Tjelesni razvoj:

U dobi od pet i pol mjeseci većina dojenčadi udvostruči svoju rodnu masu, pa su dječaci u prosjeku teški oko 7,2 kilograma i dugački oko 65 centimetara, a djevojčice 6,6 kg i dugačke oko 63 centimetra.

Peti mjesec donosi značajan napredak u komunikaciji, mobilnosti, gruboj i finoj motorici.

Mentalni razvoj:

Naglašena je jaka emocionalnost: vrišti od sreće, smije se, pokazuje zadovoljstvo ali i ljutnju, nezadovoljstvo i strah.

Istraživanja pokazuju da s pet mjeseci već razumiju sve osnovne glasove koje sadrži materinji jezik. Kada je zadovoljno guće u slogovima PA-PA, M-MA.

Dijete vidi sve dalje, oštrina vida poboljšava se, vidi i sitnije predmete, koordinacija oko - ruka sve je bolja.

Motorički razvoj:

Dohvaća predmete, stavlja ih u usta i premješta iz ruke u ruku.

Kada leži na trbuhu podiže gornji dio tijela oslanjajući se na dlanove potpuno ispruženih ruka. Kada ga spuštamo na krevet odupire se vrhovima prstiju. Počinje rotirati s leđa na trbuh i obrnuto, priprema se pivotiranje i puzanje.

Prehrana:

Majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko je i dalje osnovna hrana dojenčeta ali sada je vrijeme da postupno uvodimo našu bebu u svijet čvrste hrane.

Dijete svojim znakovima signalizira da je vrijeme za uvođenje nadohrane, a to su: brza glad nakon dojenja ili mliječnog obroka, sve češće dojenje, slinjenje pri pogledu na hranu, sve nemirnije noći.

Uvođenje krute hrane treba shvatiti kao učenje i istraživanje konzistencije hrane i upoznavanje sa žlicom (trening žlice).

Prva hrana koju nudimo treba biti jednostavna, neutralnog okusa da je što prije prihvati.

Igre s djecom:

  • U dobi od pet mjeseci igre spustiti na pod, na meke prostirke sa šarenim motivima, kako bebu ne bi sputavali u mobilnosti
  • Izložite bebu ogledalu, učite je hvatati predmete, grimasirajte, pjevajte, glasajte se onomatopejom
  • Ljuljajte vašu bebu, podižite je u zrak i spuštajte prema dolje pri tome se smijući kako bi uživala u igri

Najčešća pitanja u dobi od pet mjeseci:

  1. Treba li se beba s pet mjeseci sama rotirati s leđa na trbuh i obrnuto i kasni li u razvoju?

Mobilnost bebe ovisi o stupnju stimulacije njenog motoričkog razvoja ali i karakteru djeteta. Neka dojenčad s pet mjeseci to postignu dok će druga to stići kroz mjesec dana. Izostane li i tada očekivana dinamika razvoja ili roditelj osjeća zabrinutost svakako treba konzultirati pedijatra.

 

Diana Puževski, dr. med., spec. pedijatar