete jesti cijelo jaje u ovoj dobi?

Uvođenje žumanjka u prehranu djeteta koje nema alergijsku bolest preporuča se već nakon šest mjeseci. Ukoliko je namirnica usvojena bez poteškoća nakon mjesec dana može se djetetu dati i cijelo jaje, najčešće pečeno kao kajgana, a može i kao tjestenina s jajem.

 

Diana Puževski, dr. med., spec. pedijatar